1. Haberler
  2. Gündem
  3. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Boş Tarım Arazileri İçin Yeni Yönetmelik

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Boş Tarım Arazileri İçin Yeni Yönetmelik

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DHA’dan Tarım ve Orman Bakanlığı’na Yeni Yönetmelik

DHA'dan Tarım ve Orman Bakanlığı'na Yeni Yönetmelik

Tarım ve Orman Bakanlığı, mülkiyeti gerçek veya tüzel kişiler tarafından sahiplenilen, ancak üst üste iki yıl boyunca işlenmeyen tarım arazileri için yeni bir yönetmelik hazırladı. Bu önemli yönetmelik, 22 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci, konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kirişci, “Boş olan arazinin bize bir faydası yok”“Nüfusumuz artıyor, ülkemize gelen turist sayısı artıyor, bizim refah seviyemiz yükseliyor ve ülke olarak daha fazla gıda üretmek zorundayız. Boş arazilerin üretimde değerlendirilmesiyle buradan elde edilecek ürün, bizim arz güvenliğimizi büyütecek” ifadelerini kullandı.

Kiralama Süreci 2025’in Son Çeyreğinde Başlayacak

Kirişci, kiralama sürecine ilişkin detayları da paylaştı. Arazinin mülkiyetinin yine sahibine ait olduğunu ve bunun anayasa ile korunduğunu belirten Kirişci, “O, şahsın elindeki tapuyla tescilli olan bir şeydir. Buna dokunmuyoruz. Hem yasada dokunmadık hem de mevcut yönetmelikte. Madem ki burada mülkiyete dokunmuyoruz, o halde kiralama nasıl olacak?” dedi. 2024 ve 2025 yıllarında, üst üste boş bırakılan ve tarımsal üretim faaliyetinde kullanılmayan alanların tespit edileceğini vurgulayan Kirişci, “Bu alanlar tespit edildikten sonra 2025 yılının son çeyreğinde, iki yıllık süre geride kalmış olacak ve kiralama süreci başlayacak” şeklinde konuştu.

Kira Bedelini Kurullar Belirleyecek

Boş kalan arazilerin tespitinin ardından, il ve ilçelerde tarım ve orman teşkilatları tarafından kurullar oluşturulacağını belirten Kirişci, “Bu kurullar oturacak ve kiralanacak yerlerle ilgili kira bedellerini belirleyecekler. Takdir edersiniz ki İstanbul’daki bir tarım arazisinin kira bedeli ile, örneğin Van veya Hakkari’deki bir tarım alanının kira bedeli aynı olmayabilir; bu da doğaldır.” dedi. Kirişci, toprak özelliklerinin, taşınmazın değerinin ve diğer faktörlerin dikkate alınarak belirleme yapılacağını ifade etti.

“Ardından, tarımsal üretim yapmak isteyen o civardaki üreticilere veya kooperatiflere, eğer bunların ilgisi yoksa dışarıdan gelenlere kiralama işlemi gerçekleştirilecektir. Kira bedeli, doğrudan taşınmazın sahibinin hesabına yatırılacaktır. Eğer varisler varsa, o varislerin hesabına da yatırılacaktır.” diyen Kirişci, miras kalan arazilerdeki anlaşmazlıkların çözümüne de dikkat çekti. “5 kardeş var, arazi babalarından miras kalmış ancak birbirleriyle oturup anlaşamıyorlarsa ve boş kalan, 2 yıl üst üste ekilmeyen bu alanın üretime kazandırılmasıyla buradan elde edilecek kira gelirleri de bu insanlara hakça dağıtılmış olacak.”

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Boş Tarım Arazileri İçin Yeni Yönetmelik
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin