1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Şap hastalığı nedir? Nasıl bulaşır?

Şap hastalığı nedir? Nasıl bulaşır?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
ABONE OL

658/5000Şap hastalığı oldukça bulaşıcı bir enfeksiyondur. Bu, Enterovirus cinsinden, en yaygın olarak coxsackievirus virüslerinden kaynaklanır. Bu virüsler yıkanmamış ellerle veya dışkı ile kontamine yüzeylerle doğrudan temas yoluyla kişiden kişiye bulaşabilir. Ayrıca, enfekte olmuş bir kişinin tükürüğü, dışkısı veya solunum salgıları ile temas yoluyla da bulaşabilir.

Şap hastalığı ağızdaki kabarcıklar veya yaralar ile el ve ayaklarda döküntü ile karakterizedir. Enfeksiyon her yaştan insanı etkileyebilir, ancak genellikle 5 yaşın altındaki çocuklarda görülür. Genellikle birkaç gün içinde kendi kendine kaybolan hafif bir durumdur.

Şap hastalığının belirtileri nelerdir?

İlk enfeksiyondan üç ila yedi gün sonra semptomlar gelişmeye başlar. Bu süre kuluçka dönemi olarak bilinir. Semptomlar ortaya çıktığında, siz veya çocuğunuz şunları yaşayabilir: Ateş, boğaz ağrısı, hastalık hissi (halsizlik), dil, diş etleri ve yanaklarda ağrılı, kırmızı, kabarcıklı benzeri lezyonlar, kaşıntısız, avuç içlerinde, tabanda ve bazen de kalçalarda kırmızı döküntüler, bebeklerde ve küçük çocuklarda sinirlilik, iştah kaybı…

Şap hastalığına hastalığına ne sebep olur?

Şap hastalığına genellikle coxsackievirus, en yaygın olarak coxsackievirus A16 neden olur. Coxsackievirus, enterovirüsler adı verilen bir virüs grubunun parçasıdır.

Bazı durumlarda, diğer enterovirüs türleri de şap hastalığına neden olabilir.

Virüsler kişiden kişiye kolayca yayılabilir. Siz veya çocuğunuz enfekte olmuş bir kişiyle temas ederek el, ayak ve ağız hastalığına yakalanabilirsiniz.

Ağız ve boğazın arkasında gelişen yaralar, çocuğunuzun herpangina adı verilen ilgili bir viral hastalık ile enfekte olduğunu düşündürebilir. Herpangina’nın diğer ayırt edici özellikleri ani yüksek ateş ve bazı durumlarda nöbettir. Ellerde, ayaklarda veya vücudun diğer bölgelerinde gelişen yaralar çok nadirdir.

Kimler şap hastalığında riski altındadır?

Küçük çocuklar şap hastalığına yakalanma riskine daha açık bir haldedir. Çocuklar genellikle hastalığa neden olan virüslere maruz kaldıktan sonra bağışıklık oluştururlar. Bu nedenle durum 10 yaşın üzerindeki insanları nadiren etkiler.

Şap hastalığı genellikle sadece birkaç günlük ateşe ve nispeten hafif belirti ve semptomlara neden olan küçük bir hastalıktır. Ağız yaraları veya boğaz ağrısı çocuğunuzun sıvı içmesini önlüyorsa doktorunuza danışın. Birkaç gün sonra çocuğunuzun belirti ve semptomları kötüleşirse doktorunuza başvurun.

Bir doktor genellikle fiziksel bir muayene yaparak şap hastalığını teşhis edebilir. Kabarcıkların ve döküntülerin ortaya çıkması için ağız ve vücudu kontrol ederler.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Şap hastalığı nedir? Nasıl bulaşır?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin