1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Rize’de Petrol Keşfi: Enerji Sektöründe Yeni Bir Dönem Başlıyor

Rize’de Petrol Keşfi: Enerji Sektöründe Yeni Bir Dönem Başlıyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rize’deki Petrol Keşfi Heyecan Yarattı

Rize'deki Petrol Keşfi Heyecan Yarattı

Türkiye, enerji alanında kendi kaynaklarına yönelirken, Rize’deki petrol keşfi sektörde büyük bir heyecan yaratmış durumda. Gümüşhane Üniversitesi Doğa Bilimleri Fakültesi Jeolojik Mühendisi ve Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nafiz Maden, Rize’nin Çayeli ilçesinin yaklaşık 7 mil açıklarında su yüzeyinde bulunan tabakalardan örnekler alarak, bu örnekleri Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) gönderdi. TPAO tarafından gerçekleştirilen analizler sonucunda, denizin yüzeyine sızan sıvının ham petrol olduğu tespit edildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Rize açıklarında arama faaliyetlerinin gerçekleştirileceğini duyurmuştu. Bu gelişmelere paralel olarak, Abdulhamid Han sondaj gemisi de Karadeniz’de doğalgaz ve petrol arama çalışmaları yapmak üzere Rize’ye doğru yola çıktı.

PETROL ÇIKTIĞINDA RİZE SADECE ÇAYLA ANILMAYACAK

Prof. Dr. Maden, Çayeli’nde petrol çıkması durumunda Rize’nin sadece çay ile değil, aynı zamanda petrol ile de anılacağını ifade etti.

ARAŞTIRMA YAPTIK, NUMUNE ALDIK

En kısa zamanda petrolün çıkarılacağını belirten Maden, şu ifadeleri kullandı: “Geçmişte yaptığımız birkaç haberde eleştirildiğimiz noktalar vardı. Bu sızıntının sadece seçim dönemlerinde meydana geldiği iddia edilmiştir. Ancak yapılan raporlar, Osmanlı döneminde bile bu tür sızıntıların yaşandığını ortaya koyuyor. Örneğin, 1933 yılında Çayeli açıklarında petrol arama çalışmaları yapılmış. 1958 yılında ise İngiliz araştırma firmaları bu bölgede incelemelerde bulunmuş. Bu bilgiler ışığında, biz de Çayeli açıklarında petrol olup olmadığını araştırmak amacıyla bir çalışma gerçekleştirdik ve oradan numune aldık.

PETROLÜ EN YAKIN ZAMANDA ÇIKARACAĞIZ

Alınan numuneler, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Ar-Ge biriminde analiz edildi. Böylece, petrolün varlığını kanıtlamış olduk. Doğal bir petrol kaynağı olduğunu ortaya koyduk. Geçtiğimiz hafta içerisinde Enerji Bakanımız, petrol arama faaliyetlerinin yapılacağına dair açıklamalarda bulundu. Bu durum, biraz geç kalınmış bir faaliyet olarak değerlendirilebilir. Ancak, bir an önce bu çalışmalara başlanması gerekiyor. En yakın zamanda sondaj yapılmasını bekliyoruz ve en kısa sürede bu petrolü çıkaracağız.

ÇIKARTILAN PETROL TÜRKİYE’YE KATKI SAĞLAYACAK

Çıkarılacak petrolün yalnızca Rize’ye değil, Türkiye’ye de büyük katkılar sağlayacağını vurgulayan Maden, sözlerine şöyle devam etti: “Petrol, sadece Rize’ye değil, ülkemize de önemli kazançlar sağlayacak. Enerji sektörleri, tamamıyla enerjiye bağımlıdır. Bizler petrolü çıkardığımızda ve onu rafine edip kullandığımızda, dışarıya vereceğimiz dövizde bir azalma olacak. Belki bu bölge, Kuveyt gibi olmayacak; bir Suudi Arabistan seviyesine ulaşamayacak ama enerji bağımlılığımızı azaltma konusunda önemli bir katkı sağlayacak. Bu sayede, ülkemiz dışarıya döviz vermekten kurtulacak. Rize, çayı ile anılan bir yerdi. Çayeli, kuru fasulyesi ile de biliniyordu. Ancak, bu petrol çıkarıldıktan sonra Rize, yalnızca çayı ile değil, petrolü ile de anılacaktır.”

Rize'de Petrol Keşfi: Enerji Sektöründe Yeni Bir Dönem Başlıyor

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Rize’de Petrol Keşfi: Enerji Sektöründe Yeni Bir Dönem Başlıyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin