1. Haberler
  2. Siyaset
  3. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’ın Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi Sonrası Açıklamaları

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’ın Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi Sonrası Açıklamaları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazakistan’ın başkenti Astana’da gerçekleştirilen Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Zirvesi Genişletilmiş Oturumu sonrasında basın toplantısı düzenledi. Putin, Ukrayna’daki çatışmaların sonlandırılması için Türkiye’nin arabuluculuk çabalarını takdirle karşıladığını belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'ın Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi Sonrası Açıklamaları

Putin, “Istanbul’da anlaşmaların hazırlanması sürecinde arabulucu olarak yer alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyorum. Bu anlaşmalar Ukrayna heyetinin başkanı tarafından paraflandı. Demek ki bu anlaşmalar Ukrayna’yı tatmin etti. Bu anlaşmalar hala masada ve müzakerelerin sürdürülmesi için temel olabilir.” açıklamasında bulundu.

Putin, Türkiye ile yaptığı görüşmeye de değinerek, “Sayın Erdoğan ile karşılıklı ödeme, enerji, tahıl ve metal tedariki konularını ele aldık. Daha az tahıl almaya başladılar. Örneğin vergi kısıtlamaları metalürji endüstrimizle ilgili. Ancak bunun dışarıdan gelen herhangi bir kısıtlamayla ilgisi yok. Bu sadece yerli üretimin dinamikleri ve ikili ilişkilerimizden kaynaklanıyor. Tüm meseleler çözülebilir.” şeklinde konuştu.

Putin, “Erdoğan’ın siyasi iradesi uluslararası barışa katkı sunuyor, Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilere yardımcı oluyor.” ifadeleriyle Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin önemine vurgu yaptı.

Ayrıca, “ABD ile ilişkilere de değinen Putin, ABD tarafıyla stratejik istikrar konularını görüşmeye hazır olduklarını belirterek, “Ancak buna rağmen ABD’deki seçim sonuçlarını beklememiz, gelecekteki yönetimin yaklaşımını ve bakış açısını görmemiz gerekiyor.” dedi.

Putin, uluslararası güvenlik konularında da öneriler sunduklarını belirterek, “Güvenlik konularında önerilerimizi sunduk. Bu konuyla ilgilenenler de iyi niyetli olmalı.” açıklamasında bulundu.

Ukrayna’daki çatışmalara dair de değinen Putin, “Çatışmanın nihayetinde arabulucular yardımıyla ve sadece onlar aracılığıyla sona erdirilmesi meselesi bana pek muhtemel görünmüyor. Her şeyden önce bir arabulucunun nihai belgeleri imzalama yetkisine sahip olması pek muhtemel değil.” ifadelerini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’ın Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi Sonrası Açıklamaları
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin