1. Haberler
  2. Gündem
  3. Pirireis Denizaltısının Hizmete Alınması ve Yeni Tip Denizaltı Projesi

Pirireis Denizaltısının Hizmete Alınması ve Yeni Tip Denizaltı Projesi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pirireis Denizaltısının Hizmete Alınması

Pirireis Denizaltısının Hizmete Alınması

Türk Deniz Kuvvetleri ve savunma sanayiine yeni yetenekler kazandıran Yeni Tip Denizaltı Projesi çerçevesinde inşa edilen ilk denizaltı olan Pirireis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilen bir törenle resmi olarak hizmete girdi. Bu önemli etkinlik, Türkiye’nin denizcilik alanındaki ilerlemesini ve yerli üretim kabiliyetlerini bir kez daha gözler önüne serdi.

Ayrıca, Hızırreis denizaltısı bayrak çekme ve seyir denemelerine başlamışken, Muratreis denizaltısı ise havuz donatım çalışmalarına hızla devam ediyor. Bunun yanı sıra, YAKIT 2-3-4 Akaryakıt gemileri ve dünyanın en büyük kapasitesine sahip olan 3 bin tonluk denizaltı havuzu da hizmete girmiştir.

Pirireis Denizaltısının Hizmete Alınması ve Yeni Tip Denizaltı Projesi

“138 YILLIK HAYALİMİZİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”

Açılış töreninde yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu önemli noktalara değindi: “Topraklarımızda huzur içinde yaşamak için, hem Mavi Vatanımızda hem de uzak coğrafyalarda güçlü ve etkin bir donanma oluşturmamız gerektiğinin bilincindeyiz. Hızırreis denizaltımızı 2025 yılında, Muratreis denizaltımızı ise 2026 yılında hizmete almayı planlıyoruz. Proje kapsamındaki tüm denizaltılarımızı 2029’a kadar hizmete alarak donanmamızın gücüne güç katmayı hedefliyoruz. 138 yıllık hayalimiz olan kendi denizaltımızı inşa etme arzusuna MİLDEN Projemizle ulaşmayı umuyoruz.”

“MAVİ VATAN’A MASAL DİYENLERE ALDIRMADAN İLERLİYORUZ”

Erdoğan, “Yıllarca kaderine terk edilen, hatta bir dönem kumarhane olarak kullanılan Savarona Gemisini aslına sadık kalarak baştan aşağı yeniledik. Savarona’yı bakımsızlıktan kurtarıp, Cumhuriyet tarihimizin 86 yılına şahitlik eden bir eser olarak milletimize kazandırdık.” ifadelerini kullandı. Ayrıca, “Mavi Vatan’a masal diyen bedhahlara aldırmadan, yılmadan, yorulmadan, geri adım atmadan Türkiye Yüzyılı hedeflerimiz doğrultusunda emin adımlarla yürüyeceğiz. Karada, havada, denizde ve her yerde güçlü bir Türk Silahlı Kuvvetleri için gerekeni yapmaya devam edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.” diyerek Türkiye’nin kararlılığını vurguladı.

Pirireis Denizaltısının Hizmete Alınması ve Yeni Tip Denizaltı Projesi

Yeni Tip Denizaltıların Özellikleri

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen Yeni Tip Denizaltı Projesi, Türk Deniz Kuvvetleri’ne dalış durumunda uzun süre operasyon yapabilme yeteneği, yüksek hızlı gelişmiş torpidolar ve kara dahil çeşitli hedeflere güdümlü mermi atma kabiliyeti sunan denizaltılar kazandıracak. Bu denizaltılar, 68,35 metre uzunluğa, 6,3 metre dış çap genişliğine, 1850 ton deplasmana ve 40 personel kapasiteli olarak inşa edilmektedir. Dünyada “Tip-214” olarak bilinen bu denizaltılar, yakıt pili teknolojisi sayesinde havadan bağımsız tahrik yeteneğine sahip olup, Türk Deniz Kuvvetleri için bir ilk olma özelliği taşımaktadır. Su altı, su üstü ve kara hedeflerine karşı birçok tipte torpido, füze ve mayın kullanabilen bu denizaltılar, modern savaş yetenekleriyle donatılmıştır.

Pirireis Denizaltısının Hizmete Alınması ve Yeni Tip Denizaltı Projesi

Birçok Yerli Üretici Destek Verdi

Yeni Tip Denizaltılar, ASELSAN, HAVELSAN, MilSOFT, STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ, Koç Bilgi ve Savunma, TÜBİTAK ve AYESAŞ gibi milli sistemlerin yanı sıra Gürdesan, Sirena Marine, Arıtaş, İ-Marine gibi birçok yerli üreticinin katkısıyla inşa sürecine dahil olmuştur.

Denizaltının Kalbi HAVELSAN’dan

Yeni Tip Denizaltı’nın kalbi, HAVELSAN tarafından geliştirilmiştir. Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi çalışmalarına 2011 yılında başlanmış ve sistem için gerçek zamanlı çalışan gömülü yazılım teknolojisi kullanılmıştır. Denizaltı bünyesindeki 105 farklı birimle kesintisiz entegrasyon sağlanmıştır. İlk sistem ek özelliklerle birlikte 8 yılda tamamlanmış, 2019 yılında en az 50 gün veri kaydı yapabilen karakutu kabiliyeti eklenmiştir. Sistem için toplamda 400 bin satır kod yazılmıştır ve projeye 111 mühendis, teknisyen ve uzman katkıda bulunmuştur. Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi’nin marka tescili 2014 yılında yapılmış ve 2015 yılında patent başvurusunda bulunulmuştur.

ASELSAN, İlk Kez Denizaltı Projesinde Yer Aldı

ASELSAN, Yeni Tip Denizaltı Projesi ile askeri haberleşme sistemleri alanındaki yetkinliğini başka bir boyuta taşıyarak, denizaltı platformuna yönelik haberleşme sistem çözümü tedarik etmiştir. Harici ve dahili haberleşme için ihtiyaç duyulan alt sistemlerin tamamını kapsayan Entegre Muhabere Sistemi, su altı ve üstü ses ve veri haberleşmesini sağlamaktadır. Bu sistem kapsamındaki telsiz sistemleri (taktik veri linkleri dahil), Uydu Haberleşme Sistemi, Dost Düşman Tanıma/Tanıtma Sistemi (IFF), Muhabere Kontrol Sistemi, kullanıcı terminalleri, Mesaj İşletim Sistemi, veri modemleri, acil durum haberleşme ekipmanları, Güç Dağıtım Sistemi, Operatör Konsolları Soğutma Sistemi, konsollar ve dağıtım birimleri gibi alt sistemler geliştirilmiştir.

Pirireis Denizaltısının Hizmete Alınması ve Yeni Tip Denizaltı Projesi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Pirireis Denizaltısının Hizmete Alınması ve Yeni Tip Denizaltı Projesi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin