1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan Kayıt Dışı İstihdama Karşı Yoğun Denetim

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan Kayıt Dışı İstihdama Karşı Yoğun Denetim

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de kayıt dışı istihdamla mücadele çerçevesinde, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sahte iş yerleri ve sahte sigortalılar konusunda denetimlerini aralıksız sürdürüyor. Bu çabalar, SGK’nın “Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takip Platformu” üzerinden yoğunlaştırılmış durumda.

71 BİN 456 İŞ YERİ DENETLENDİ

Kayıt dışı istihdamın en çok görüldüğü sektörler ve bölgelerde denetimlerini artıran SGK, bu yıl ocak-temmuz döneminde toplamda 71 bin 456 iş yerini detaylı bir şekilde denetledi.

11 BİN 172 KİŞİ KAYIT DIŞI ÇALIŞTIRILIYOR

Denetimlerin sonucunda, 11 bin 172 kişinin kayıt dışı olarak çalıştırıldığı belirlendi. Sigortasız işçi çalıştıran işletmelere toplamda 1 milyar 73 milyon 333 bin 289 lira tutarında ceza kesildi.

1.407 İŞ YERİ SAHTE OLARAK BELİRLENDİ

Söz konusu denetim döneminde, 1.407 iş yerinin sahte olduğu tespit edildi. Bu durum, 47 bin 766 kişinin sigorta primlerinin de sahte iş yerleri üzerinden yatırıldığını ortaya koydu.

KAYIT DIŞILIKLA MÜCADELEYE DEVAM

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, denetimlerin önemine dikkat çekerek, SGK’nın aktüeryal dengesinin ve sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından kayıt dışı istihdamla mücadelenin kritik bir rol oynadığını vurguladı.

KAYIT DIŞINDA 1 PUAN, 27 MİLYAR LİRAYA KARŞILIK GELİYOR

Işıkhan, kayıt dışı istihdamda 1 puanlık bir azalmanın, yüzde 34,5 prim oranına göre yıllık olarak yaklaşık 27,1 milyar lira gelir sağladığını belirtti. Ayrıca, kayıt dışı istihdamın, kurallara uygun davranarak sigortalı çalıştıran işverenlerle, kayıt dışı çalıştıran işverenler arasında haksız bir rekabet yarattığını, bu durumun hem çalışan haklarının ihlali hem de ülke ekonomisine zarar verdiğini ifade etti. Sendikalar gibi sosyal tarafların desteğiyle, Türkiye genelinde sektör ayrımı gözetmeksizin kayıt dışıyla mücadelelerinin etkin bir şekilde sürdüğünü kaydetti.

KAYIT DIŞI İSTİHDAM ORANI AZALDI

2002 yılında yaklaşık yüzde 52 seviyesinde olan kayıt dışı istihdam oranı, günümüzde yüzde 26’ya, tarım dışı sektörlerde ise yüzde 16’ya kadar geriledi.

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan Kayıt Dışı İstihdama Karşı Yoğun Denetim

YABANCI ÇALIŞTIRAN İŞ YERLERİ MERCEK ALTINDA

SGK’nın denetim faaliyetleri, kayıt dışı istihdamın yoğun olarak görüldüğü ve yabancı uyrukluların çalıştırıldığı sektörlerde daha da artırılarak devam edecektir.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan Kayıt Dışı İstihdama Karşı Yoğun Denetim
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin