1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Son dakika… Şehirde robot köpek şoku! ‘Dehşet içinde izledim’

Son dakika… Şehirde robot köpek şoku! ‘Dehşet içinde izledim’

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Robot köpek, New York Polis Departmanı tarafından test ediliyor ve bazı kaygıları doğuruyor. New York Polis Departmanı, tehlikeli durumlarda onlara başvurmak ve memurları daha güvende tutması için Digidog’u test ediyor, ancak bazıları bu konu hakkında tedirgin ve ‘korkutucu’ bir gözetim aracı olabileceği söyleniyor.

DEHŞET İÇİNDE İZLEDİĞİNİ AKTARDI

New York’ta bir milletvekili polisin silahlı robotları kullanmasının yasaklanmasını istiyor. New York belediye meclisi üyesi Ben Kallos, geçen ay polisin rehine kurtarma operasyonunda Boston Dynamics’in özel sensörlere sahip kameralarıyla donatılmış uzaktan kontrol edilebilen bir robotik köpek olan Digidog’u kullanarak müdahale etmesini “dehşet içinde izlediğini” aktardı.

Bu görüntüleri haber kanalları da paylaştı ve Twitter üzerinden konu viral hale geldi. Kısa süre içinde İngiliz yapımı Black Mirror adlı dizinin Metalhead adlı bölümüne gönderme yapan sosyal medya paylaşımları korkunun hakim olduğunu gösterdi. Hatırlatmak gerekirse dizinin Metalhead bölümünde robotlar insanları avlıyor ve bambaşka bir dünyanın oluşturulmasına yardımcı oluyordu. Robotların böylesine korkutucu olarak lanse edilmesinin sebebi ise tasarımlarında yer alan ve canlı doğasına aykırı görünümler oluyor.

Kallos, polisin silahlı robotlara sahip olmasını veya kullanılmasını engellemek için çalışmalar sürdürdüğünü söylüyor. Wired’da yer alan habere göre eğer Kallos gibi düşünen bir çoğunluk varsa bir ülkede silahlı robotların kullanılmasını yasaklayan ilk yasa bu olacak.

Kallos, “Şu anda NYPD(New York Polis Departmanı) tarafından kullanılacağını sanmıyorum” diyor ve ekliyor.”Bir bombayı etkisiz hale getirmek için bir robot kullanmakla ilgili bir sorunum yok’’. Ortaya atılan yasaya göre yasaklar yalnızca silahlı robotlara yönelik. Digidog ise silahsız bir yardımcı robot olarak kayıtlara geçiyor.

En yakın zaman önce yaşanan Bronx olayında polis, Digidog’u iki kişinin rehin alındığı bir olayda kullandı. Saklanma yerlerine ve dar köşelere rahatlıkla giren bu robot, polisin suçluları yakalamasında yardımcı olduğu bildirildi.

ÖLÜMCÜL OLMAYAN ROBOTLAR, ÖLÜMCÜL OLANLARA DÖNÜŞEBİLİR

Robotlara yönelik bir korku bulunuyor ve bu korkunun beslenmesinde ise ‘silahlı’ olarak geliştirilmesi büyük yer kaplıyor. California Polytechnic Üniversitesi, San Luis Obispo Etik ve Yükselen Bilimler Grubu direktörü Patrick Lin, “Ölümcül olmayan robotlar çok iyi ölümcül olanlara dönüşebilir” diyor. Lin, CIA çalışanlarına Obama yönetimi sırasında otonom silahlar hakkında bazı çalışmalardan bahsediyor ve silahlı robotların yasaklanmasını destekliyor. Artan kullanılabilirliklerinin ciddi bir endişe oluşturduğundan endişelenen Lin,’’Robotlar polisin hayatını kurtarabilir ve bu iyi bir şey” diyor. “Ama aynı zamanda dikkatli olmamız gerekiyor, bu bir polis gücünü daha şiddetli yapmaz.’’

