1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın Tohum ve Bitki Koruma Ürünleri Üzerine Açıklamaları

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın Tohum ve Bitki Koruma Ürünleri Üzerine Açıklamaları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın Açıklamaları

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın Açıklamaları

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Manisa’nın Turgutlu ilçesinde düzenlenen Tarkim Bitki Koruma Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin Bitki Koruma Ürünleri Üretim Tesisleri Temel Atma Töreni’nde önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Yumaklı, tarım sektörünün Cumhuriyet tarihinin en yüksek üretim rakamlarına ulaştığını belirterek, 2022 yılında 129 milyon ton olan bitkisel üretimin 2023 yılı sonunda 139 milyon tona ulaşmasının hedeflendiğini ifade etti.

Türkiye’nin Tarım Üretimindeki Yeri

Bakan Yumaklı, Türkiye’nin bitkisel üretimde 12. sırada, sebze üretiminde 6. sırada ve meyve üretiminde 4. sırada yer aldığını vurgulayarak, bu başarıda yapılan yatırımların büyük rol oynadığını dile getirdi. Yumaklı, şu ifadeleri kullandı:

  • Fındık, kiraz, incir, kayısı, ayva gibi ürünlerde üretimde dünyada 1. sıradayız.
  • Kavun, karpuz, zeytin, mandalina ve elma gibi ürünlerde 2. sıradayız.
  • Antep fıstığı, çilek, nohut, domates gibi ürünlerde ise 3. sıradayız.

Yumaklı, tarımsal hasılanın toplamda 69 milyar dolara ulaştığını ve bu rakamın Türkiye’yi Avrupa’da 1. sıraya, dünyada ise ilk 10 içerisine taşıdığını belirtti.

Denetimlerin Sürekliliği

Bitki koruma ürünlerinin satışında ve reçete yazımında görev alacak kişilerin eğitim, sınav, denetim ve standartlarının oluşturulmasına büyük önem verdiklerini belirten Yumaklı, şunları ekledi:

“Bugüne kadar insan, hayvan ve çevre sağlığına olumsuz etkileri nedeniyle 223 aktif maddeyi yasakladık. Bu hafta içerisinde bir aktif maddenin daha yasaklanması işlemini gerçekleştirdik. Ayrıca yıl boyunca rutin denetimlerimiz devam ediyor. Son 3 hafta içinde eş zamanlı olarak bitki koruma ürünleri, bayi ve toptancılara yönelik denetimler gerçekleştirdik. Kurumsal olarak tüm kurallara uyan üreticilere yönelik herhangi bir olumsuz tutumumuz yok. Ancak ‘merdiven altı’ diye tabir edilen üretimlerin kullanılmasına kesinlikle tolerans göstermiyoruz.”

Bakan Yumaklı, çiftçilerden ve üreticilerden, kurumsal olmayan, tescil edilmemiş ve etkileri standartlarla belirlenmemiş ürünleri kullanmamalarını istedi. Son 3 haftada 6 bin 413 bitki koruma ürün satış yerinin denetlendiğini ve bunlardan 179’una gerekli yaptırımların uygulandığını aktardı. Denetimlerin devam edeceğini vurguladı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın Tohum ve Bitki Koruma Ürünleri Üzerine Açıklamaları
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin