1. Haberler
  2. Genel
  3. Otomotiv Sektöründe Pandemi Sonrası Zorluklar ve Fiyat Beklentileri

Otomotiv Sektöründe Pandemi Sonrası Zorluklar ve Fiyat Beklentileri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Otomotiv Sektöründe Pandemi Sonrası Zorluklar

Pandemi sürecinin ardından otomotiv sektöründe yaşanan üretim aksaklıkları, çip krizi ve hammadde tedarik sorunları, sektörde önemli sıkıntılara neden oldu. Bu dönemde araç fiyatları hızla artarken, son bir yıl içinde ikinci el araç satışlarının yüzde 25 oranında azaldığı belirtiliyor. Galerici esnafı, döviz kurundaki yükselişin araç fiyatlarını daha da artırabileceğine dikkat çekiyor.

Konya Oto Lastik, Oto Yıkama ve Oto Galericileri Esnaf Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, “Pandemi sürecinde günlük araç fiyatlarının artış gösterdiği ve değiştiği bir dönem yaşadık. Araçların değerleri konusunda kesin bir bilgi vermek mümkün olmadı, çünkü piyasa sürekli yukarıya doğru seyrediyordu.” dedi. Acıbadem, ayrıca hükümetin ve Ticaret Bakanlığı’nın aldığı tedbirler çerçevesinde, özellikle sıfır araçlardaki kontrolsüz fiyat artışlarına karşı adımlar atıldığını vurguladı. “6 ay, 6 bin kilometre gibi uygulamalar, şu anda 1 Ocak 2025 tarihine kadar uzatıldı. Bu süre zarfında, noterin sistemi araçla ilgili işlem yapmıyor,” şeklinde konuştu.

Fiyatların Düşmesi Mümkün Mü?

Fiyatların Düşmesi Mümkün Mü?

Faiz oranlarındaki düşüşün sektöre yatırım çekebileceğini ifade eden Acıbadem, “Son zamanlarda internette yayılan ‘kış aylarında araç fiyatları düşecek’ gibi söylentilere itibar etmemek lazım. Araç fiyatlarının düşme ihtimali bulunmuyor. Bunun için döviz kurunun düşmesi veya hükümetin ÖTV indirimine gitmesi gerekiyor.” dedi. Acıbadem, döviz kurundaki dalgalanmaların sıfır araç fiyatlarına sürekli yansıdığını ve her ay bazı markaların fiyatlarının yukarı yönlü güncellendiğini belirtti.

Döviz Artışının Etkileri

Döviz kurlarındaki artışın otomobil piyasasına olumsuz yansıyacağına dikkat çeken Acıbadem, “Ticaret Bakanlığı’nın aldığı tedbirlerle birlikte, geçen yıl Temmuz ayından itibaren şahısların da 6 ay, 6 bin kilometre uygulamasına dahil olması, bayilerin fiyat artışlarını daha da artırmıştı. Ancak bu tedbirler sayesinde otomobil fiyatlarındaki balon, 2022’nin sonlarına doğru büyük oranda söndü.” dedi. Acıbadem, geçen yıl fiyatlarla bu yılki fiyatlar arasında yüzde 20-25 oranında bir gerileme olduğunu, ancak şu anki otomobil fiyatlarının normal seviyelerde seyrettiğini vurguladı.

“Sıfır araç ile ikinci el araçlar arasındaki fiyat makası, talep artışına bağlı olarak daralacak. Yani fiyatların ufak da olsa yukarı yönlü bir hareket göstereceğini öngörüyoruz. Ancak bu durum, döviz kurunun seyrine bağlı olarak şekillenecek.” şeklinde konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Otomotiv Sektöründe Pandemi Sonrası Zorluklar ve Fiyat Beklentileri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin