1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Susuz kalan vücudu hızla canlandırmak için 5 öneri

Susuz kalan vücudu hızla canlandırmak için 5 öneri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

PembeNar Özel

Vücudumuzdaki her hücre, doku ve organın sağlıklı beslenmesi için su olmazsa olmazlardandır. Su; vücut sıcaklığının düzenlenmesine, eklemlerin esnekleşmesine, besinlerin taşınmasına, toksinlerin atılmasına ve kan dolaşımına yardımcı olur. Eğer vücudunuz susuz kalırsa bu işlevleri düzgün bir şekilde yerine getiremez ve bu da aldığınızdan daha fazla sıvı kaybetmenize neden olur. İdrar renginin koyu olması, susuz hissetme, ağız kuruması, seyrek idrara çıkma, cilt kuruluğu, yorgunluk, baş dönmesi ve baş ağrısı yaşıyorsanız vücudunuz yoğun bir susuzulukla karşı karşıya olabilir! Peki hızlı bir şekilde vücudunuzu nasıl canlandırabilirsiniz? İşte cevabı…

1-Çay ve kahve

Aşırı miktarda tüketilen kahve ve çay, diüretik yani idrar söktürücü özelliğe sahip olduğu için geçici olarak dehidrasyona neden olabilir. Ancak bununla birlikte aşırıya kaçmayacak şekilde kahve ve çay içmek, vücudu nemlendirip enerji verebilir.

2-Yağsız ve az yağlı süt

Mükemmel nemlendirme özelliğine sahip besinler arasında başı çeken süt, vücuttaki su miktarını dengelemeye yardımcı olan yüksek oranda elektrolit içeriyor. Laktoz intoleransı veya bir süt proteini alerjiniz yoksa etkili bir egzersiz sonrası ya da susuz kaldığınızı hissettiğiniz zamanlarda süt tüketebilirsiniz. Ancak ishal veya kusma yaşıyorsanız sütten uzak durmanız daha faydalı olabilir.

3-Su

“Vücudu nemlendirmenin en basit ve ucuz yolu nedir?” diye sorulsa ne cevap verirdiniz? Elbette su içmek! Diğer birçok içeceğin aksine su, ilave şeker veya kalori içermez. Bu da gün boyunca veya özellikle egzersiz yaptıktan sonra sıvı kaybınızı karşılar. Bazı inanlar genetik yapıları gereği terlediklerinde daha fazla tuz kaybederler. Böyle durumlarda yalnızca ter yoluyla kaybettiğiniz sıvıyı değil, sodyumu da yerine koymak gerekir. Bunu asla göz ardı etmeyin.

4-Meyve ve sebzeler

Sebze ve meyveler, yüzde 88 ila 99’u su içeren muhteşem besinlerdir. Kurabiye, kraker, tahıl ve cips gibi yüksek derecede işlenmiş gıdalar ise sadece yüzde 1 ila 9 oranında su içerirler. Çilek, kavun, portakalüzüm, havuç, marul, lahana ve ıspanak yüksek oranda su içeren sebze ve meyveler arasında sayılıyor. Bazı uzmanlar dondurulmuş meyve ve sebzelerin de aynı etkiyi yarattığını söylüyor.

5-Su, tuz ve şeker karışımı

Özellikle kusma ve ishalin yol açtığı su kayıplarında evde hazırlayacağınız birtakım karışımlar sıvı ve elektrolit ihtiyacınızı yerine koymaya yardımcı olabilir. 1 litre suya 6 çay kaşığı şeker ile yarım çay kaşığı tuz ekleyin ve eriyene kadar karıştırın. Bu karışımı gün içerisinde tüketebilirsiniz. Ancak doktorunuza danışarak bunu uygulamanız daha sağlıklı olacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Susuz kalan vücudu hızla canlandırmak için 5 öneri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin