Sonda karbon düzenlemesinin kredilere tesirini araştırıldı
Sınırda karbon düzenleme düzeneği, Avrupa Birliği’nin (AB) kıymet verdiği ve uygulamaları başlattığı bir alan olarak dikkati çekiyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), AB’nin sonda karbon düzenleme düzeneğinin Türk bankacılık kesimi kredi portföyüne mümkün tesirleri hakkında yapılan tesir tahlili çalışmasının sonuçları paylaştı.
Sera gazı emisyonlarına dayalı olarak sonda karbon vergisi uygulanması öngörüldü
Avrupa Komitesi tarafından 2026’da hayata geçirilmesi planlanan hudutta karbon düzenleme düzeneği ile ithal eserlere üretim süreçlerinde açığa çıkan sera gazı emisyonlarına dayalı olarak hudutta karbon vergisi uygulanmasının öngörüldüğü bildirildi.
Uygulama, firmaların mali durumları üzerinde bir tesir yaratabilecek
Uygulamanın, yüksek emisyonla üretim yapan firmaların AB ihracatlarında ek maliyetler ve rekabet dezavantajıyla karşılaşabilecekleri manasına geldiği aktarılan duyuruda, bu durumun firmaların mali durumları üzerinde bir tesir yaratabileceği vurgulandı.
İlave maliyetler finansal kuruluşların kredi riskinde artışa yol açma potansiyeli taşıyor
Duyuruda, ek maliyetler ve rekabet dezavantajının, firmaların yakın münasebet içinde bulundukları finansal kuruluşların kredi riskinde de artışa yol açma potansiyeli taşıdığına işaret edilerek, “Etki tahlili çalışması temel olarak, karbon vergisinin 2021 yılsonu dataları prestijiyle ana faaliyeti kelam konusu beş bölümde olan ve AB’ye ihracat gerçekleştiren müşterilerin kredi geri ödeme kapasiteleri üzerindeki tesirinin iddia edilmesi halinde yürütülmüştür.” tabiri kullanıldı.

Çalışma kapsamında, bankalarca toplam kredi bakiyesi yaklaşık 190 milyar lira olan 1.243 adet müşterinin kredi geri ödeme kapasitelerinin, mevcut bilgiler ve emisyon seviyelerine dair erişilebilen ek bilgiler ışığında değerlendirmeye tabi tutulduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi:
“Beş dala yönelik krediler için 0,94 puan ve toplam kredi portföyü için 0,09 puan ile sonlu kalacak”
“Değerlendirme sonuçları, sonda karbon düzenleme sistemi uygulamasının birinci evrede bankacılık bölümünün tahsili gecikmiş alacaklar oranında neden olabileceği artışın incelemeye bahis beş bölüme yönelik krediler için 0,94 puan ve toplam kredi portföyü için 0,09 puan ile hudutlu kalacağına işaret etmektedir. Bununla birlikte, gerek sonda karbon düzenleme sistemi kapsamının süratle genişleyecek olması gerekse ortalarında Türkiye’nin de bulunduğu pek çok ülkede hayata geçirilen ya da geçirilmesi planlanan gibisi karbon fiyatlama düzenekleri hasebiyle kelam konusu tesirlerin orta ve uzun vadede bariz bir artış gösterebileceği kıymetlendirilmektedir.”