Yaşanan tartışmaların ve endişelerin ardından New York Polis Departmanı bir açıklama da yaptı. Bu açıklamada 1970’li yıllardan beri rehine kurtarma ve tehlikeli madde durumlarında hayat kurtarmak için robotların kullanıldığının altını çizdi. Şu anda silahlı veya silahsız yardımcı robotların yalnızca test edildiğini belirten departman, konunun abartılmaması gerektiğine vurgu yapıyor.

Bunun akabinde ise Boston Dynamics CEO’su Robert Playter’dan da bir açıklama geldi. Yapılan açıklama ise şirketin hizmet şartlarının robotlarına silah takmayı yasakladığını vurguluyor. Playter, “İstisnasız tüm müşterilerimiz, Spot’un bir silah olarak kullanılmayacağını veya silah tutacak şekilde yapılandırılmayacağını kabul etmelidir”dedi. “Bir endüstri olarak, robotların uzun vadeli ticari uygulanabilirliği ancak insanlar robotları, zarar verecekleri konusunda endişelenmeden yararlı ve faydalı araçlar olarak gördüklerinde elde edeceğini düşünüyoruz.” diyor.

Belediye Meclisi, geçen Haziran ayında çoğu Black Lives Matter gösterilerinde kullanılmak üzere polis kuvvetlerini elden geçirme çabalarının ortasında, Gözetim Teknolojisinin Kamu Gözetimi Yasasını kabul etmişti. Suçluların tespit edilmesinde kullanılmak istenen ‘drone ve robot’ların endişe yaratmasının asıl sebebi ise 2016 yılında yaşanan bir olaya dayanıyor.

2016’da BİR ÇATIŞMADA KULANILMIŞTI

2016’da Dallas’taki çatışmada, yerel kolluk kuvvetleri bir patlayıcı cihazı uzaktan göndermek ve patlatmak için bir robot kullanarak insanları öldürüyor. Keskin nişancı, beş polisi vurmuş ve öldürdüğü olay sonrası, tartışmaların fitili de bir noktada ateşlenmişti.

Olay, polisin robotları nasıl elde ettiğiyle ilgili soruları gündeme getirdi. Dallas polisi 2016’da en az üç bomba robotuna sahipti. Reuters’e göre, ikisi savunma robotu olmak üzere toplamda üç robot alındı. 1997’den bu yana, 8.000’den fazla polis departmanı, 7 milyar doların üzerinde ekipman aldı ve bu ekipmanlar içinde robotlar da bulunuyor.

ABD’de Bard Üniversitesi’nde 2016 yılında yapılan bir çalışmaya göre 280’in üzerinde polis ajansı yüzlerce robot aldı. Colorado’da bir polis memuru yerel basına yaptığı açıklamada , departmanının değişen koşullara sahip bir düzine kadar askeri robot aldığını, ardından en iyi işleyen robotu kullandığını söyledi.

New School’daki School of Media Studies’de robotik üzerine uzmanlık kazanmış profesör Peter Asaro, “Her tür teknolojinin amacı, zarar azaltma ve gerilimi azaltma olmalıdır” diyor. Profesör “Neredeyse her zaman polis, ölümcül güç kullanarak kendilerini savunduklarını iddia ediliyor ama bir robotun kendini savunma hakkı yoktur. Öyleyse, ölümcül güç kullanmak neden haklı olsun?” diyor.

2016 yılında Dallas’ta yaşanan olaydan sonra Delaware polis departmanı da benzer tip bomba robotlarından almış ve 2018 yılında bir olayda kullanılmış. Genel anlamda robotların polis gibi kolluk kuvvetlerinin kullanımında olması ve özellikle ‘silahlı’ olmaları şiddetin frekansının artacağı sebebiyle endişe yaratıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Son dakika… Şehirde robot köpek şoku! ‘Dehşet içinde izledim’
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin