1. Haberler
  2. Gündem
  3. Sokak Köpekleri Sorunu ve Yeni Hayvan Koruma Düzenlemeleri

Sokak Köpekleri Sorunu ve Yeni Hayvan Koruma Düzenlemeleri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sokak Köpekleri Sorunu ve Yeni Düzenlemeler

Sokak Köpekleri Sorunu ve Yeni Düzenlemeler

Türkiye, son yıllarda sokak köpekleriyle ilgili ciddi bir sorunla karşı karşıya. Başıboş köpeklerin varlığı, birçok vatandaşın hayatını kaybetmesine veya yaralanmasına neden oldu. Özellikle çocuklar, sokaklarda güvenle oynayamamakta, yetişkinler ise yürüyüş yaparken endişe duymaktadır.

Sokak Köpekleri Sorunu ve Yeni Hayvan Koruma Düzenlemeleri

Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Teklifi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda, sahipsiz hayvanlarla ilgili düzenlemeleri içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ilk beş maddesi kabul edildi. Bu teklif ile birlikte, Hayvanları Koruma Kanunu’nda köklü değişiklikler yapılması hedefleniyor.

Kanunun Amaçları ve Kavramların Tanımlanması

Yeni düzenlemelerle birlikte, kanunun amaçlarına “İnsan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla” ifadesinin eklenmesi planlanıyor. Ayrıca, sahipsiz hayvanlara yönelik yürütülecek çalışmalarda tereddütleri ortadan kaldırmak için ‘sahipli hayvan’ ve ‘sahipsiz hayvan’ kavramları açık bir şekilde tanımlanacak. Bu bağlamda, kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilme zorunluluğu getiriliyor.

Uygulamadaki belirsizlikleri azaltmak amacıyla, ‘yakala-kısırlaştır-sal’ metodunun kaldırılması nedeniyle hayvan bakımevi tanımında da değişiklik yapılacak. Hayvan bakımevi, “Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis” şeklinde tanımlanacak.

Sahipsiz Hayvanların Rehabilitasyonu

Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların hayvan bakımevlerine toplanması ve buralarda rehabilite edilerek sahiplendirilinceye kadar bakılması esas alınacak. Bu nedenle, bakımevleri dışında bir hayvana bakmanın, onun yasal sorumluluğunu alarak sahiplenilmesi suretiyle mümkün olabileceği ilkesi kabul edilecek.

Hayvanların Veri Sistemine Kaydedilmesi

Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği yaparak sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakımlarını, tedavilerini ve eğitim çalışmalarını yürütecek. Hayvan bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilen köpekler, sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Doğru ve güncel veri sağlanabilmesi amacıyla, hayvan bakımevlerine alınan hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.

Bakımevine alınan köpeklerden, insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike oluşturan, kontrol edilemeyen olumsuz davranışları olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunanlar ile sahiplenilmesi yasak olanlara, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 9. maddesi uyarınca ötenazi uygulanabilecektir.

Yerel Yönetimlerin Sorumlulukları

Yerel yönetimler, sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttükleri iş ve işlemlerde, Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri alabilecek. Ayrıca, “Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan köpeği bakımevi dışında bir yere bırakmak” yasak kapsamına alınacak. Bu düzenlemeyle birlikte, sahipsiz hayvanların toplanması, hayvan bakımevlerine götürülmesi ve bu hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılması konusundaki hükümlerin uygulanması hedefleniyor.

Birleşim Yeniden Toplanacak

TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, teklifin 5. maddesinin kabul edilmesinin ardından birleşime ara verdi. Aranın ardından komisyonun yerini almaması üzerine Bozdağ, birleşimi saat 14.00’te toplanmak üzere kapattı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Sokak Köpekleri Sorunu ve Yeni Hayvan Koruma Düzenlemeleri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin