PEMBENAR ÖZEL
Suyun kendisinin değil ama şişelenmiş suyun bir son kullanma tarihi var. Peki, ilk ambalajlı suyun 1984 yılında üretildiği Türkiye’de de pet şişedeki suların üzerinde son kullanma tarihi var mı?
Türkiye’de durum nasıl?
Bu konuyla ilgili konuşan Tüketici Dernekleri Federasyonu, gıda mevzuatı gereği birçok gıda maddesinde üretim ve son kullanma tarihi arasında makul bir kullanım süresi olduğu halde pet şişe sularında böyle bir durumun olmadığını açıklamıştı. TÜDEF’e göre piyasada son kullanma tarihi 15 ay ve 18 ay olan pet su markaları var ve firmalar yönetmelikte bu konunun yer almadığı gerekçesiyle sorumluluktan kaçıyor. 2004’te yürürlüğe giren Doğal Mineralli Sular Hakkındaki Yönetmelik’te de konuyla ilgili belirleyici süre yok. Bu nedenle TÜDEF Sağlık Bakanlığı’na başvuruda bulundu ve pet şişe sularında son kullanma tarihinin 1 yıl ile sınırlandırılmasını talep etti.
Zamanla suya sızıp vücuda zarar veriyor
Peki, sağlığımız için son kullanma tarihi dolmuş suları tüketmenin zararı var mı? Son kullanma tarihinden sonra plastik şişelerden su içmek genellikle iyi bir fikir değil. Her ne kadar Türkiye’de pet şişelerde BPA denilen kanserojen madde kullanılmasa bile kimyasal maddelerin zamanla suya sızması söz konusu olabiliyor. Bu kimyasal maddeler de vücutta birikerek zamanla solunum, sinirim ve bağışıklık sistemine ciddi zararlar verebiliyor.
Pet şişedeki suları böyle saklayın!
Şişelenmiş suyu düzgün bir şekilde saklamak bakteri üremesini önlediği gibi bulantı, mide ağrısı, kusma ve ishal gibi yan etkileri azaltmaya da yardımcı olur. Özellikle sıcak ortamlar, bakteri üremesine ve zararlı kimyasalların suya salınmasına yol açabilir.
Bu nedenle pet şişe suları direkt güneş ışığından uzak tutup serin bir yerde saklayın. Plastik şişeler biraz geçirgen olduğundan onları, temizlik malzemelerinden ve kimyasallardan uzakta saklamakta büyük fayda var. Suda garip bir tat veya koku fark etmeniz de suyunuzun güvenirliği açısından size fikir verebilir.