Yoganın bilimsel olarak kanıtlanmış faydaları hakkında açıklamalarda bulunan İstanbul Fizyoterapist Öğr. Gör. Gülşah Konakoğlu, “Yoga sağlıklı bir yaşam tarzıyla kombine edildiğinde ya da tek başına yapıldığında kalp hastalığı için risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olabilir. Kalp sağlığının, genel sağlığın önemli bir parçasıdır. Yüksek kan basıncı, kalp krizi ve inme gibi kalp sorunlarının başlıca nedenlerinden biri. Yoga yapanların ise yapmayanlara göre daha düşük kan basıncına ve nabız oranına sahip oldukları biliniyor” diye konuştu.
Depresyonu önleyici etkisi var
Yoganın vücuttaki stres hormonlarının üretimini etkileyerek depresyon belirtilerini azaltabileceğini belirten Gülşah Konakoğlu, “Yoga, antidepresan bir etkiye sahip ve depresyon belirtilerini azaltmaya yardımcı. Bunun nedeni de yoganın sıklıkla depresyonla ilişkili nörotransmitter olan serotonin düzeylerini etkileyen bir stres hormonu olan kortizol düzeylerini azaltabilmesi” ifadelerini kullandı.
Uykuyu düzenliyor
Yoganın uyku kalitesini artırmaya yardımcı olabileceğini ifade eden Konakoğlu, “Düşük uyku kalitesi diğer hastalıkların yanı sıra obezite, yüksek tansiyon ve depresyon ile ilişkilendiriliyor. Yoga yapanlar daha hızlı uykuya dalıyor, daha uzun uyuyor ve sabahları daha iyi dinlenmiş hissediyor. Yoganın uyku ve uyanıklığı düzenleyen bir hormon olan melatonin salgılanmasını arttırdığı gösteren çalışmalar da mevcut” dedi.
Her gün en az 15 dakika yetiyor
Fizyoterapist Öğr. Gör. Gülşah Konakoğlu yoganın çok aşırı yemek yeme durumunda azalmaya, fiziksel aktivitede artışa ve kiloda az miktar azalmaya neden olduğunu da söyleyerek şöyle devam etti:
“Düzensiz yeme davranışları olan ve olmayanlar için yoga yoluyla farkındalık uygulamak sağlıklı beslenme alışkanlıklarının gelişmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca her gün sadece 15-30 dakikalık yoga yapmak, esnekliği ve dengeyi artırarak performansını yükseltmek isteyenler için büyük bir fark yaratabilir.”