Tatile çıkmadan önce kulak sağlığıyla ilgili alınması gereken önlemler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Seyahatlerde, deniz ve havuzda kulak sağlığının korunmasının önemine işaret eden Odyolog Seda Başkurt, konuyla ilgili şunları söyledi: “Özellikle kulak zarı delik olan kişilerin sağlıklı kulak zarına sahip bireylere göre kulaklarının hijyenine ve kulaklarına su kaçırmamaya daha fazla özen göstermeleri gerekir.

Dış kulak yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak kulakta ağrı, ödem veya akıntı ortaya çıkabilir. Kulak zarı delik olan bireylerde enfeksiyon yayılımı daha kolay ve ileriye gideceği için daha riskli olup kulaklarına duş, havuz veya denize girerken su kaçırmamaya daha fazla dikkat edilmeli.

Dış kulak yolu enfeksiyonunun nedenlerine bakıldığında havuz suyunun dış kulağa kaçması, pamuklu çubuklarla kulak kirini temizlenmesi, diyabet hastalığı gibi bağışıklık sisteminin zayıfladığı hastalıklarda ve işitme cihazı gibi dış kulak yolu ile teması bulunan aletlerin hijyenine özen gösterilmediğinde ortaya çıkabiliyor.”

Çocuklar ve şeker hastaları risk altında

Özellikle çocuklarda ve şeker hastalarında enfeksiyon riskinin daha fazla görüldüğüne dikkat çeken Başkurt, “Şeker hastalığı olan bireylerde bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla birlikte enfeksiyon riski artıyor.

Sıklıkla kulakta ağrı ile ortaya çıkıyor. Ödem sonrası kulakta akıntı da meydana getirebiliyor. Mantara bağlı ortaya çıkan enfeksiyonlarda ise kişide akıntıdan çok kaşıntı meydana geliyor” bilgisini aktardı.

Havuzların klorlu su yapısı ve kalabalık olması nedeniyle tatilcilerin kulak sağlığının risk altında olduğunun altını çizen Odyolog Seda Başkurt; duş, havuz veya deniz sonrası kulağa su kaçması durumunda kuru havlu veya peçete ile kulak kepçesinin temizlenmesini ve dış kulak girişinin iyice kurulanması tavsiyelerinde bulundu.

Kulaktaki basınç dengesini ‘sakızla’ sağlayabilirsiniz

Kulak zarı delik olan bireylerde kişiye özel tıkaçların kullanılması halinde, dış kulak yoluna ve kulağın iç kısımlarına su kaçma riskinin azaltılabileceğini söyleyen Seda Başkurt, uçakla seyahat edeceklere de şu tavsiyeleri verdi:

“Tatil amaçlı artan ve uzun süren uçak yolculuklarında basınç değişikliğine bağlı olarak da kulaklarda tıkanıklık hissi, denge problemleri görülebiliyor. Sakız çiğneme, şeker emme gibi östaki borusunu açmaya çalışarak basınç dengesini sağlayabilirsiniz.

Ayrıca kulak basıncında meydana gelen değişim havuz ve denizlerde yapılan dalışlarda da görülebiliyor. Şiddetli dalış sonrası kulak zarı delinmeleri söz konusu olabiliyor.”

Tedavide nelere dikkat edilmeli?

Tatil döneminde karşılaşılabilecek rahatsızlıklarla ilgili yapılması gerekenleri de sıralayan Odyolog Seda Başkurt, “Denize veya havuza girdikten sonra kulağınızda bir ağrı hissettiyseniz kulak burun boğaz doktoruna gitmeyi ihmal etmeyin.

Kulak burun boğaz doktorunun dış kulak yolunuzu temizlemesiyle tedaviye başlanabilir. Enfeksiyonun ilerlemesine göre tedavi yöntemi değişkenlik göstermekle beraber ödem giderici damlalar, ağrı kesiciler ve antibiyotikler uygulanır.

Tedavi sürecinde iyileşene kadar havuz ve denize girmeye ara verilir, duş alma esnasında özel kulak tıkacı ile veya vazelinli pamuk ile kulak tıkanarak kulağa su kaçması önlenir” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Tatile çıkmadan önce kulak sağlığıyla ilgili alınması gereken önlemler

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin