1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Pavel Durov’un Hayatı, Kariyeri ve Fransa’da Gözaltı Süreci

Pavel Durov’un Hayatı, Kariyeri ve Fransa’da Gözaltı Süreci

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pavel Durov’un Hayatı ve Kariyerindeki Yükseliş

Pavel Durov'un Hayatı ve Kariyerindeki Yükseliş

Fransa’da gözaltına alınan Telegram’ın kurucusu ve CEO’su Pavel Durov’un kariyeri ve yaşam hikayesi, teknoloji dünyasında büyük bir merak konusu haline geldi. Durov, Azerbaycan’dan özel bir jetle geldiği Fransa’da, başkent Paris yakınlarındaki Bourget Havalimanı’nda gözaltına alındı. Fransa, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve St. Kitts and Nevis vatandaşlığına sahip olan Durov, iki ay sonra 40 yaşına basacak ve 15 milyar dolarlık servetiyle dikkatleri üzerine çekiyor.

DUROV’UN KARIYERİ VE HIZLI YÜKSELİŞİ

Pavel Durov’un kariyeri ve hızlı yükselişi hakkında bazı önemli bilgiler:

Pavel Durov'un Hayatı, Kariyeri ve Fransa'da Gözaltı Süreci

  • Durov, 1984 yılında o dönemdeki ismi Leningrad olan St. Petersburg’da dünyaya geldi.
  • 2006 yılında, lisans eğitimini “İngiliz Filolojisi ve Çeviri” alanında tamamladı ve gençlik yıllarında programlama ile internet projeleriyle ilgilenmeye başladı.
  • 2007 yılında, ağabeyi Nikolay ile birlikte “Rus Facebook’u” olarak bilinen VKontakte’yi kurarak dikkatleri üzerine çekti.
  • VKontakte, kısa süre içinde kullanıcı sayısını 20 milyonu aşarak Durov’un gelirini önemli ölçüde artırdı ve burada genel müdürlük görevini üstlendi.

RUS YETKİLİLERE KULLANICI VERİLERİNİ VERMEYİ REDDETTİ

Durov, 2011 yılına gelindiğinde servetini yaklaşık 8 milyar rubleye çıkarırken, 2014’te VKontakte’deki hisselerini satarak genel müdürlük görevinden ayrılıp ülkesinden ayrıldı. Görevinden ayrılmadan önce, Rus yetkililerin kullanıcı verileri gibi bazı konularda şirketten bilgi istediğini belirtmiş ve bu talepleri reddetmiştir.

TELEGRAM HAMLESİ

Pavel Durov, 2013 yılında, gelecekte milyonlarca kişi tarafından kullanılacak, WhatsApp’a alternatif olarak görülen Telegram projesini başlattı. Bu uygulamanın kullanıcı sayısı Temmuz 2024 itibarıyla 950 milyona ulaştı. Telegram, özellikle Rusya-Ukrayna Savaşı sırasında hem iki ülkenin yetkilileri hem de askeri ve siyasi uzmanlar tarafından aktif bir şekilde kullanılmaktadır.

VKontakte ile Rus yetkililerle sorunlar yaşayan Durov, Telegram konusunda da Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu’nun (Roskomnadzor) radarına takıldı. Telegram, Federal Güvenlik Servisi (FSB) ile uygulamadaki şifre kodlarını paylaşmadığı gerekçesiyle 2018-2020 yılları arasında Rusya’da engellendi. Bu dönemde Durov, gizlilik yasası nedeniyle şifre kodlarını istihbarat teşkilatına vermenin anayasanın ihlali olacağını savundu.

Rus makamlarla yaşadığı sorunlara rağmen Durov, servetini artırmaya devam etti ve Ağustos 2024’te ilk kez Bloomberg milyarderler listesine girerek ilk 300’de yer aldı. Durov, Nisan ayında ABD’li gazeteci Tucker Carlson ile yaptığı röportajda “Birilerinden emir almaktansa özgür olmayı tercih ederim.” ifadelerini kullanmıştır.

Pavel Durov'un Hayatı, Kariyeri ve Fransa'da Gözaltı Süreci

GÖZALTI SÜRECİ VE SONRASI

Rus ve Fransız basınında yer alan haberlere göre, Durov’un Telegram’da yasa dışı içeriklere erişim sağlandığı için gözaltına alındığı bildirildi. Paris’te havalimanında gözaltına alınması, birçok tartışmaya yol açtı. X’in sahibi Elon Musk, Durov’un serbest bırakılması için sosyal medya platformu X’ten çağrıda bulundu ve başka bir paylaşımında “Liberte (Özgürlük), Liberte!, Liberte?” ifadesini kullandı.

Pavel Durov'un Hayatı, Kariyeri ve Fransa'da Gözaltı Süreci

Fransız yargı makamları, Durov’un gözaltı süresini 48 saat uzatma kararı aldı. Telegram, Avrupa Birliği (AB) yasalarına uyduğunu duyurarak Durov’a yönelik suçlamaları “saçmalık” olarak nitelendirdi. Şirket tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Telegram, Dijital Hizmet Yasası dahil AB’nin yasalarına uymaktadır. Durov’un saklayacak hiçbir şeyi yok ve Avrupa’ya sık sık seyahat etmektedir.” ifadeleri yer aldı.

RUSYA: “DUROV’UN NE İLE SUÇLANDIĞINI BİLMİYORUZ”

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Fransa’ya, gözaltına alınan Durov’a erişimi talep eden bir nota verildiğini açıkladı. Zaharova, Durov’un Fransa vatandaşı olduğunu belirterek, “Sorun şu ki Fransa, Durov’u her şeyden önce kendi ülkesinin vatandaşı olarak kabul ediyor.” şeklinde konuştu. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Durov’un Fransa’da gözaltına alınmasıyla ilgili yorum yapmak için erken olduğunu belirterek, “Durov’un tam olarak neyle suçlandığını henüz bilmiyoruz.” dedi. Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev ise Durov’un Rusya’dan ayrılarak hata yaptığına dikkat çekti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Pavel Durov’un Hayatı, Kariyeri ve Fransa’da Gözaltı Süreci
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin