1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Son dakika… SSB’nin önemli projesi başladı! F-16 savaş uçakları modernize ediliyor

Son dakika… SSB’nin önemli projesi başladı! F-16 savaş uçakları modernize ediliyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Savunma Sanayii Başkanlığı Türkiye’nin F-35 programından çıkartılmasının ardından, Hava Kuvvetleri’nin gücünü korumak için önemli bir modernizasyon projesi başlattı. Proje kapsamında F-16 savaş uçaklarının ömrü 20 yıl uzatılacak. CNN TÜRK’ten Ahmet Türkeş hummalı çalışmaları yerinde izledi.

Türkiye’nin F-35 programından çıkartılmasının ardından, Savunma Sanayii Başkanlığı B planı devreye soktu ve 50 kişilik özel bir ekip hummalı bir çalışmaya girerek Savaşan Şahinler’in ömrünü 20 yıl uzatacak o modernizasyon için kolları sıvadı.

Proje kapsamında 2023 yılına kadar 35 adet F16 uçağının modernizasyon çalışmasının tamamlanması planlanıyor. Çalışmalar sonunda F-16’lara 4.000 saatlik ek ömür sağlanmış olacak ve Çelik Kanatlar’ın 2041’e kadar havada kalması sağlanacak. F-16’lar daha sonrasında nöbeti Milli Muharip Uçak’a devredecek.

Peki çalışmalarında son durum ne? CNN TÜRK muhabiri Ahmet Türkeş detayları aktardı:

Yurt içinde ve yurt dışında terörle mücadele operasyonları, Mavi Vatan görevleri, hava sınırını korumak için yapılan görevler… F-16’lar yıllardır Türk Hava Kuvvetleri’ne hizmet veriyor. Namı diğer savaşan şahinler Türkiye’ye yıllardır hizmet veriyor Türk Hava Kuvvetleri’nin ana vurucu gücünü oluşturuyorlar.

Özellikleri bir hayli fazla. Dünyada en çok kullanılan savaş uçakları… Üstelik pek çok özelliklerin yanı sıra kanatlarının altında da tonlarca füze ya da bomba taşıyorlar. Bu sayede uzun süre farklı coğrafyalarda görev yapabiliyorlar. Üstelik F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye teslim edilmemesi sonrasında bu uçakların önemi de bir hayli arttı.

35 ADET F-16 BLOK MODEL UÇAK

Uzun yıllar görev yapması gerekiyor. Bu nedenle Türk Havacılık ve uzay sanayiinde modernizasyon projesi başlatıldı. 35 adet F-16 blok 30 model uçak burada bu tesislerde modernize edilecek. Bakım ve tamir işlemleri yapılacak. Peki neler onlar?

Uçaklar 1200 ila 1500 parçası değişime, bakıma, tamire tabii tutulacak. Gerekli parçalar değiştirilecek. Bazı parçalar yenilenecek ve uçaklar tekrar göreve hazır hale getirilecek. Bu çalışma da oldukça önemli. Çünkü Milli Muharif Uçak devreye girene kadar 2040’lı yıllara kadar Türk Hava Kuvvetleri’nin mevcut savaş gücünü koruması gerekiyor. Ki bel kemiğini de F-16’lar oluşturuyor.

4 BİN SAAT UÇUŞ ÖMRÜ UZATILACAK

Bu neden Türk Hava Kuvvetleri envanterine katılan ilk uçak olan bu F-16’ların uzun yıllar görev yapması istendi ve modernizasyon projesi başlatıldı. Bu sayede 8 bin saatlik olan uçuş ömrü 12 bin saate çıkarılacak. 4 bin saat uçuş ömrü uzatılacak. Bu ne demek?

Her bir savaş uçağı yılda yaklaşık ortalama 200 saat görev yapıyor. 200 saat görevle bu uçakların 20 yıl daha görev yapması sağlanacak. Yani 2040’lı yıllara kadar görev yapacak bu savaş uçakları. Bu da Milli Muharif Uçağı’nın devreye gireceği zamana tekabül ediyor.

Ve bu savaş uçaklarının uzun yıllar görev yapmasıyla birlikte de Türk Hava Kuvvetleri mevcut gücünü korumuş olacak Milli Muharif Uçak gelene kadar.

Yaklaşık 50 kişi bu tesislerde çalışıyor. 35 uçak teslim edilecek Türk Hava Kuvvetleri’ne. İlk etapta şu ana kadar 5 uçak tamamlandı. 2023 yılına kadar da proje tamamlanmış olacak. F-16 blog 30 model uçaklar uçuş ömrü dolan, artık hizmet dışı kalacak olan uçaklar bu modernizasyon projesiyle burada usta ellerden geçtikten sonra Türk Hava Kuvvetleri’ne 15 ila 20 yıl arasında hizmet vermeye devam edecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Son dakika… SSB’nin önemli projesi başladı! F-16 savaş uçakları modernize ediliyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin