1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Sinsice ilerliyor, hareket bile ettirmiyor! Omzunuz donabilir

Sinsice ilerliyor, hareket bile ettirmiyor! Omzunuz donabilir

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
ABONE OL

Vücutta, rahatsızlanması halinde yaşam kalitesini ciddi oranda düşüren bölgelerden biri de omuzlardır. Omzun hareket kabiliyetini kaybetmesi olarak tanımlanan donuk omuz da ağrıyla seyreden bir rahatsızlıktır.

Hareket zorluğu çekiyorsanız dikkat!

Kolun yukarı kalkamaması, yanlara açılamaması ve dışa dönememesi ile birlikte ağrı hissedilmesi donuk omuzun belirtileri arasında yer alır.

Bu rahatsızlığa sahip kişiler arka ceplerinden cüzdanlarını çıkarmada, dişlerini fırçalamada, yüzlerini yıkamada, dolaptan bir şey almada ya da kıyafetlerini giyinmekte zorluk çekerler.

Durup dururken ortaya çıkabiliyor

İki farklı şekilde meydana gelen donuk omuz, durup dururken kendiliğinden ortaya çıktığı gibi herhangi bir omuz yaralanmasına bağlı olarak da gelişebilir.

Kendiliğinden oluşan donuk omuz rahatsızlığında omzun içinde bulunan bağ denilen kapsül dokular, sertleşip şişer. Bu oluşumu hangi mekanizmanın tetiklediği bilinmiyor.

Omuz yaralanmasına ya da müdahalesine bağlı olarak gelişen donuk omuzda ise sebep, bazen bir kırık ya da cerrahi müdahale olabilir.

Bu gibi durumlarda hastaların beklemeden bir iki hafta içinde mutlaka ortopedi ya da fizik tedavi uzmanlarına başvurması gerekir.

Fizik tedavi sonuç vermezse cerrahi uygulanır

Erken evrede bulunan donuk omuza fizik tedavi uygulanır. Fizik tedavi ile omuz hareketinin esnemesi artırılarak o bölgenin büzülmesinin önüne geçilir.

Ancak fizik tedavinin yetersiz kaldığı durumlarda, yani omuz bölgesinde büzüşme meydana geldiğinde ve hiçbir şekilde yumuşak dokunun açılmadığı durumlarda artroskopi ile bu bölgeye girilip sertleşen ve yapışan dokular birbirinden ayrılır. Ameliyat sonrasında da yine fizik tedavi uygulanarak mevcut durum korunmaya çalışılır.

Blok tedavi ile donuk omuz tedavi ediliyor mu?

Bu yöntemlerin dışında şu an en çok kullanılan tedavi yöntemi ise ağrı doktorlarının geliştirdiği blok adı verilen, lokal anestezi ile sadece omzun duyu hissini ortadan kaldıran enjeksiyon uygulamaları oluyor.

Bu uygulama ile ağrı zinciri kırıldığı için hastalardaki ağrı şiddeti azalır. Böylece uygulanan fizik tedavinin verimliliğinin artırılması sağlanır. Bu yöntemden sonra donuk omuz ameliyatları eskiye göre ciddi oranlarda düşüş görülmüştür.

Omuz donması neden olur, kimlerde görülür?

Donuk omuz çoğunlukla 40 – 65 yaş arası kadınlarda görülür. Şeker hastalığı donuk omuz için en önemli risk faktörüdür. Diyabeti olanlarda donuk omuzun oluşma süreci daha hızlıdır.

Ayrıca tiroit bezi hastalıkları, felç (inme) geçiren hastalar, meme veya kalp cerrahisi sonrası, Parkinson hastalığı ve uzun süre omuzu hareketsiz kalanlarda donuk omuz gelişme riski yüksektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Sinsice ilerliyor, hareket bile ettirmiyor! Omzunuz donabilir
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin