1. Haberler
  2. Spor
  3. Süper Lig Tarihinde Gol Krallığı

Süper Lig Tarihinde Gol Krallığı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Süper Lig’in 66 sezonluk tarihinde, 33’ü Türk, 15’i yabancı olmak üzere toplam 48 futbolcu “gol kralı” unvanını kazanma başarısını göstermiştir. Galatasaraylı efsanevi forvet Metin Oktay, 6 sezonla bu unvanı en çok elde eden futbolcu olurken, Tanju Çolak ise Galatasaray forması ile attığı 39 golle “bir sezonda en fazla gol atan futbolcu” rekorunu elinde bulundurmaktadır.

İlk ve Son Gol Kralları

Ligin ilk gol kralı olarak tarihe geçen Metin Oktay, aynı zamanda son gol kralı unvanını kazanan Mauro Icardi ile Galatasaray kökenli bir bağlantıya sahiptir.

Süper Lig Tarihinde Gol Krallığı

Rekor “Taçsız Kral”da

Lig tarihinde en çok gol kralı olan futbolcu unvanı, Türk futbolunun sembol ismi Metin Oktay’a aittir. “Taçsız Kral” olarak bilinen Oktay, 1959, 1959-60, 1960-61, 1962-63, 1964-65 ve 1968 sezonlarında bu unvanı kazanarak ismini Türk futbol tarihine altın harflerle yazdırmıştır. Metin Oktay’ı 5 sezonla Tanju Çolak, üçer sezonla Cemil Turan ve Aykut Kocaman takip etmektedir.

Süper Lig Tarihinde Gol Krallığı

En Çok Gol Kralı Çıkaran Takım: Galatasaray

Süper Lig tarihinde en fazla gol atan 48 futbolcu, 19 farklı takımın formasını giymiştir. Galatasaray, 18 sezonla en çok gol kralı çıkaran takım unvanını elinde bulundurmaktadır. Fenerbahçe 16, Trabzonspor 5, Beşiktaş ve Bursaspor ise 4’er sezon gol kralı çıkaran takımlar olmuştur. Ayrıca Samsunspor, Eskişehirspor ve Ankaragücü 3’er, Adanaspor ve Kayserispor 2’şer, Ankara Demirspor, Göztepe, Altay, Sakaryaspor, Konyaspor, Sivasspor, Alanyaspor, Hatayspor ve Kasımpaşa ise 1’er sezon gol kralı çıkarmıştır.

Süper Lig Tarihinde Gol Krallığı

En Fazla Gol Atan Oyuncu: Tanju Çolak

Süper Lig tarihinin 66 sezonunda, en fazla gol atan futbolcu unvanı Tanju Çolak’a aittir. Çolak, 1987-88 sezonunda Galatasaray formasıyla 39 gol atarak Metin Oktay’ın 38 gollük rekorunu kırmış ve Türk futbol tarihine adını yazdırmıştır. Tanju Çolak, 5 sezon gol kralı unvanını 3 farklı kulüpte kazanarak ayrı bir rekora imza atmıştır. Çolak, 1985-86 ve 1986-87 sezonlarında Samsunspor, 1987-88 ve 1990-91’de Galatasaray, 1992-93’te ise Fenerbahçe formasıyla gol krallığını elde etmiştir.

Süper Lig Tarihinde Gol Krallığı

Yabancı Futbolcuların Başarıları

Lig tarihinde şimdiye dek 15 yabancı futbolcu, 16 sezon gol kralı unvanını kazanmıştır.

İlk Yabancı Gol Kralı: Tarık Hodzic

Galatasaray forması giyen Boşnak futbolcu Tarık Hodzic, 1983-84 sezonunda 16 gol atarak lig tarihindeki en çok gol atan ilk yabancı futbolcu olmuştur.

Süper Lig Tarihinde Gol Krallığı

Alex İki Kez Gol Kralı

Fenerbahçe’nin Brezilyalı futbolcusu Alex de Souza, 2 sezon gol kralı olarak tarihe geçmeyi başarmıştır. Bunun yanı sıra Trabzonspor’un Gürcü futbolcusu Şota Arveladze, Galatasaray’ın Çek golcüsü Milan Baros, Kayserispor’un Portekizli oyuncusu Ariza Makukula, Sivasspor’un Faslı futbolcusu Aatıf Chahechouhe gibi isimler birer kez bu başarıyı elde etmiştir.

Süper Lig Tarihinde Gol Krallığı

Diğer Gol Kralları

  • Bursaspor’un Brezilyalı golcüsü Jose Fernando Viana De Santana “Fernandao”
  • Beşiktaş’ın Alman golcüsü Mario Gomez
  • Alanyaspor’un Brezilyalı forveti Vagner Love
  • Galatasaray’ın Fransız futbolcusu Bafetimbi Gomis
  • Kasımpaşa ve Galatasaray’da aynı sezon forma giyen Senegalli Mbaye Diagne
  • Trabzonspor’da oynayan Norveçli Alexander Sörloth
  • Hatayspor’da forma giyen Aaron Boupendza
  • Fenerbahçe’de mücadele eden Enner Valencia

Son Gol Kralı: Mauro Icardi

Son olarak, Galatasaray forması giyen Arjantinli yıldız Mauro Icardi, bu sezon ligde gol krallığı elde eden isim olmuştur. Oyuncunun “Aşkın Olayım” adlı şarkıyla yaşadığı gol sevinci, hafızalarda unutulmaz anlar bırakmıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Süper Lig Tarihinde Gol Krallığı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin