1. Haberler
  2. Genel
  3. Siber Dolandırıcılık Uyarısı: Araç Kiralarken Dikkat Edin

Siber Dolandırıcılık Uyarısı: Araç Kiralarken Dikkat Edin

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Siber Dolandırıcılara Dikkat!

Siber Dolandırıcılara Dikkat!

Son günlerde siber dolandırıcılık yöntemleri, araç kiralamak isteyen vatandaşları hedef alarak daha da yaygınlaşmış durumda. Dolandırıcılar, sektördeki önde gelen araç kiralama şirketlerinin web sitelerini birebir kopyalayarak potansiyel müşterileri yanıltmakta. Bu sahte web sitelerinde, gerçek şirketlerin sunduğu araç kiralama hizmetleri taklit ediliyor.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte araç kiralama sektöründeki hareketliliği fırsat bilen dolandırıcılar, tanınmış bir rent a car şirketinin internet sitesini kopyalayarak faaliyetlerine başlamışlar.

WEB SİTELERİNE DİKKAT!

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Kırık, siber dolandırıcıların tuzaklarına karşı vatandaşları uyarıyor. Kırık, site kopyacılarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Bu dolandırıcılar, ‘com’ ya da ‘com.tr’ uzantıları yerine ‘xyz’, ‘abc’ gibi karmaşık uzantılara sahip sahte adresler üretiyorlar. Ayrıca, Google üzerinden ücretli reklam vererek, sahte sitelerini arama sonuçlarında üst sıralara çıkarmayı başarıyorlar.

İstanbul’da yaşayan bir vatandaş olan Ş.T, 29 Temmuz tarihinde araç kiralamak amacıyla Google’da arama yaptı. Arama sonuçlarında üst sırada yer alan ve orijinaliyle birebir aynı olan sahte siteye girerek işlemlerini gerçekleştirdi. 10 günlük araç kiralama talebinde bulunan Ş.T., sözde firma yetkilileriyle iletişime geçti. Kendisine WhatsApp üzerinden 10 bin liralık bir fatura gönderildi.

Havale işlemi sonrasında, Ş.T.’den kasko ve sigorta bedeli adı altında 75 bin TL daha teminat talep edildi. Dolandırıcılar, paranın araç teslimatı sırasında geri verileceğini belirttiler. Ancak, Siber dolandırıcılar bu kez Ş.T.’ye ‘507’ ile başlayan başka bir numaradan sahte kampanya mesajı gönderdi. Mesajda, sınırlı sayıdaki online müşterilere özel fiyat teklifi sunulduğu belirtiliyor ve “Günlük 800 TL’den başlayan (kasko dâhil) fiyatlarla araç kiralama fırsatını kaçırmayın.” ifadesi yer alıyordu.

Toplamda 92 bin TL ödeme yapan Ş.T., iki numaraya da bir daha ulaşamayınca dolandırıldığını anladı ve durumu savcılığa taşıyarak suç duyurusunda bulundu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Siber Dolandırıcılık Uyarısı: Araç Kiralarken Dikkat Edin
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin