1. Haberler
  2. Gündem
  3. Sokak Köpekleri Sorunu İçin Yeni Yasal Düzenleme

Sokak Köpekleri Sorunu İçin Yeni Yasal Düzenleme

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sokak Köpekleri Sorunu İçin Yasal Düzenleme

Sokak Köpekleri Sorunu İçin Yasal Düzenleme

Türkiye’nin en ciddi sorunlarından biri olan başıboş sokak köpekleri meselesine yönelik yasal düzenleme, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Yeni yasa, sokak köpeklerinin toplatılmasını, rehabilitasyon süreçlerinden geçirilerek kısırlaştırılmasını ve hasta, saldırgan veya rehabilite olamayacak durumda olan hayvanların uyutulmasını öngörüyor. Ancak, muhalefet bu yasa düzenlemesine karşı çıkıyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Değerlendirmeleri

Özgür Özel, kabul edilen teklifi Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerini açıkladı. Kuliste basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Özel, bu kanunun Anayasa’ya açıkça aykırı olduğunu ve yaşam hakkını savunmadığını belirtti. Anayasa Mahkemesi ile ilgili süreci değerlendireceklerini vurguladı.

Özel, konuyla ilgili çalışmalarını sürdürmeye kararlı olduklarını ifade ederek, “Sağlıklı bir çevre hakkı, insanlar için son derece önemlidir. Aşılı sokak köpeklerinin, vahşi yaşam ile kent yaşamı arasında kuduz gibi hastalıklara karşı bir bariyer oluşturma potansiyeli dikkate alındığında, bu durum halk ve toplum sağlığı açısından büyük bir risk taşımaktadır. Tüm bu unsurları değerlendirip bu kanunu Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğiz. Bu bizim görevimiz. En kısa sürede ve yürütmeyi durdurma talebiyle bunu gerçekleştireceğiz.”

Özel, “Dört buçuk yıldır Anayasa Mahkemesi, yaptığımız bütün başvurularda önemli bir kazanım olan yürütmeyi durdurma kararını uygulamıyor.” diyerek Anayasa Mahkemesi’nin bu tutumundan vazgeçmesini umduğunu belirtti.

Toplumsal Duyarlılık ve Muhalefet Birliği

Kanuna itiraz eden herkesin, özellikle muhalefet milletvekillerinin ve CHP grubunun çabalarına teşekkür eden Özel, şöyle konuştu: “Grubumuz, iki buçuk aydır büyük bir performans sergileyerek doğru bildiklerini savunuyor ve yanlışlara karşı duruyor. Eğer CHP grubunun üstün gayretleri ve kararlılığı olmasaydı, bu yasada ötenazi geçip gidebilirdi. Muhalefet, toplumsal duyarlılıkla birleşti. Birçok geri adım atıldı. Yasanın bütünü yine çok tehlikeli ama ilk geldiği haliyle doğrudan bir katliam yasasıydı. Ancak, muhalefetin ve grubumuzun çabaları sayesinde bu geri adımlar gerçekleştirildi. Bunu görmek gerekir.”

Kanunun Örtülü Talimatlarına Direniş

Özel, CHP’li belediyelerin “kanunun üstü örtük, yani ‘sen bu işi çözemezsin, çözemezsen cezalısın, gel katliam yap’ çağrısına direneceklerini ve asla bu kanunun örtülü talimatına uymayacaklarını” vurguladı. Özel, şu ifadeleri kullandı:

  • Bundan sonraki süreçte daha fazla barınak yapmaya, aşılamaya, kısırlaştırmaya ve sahiplendirmeye yönelik üzerimize düşeni fazlasıyla yapacağız.
  • Ancak bu yükün, belediye gücüyle ve mevcut olanaksızlıklar içinde tam olarak yerine getirilmesi mümkün değil.
  • Herhangi bir olumsuzluktan bugünkü sorumsuz yasama anlayışı sorumlu olacaktır.

Özel, CHP grubunun kapalı bir şekilde toplanacağını ve toplantıda milletvekillerine teşekkür konuşması yapacağını dile getirerek, “Milletvekillerinin tatili yoktur, yaz dönemi çalışmaları olur. Yaz dönemi çalışmalarına ilişkin kısa bir değerlendirme yapacağız.” ifadesinde bulundu. Açıklamalarının ardından grup toplantısına geçti. CHP’nin kapalı grup toplantısı yaklaşık 20 dakika sürdü.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Sokak Köpekleri Sorunu İçin Yeni Yasal Düzenleme
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin