1. Haberler
  2. Gündem
  3. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın Sokak Hayvanları Düzenlemesi Hakkında Açıklamaları

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın Sokak Hayvanları Düzenlemesi Hakkında Açıklamaları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DHA Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın Sokak Hayvanları Düzenlemesi Üzerine Açıklamaları

DHA Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın Sokak Hayvanları Düzenlemesi Üzerine Açıklamaları

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, katıldığı bir televizyon programında sokak hayvanlarıyla ilgili yeni düzenlemeleri değerlendirdi. Yumaklı, bu durumun temelinde hayvanların sahipsiz kalmasının yattığını belirterek, “Bu sorun, hayvanların sahipsiz olma sorunudur; başıboşluk. Elde bir sahip yoksa, sorumlu da yok demektir. Bu nedenle, gittikçe büyüyen ve çözümü imkansız bir süreç başlamış oldu. Biz başlangıçta sokaklarda sahipsiz hayvan ve köpek olmamasına yönelik bir çalışma başlattık.” şeklinde konuştu.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın Sokak Hayvanları Düzenlemesi Hakkında Açıklamaları

“Sokaklarda Sahipsiz Hayvan Olmaz”

Bakan Yumaklı, açıklamalarına devam ederek, “Süreç içerisinde çok doğru bilinen yanlışlar ortaya çıktı. Aslında olmayan veya gündeme getirilmeyen konular varmış gibi ifade edildi. Hatta o kadar ileri gidildi ki, ‘katliam yasası geliyor’ denildi. Oysa böyle bir durum söz konusu değil. Sokaklarda sahipsiz başıboş köpeklerin insanlara saldırması ya da sosyal alanları işgal etmesi normal mi? Taraflı ya da tarafsız herkes buna ‘hayır’ diyor. ‘Katliam yasası’ diyerek toplumun algısını gerçeklerden başka bir yöne yönlendirmeye çalışanlara, kanunu bir daha okumalarını tavsiye ediyorum.” dedi.

Yumaklı, sokaklarda sahipsiz hayvanların olmaması gerektiğini vurgulayarak, “Sosyal hayatı etkileyecek bu tür sorunları engellemek için barınaklar oluşturulmalı, kısırlaştırma işlemleri yapılmalı ve sahiplendirme kampanyaları düzenlenmelidir. Tüm bunlardan sonra hala başıboş hayvanlar varsa, belediyeler yerel yönetimler bunları barınaklarda sahiplenerek yaşamlarını sürdürmeleri için ortam hazırlamalıdır. Dolayısıyla bu bir ‘katliam’ yasası değil, bir ‘sahiplendirme’ yasasıdır. Lütfen bu açıdan bakılsın.” ifadelerini kullandı.

“Toplumsal Mutabakatın Oluştuğunu Herkes Gördü”

Yumaklı, belediyelerin CHP’ye geçtikten sonra bu düzenlemenin yapıldığına dair iddialara da açıklık getirerek, “Yasa ile parti ayrımı söz konusu mu? Sorumluluklarla ilgili ‘şu parti, bu parti’ diye bir ayrım mı yapılmış? Burada mevcut sorunların ortadan kaldırılması amaçlanmıştır. Hem çalışma bu yöndeydi, hem de meclisteki kanunlaşma süreci bu şekilde ilerledi. Şu anda yürürlüğe giren yasa, bu problemin çözümü için en uygun halidir. Aslında toplumsal mutabakatın oluştuğunu herkes gördü. Maalesef sessiz çoğunluk, dar bir çevrenin baskısına maruz kaldı; ancak şu anda bu sorun çözülmüş oldu.” şeklinde konuştu.

“Hızlı Bir Şekilde Yapmak Zorundalar”

Yumaklı, kanunun Resmi Gazete’de yayımlandığı andan itibaren yürürlüğe gireceğini belirterek, “Belediyeler, ilgili tedbirleri yürürlüğe giriş tarihinden itibaren almak zorundalar. Şu anda mevcut barınakları olan belediyeler var. Olmayanlar da hızlı bir şekilde bu yapım sürecine girmek zorundalar. 2028’e kadar bir mühlet yok. Kanundaki düzenleme, öncesinde mevcut olan bir durumdur; belediyeler, kesinleşmiş bütçe gelirlerinin binde 3’ünü veya binde 5’ini bu amaçlar için ayırmak zorundadır.” dedi.

“Yaptırımlarda Parti Ayrımı Yok”

Bakan Yumaklı, yasayı uygulamayanlara karşı yaptırımlar hakkında da bilgi vererek, “Bence en büyük yaptırım halkın vicdanıdır. Milletimiz gereğini yapar. Kanunda yapmayanlar için hapis cezaları dahil olmak üzere yaptırımlar var. Bu yaptırımlarda parti ayrımı yok; kim görevini yerine getirmiyorsa, yaptırımlara tabi olacaktır. Biz bu kanundan sonra ikinci mevzuatın hazırlıklarını büyük oranda tamamladık. Kanunun son haline göre, kanunda yer alan düzenlemeleri uygulamak için bir yönetmelik çıkartacağız. Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü, bu konuda denetim görevini üstlenecektir. Bu kayıt sistemi içerisinde istismar durumlarını takip edebileceğiz. Ayrıca, ister barınaktan sahiplenmiş olsun, ister mevcut sahipli hayvanını sokağa bırakanların da cezai yaptırımları olacaktır.” ifadelerini kullandı.

“Hayvana Eziyetin Önü Açılmıyor”

Yumaklı, sokak hayvanları için oluşturulan barınaklar hakkında da “Yakında yayımlayacağımız ikinci mevzuatta bunların standartları belirlenecek. Bunun dışındaki uygulamalara izin vermeyeceğiz. Bu yasa çıktıktan sonra bazı spekülasyonlar yapılmaya başlandı. ‘Hayvanlara işkence edilecek’ deniyor. Bu yasa, daha önce olduğu gibi herhangi bir hayvana eziyet etmeyi veya işkence yapmayı haklı çıkaran bir durum yaratmıyor. Dolayısıyla mevcut yaptırımlar aynen devam edecektir.” dedi.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın Sokak Hayvanları Düzenlemesi Hakkında Açıklamaları
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin