Taze tüketilen kurban eti sindirim sorunlarına neden olabilir

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birçok kişi kurban kesildikten hemen sonra o etle farklı yemekler hazırlıyor. Ancak kurban etinin, kesimden sonra en az 12-24 saat bekletilerek tüketilmesi gerekiyor. Taze etin daha sert olması nedeniyle hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık veya ishal gibi sindirim sorunlarına neden olabiliyor.

Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli. Et, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır.

Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli “kanserojen maddelerin” oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle etler ızgarada pişirilecekse, etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve “kömürleşme” sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır.

Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağı et yemeklerinde kullanılmamalı. Kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalı.

Akşam yemeğinde et yerine sebze tüketin

Bayram sabahı mutlaka güne kahvaltı ederek başlayın. Kahvaltı hafif ve her grup besin öğesini içerir şekilde olmalı. Kahvaltıda kurban bayramı dolayısıyla geleneksel et ve et ürünlerinden yapılmış kızartma, kavurma gibi yiyecekler tüketmeyin.

Bayram ziyaretleri sırasında çay ve kahve tüketimi artar, hatta aşırı miktarlara da ulaşabilir. Bu durum uykusuzluk, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine neden olabilir. Bu tür içeceklerin tüketim miktarına dikkat edin. Ağır hamurlu tatlılar ve çikolatalar yerine misafirlerinize sütlü ve meyveli tatlılar ikram edin, sağlığınız için porsiyon miktarlarını az tutun.

Akşam yemeğinde et yerine sebze veya kurubaklagil gibi posa içeriği yüksek besinler tercih edin. Günde 2-2.5 litre su tüketmeyi ihmal etmeyin. Sağlıklı yaşamın en temel kurallarından biri olan fiziksel aktivitenin arttırılmasına bayram boyunca da dikkat edin, günlük tempolu yürüyüşlere devam edin.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Taze tüketilen kurban eti sindirim sorunlarına neden olabilir

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin