1. Haberler
  2. Gündem
  3. ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök ile Röportaj: Eğitim, Araştırma ve Yapay Zeka Vizyonu

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök ile Röportaj: Eğitim, Araştırma ve Yapay Zeka Vizyonu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök ile Röportaj

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, üniversitenin gerçekleştirdiği projeler ve üniversite adaylarının tercih dönemine dair soruları yanıtladı. Kök, ODTÜ’nün son üç yılda Quacquarelli Symonds (QS) ve Times Higher Education (THE) sıralamalarında elde ettiği başarılı sonuçların, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde yansımalarını gözlemlediklerini belirtti. Özellikle, başarı sıralamasında ilk binde yer alan öğrencilerin ODTÜ’yü tercih etme oranında kayda değer bir artış yaşandığını ifade etti.

Kök, ODTÜ’deki araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) kültürünün hız kazandığını vurgulayarak, “Geçen hafta Cumhurbaşkanı Yardımcımızın katılımıyla açtığımız araştırma parkı, araştırma ekosistemimize verdiğimiz önemi gözler önüne seriyor. Bu durumun, önümüzdeki dönemde ODTÜ’deki araştırmalara önemli bir yön vermesini bekliyorum.” dedi.

Üniversite Adaylarına Tavsiyeler

Tercih dönemindeki üniversite adaylarına yönelik tavsiyelerde bulunan Kök, şunları kaydetti: “Öğrencilerimizin tercih yaparken dikkate almaları gereken çok uzun bir süreç var. Burada önemli olan, kendilerini mutlu hissettirecek ve kişisel özelliklerini de göz önünde bulundurarak bir bölüm seçmeleri. Üniversite de önemli fakat seçecekleri bölüm de bir o kadar kritik. Bölümü belirledikten sonra, aldıkları puana göre üniversiteleri seçmeleri gerekiyor.”

Kök, adayların seçecekleri üniversitelerin araştırma, eğitim ve topluma hizmet konularındaki önemine, akademik kadrolarına ve uluslararasılaşma düzeylerine dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yurt dışında bir veya iki dönem eğitim alabilme imkanlarının da değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

ODTÜ’ye geçen yıl ilk binden 251 öğrenci kabul ettiklerini ifade eden Kök, üniversitenin mühendislik alanında öne çıkmasının yanı sıra diğer fakültelerde de başarılı öğrencilere eğitim verdiğini söyledi. Adayların eğitim almak istedikleri bölümleri detaylı bir şekilde incelemeleri gerektiğine dikkat çekti.

Havacılık ve Uzay Çalışmaları

Rektör Kök, ODTÜ’de yürütülen havacılık ve uzay çalışmaları hakkında bilgi verdi. Türkiye’de ve dünyada uzay çalışmalarının farklı aşamalara ulaştığını belirten Kök, ODTÜ’deki havacılık ve uzay mühendisliği bölümünün son yıllarda en çok tercih edilen bölümler arasında yer aldığını ifade etti. Bu bölümün disiplinlerarası yapısının, öğrencilere farklı alanlarda iş imkanları sunduğunu belirtti.

Ankara’daki savunma sanayi sektörünün gelişimi nedeniyle mezunların iş bulma konusunda rahatlık yaşadıklarını aktaran Kök, “Havacılık ve uzay mühendisliği başta olmak üzere bazı bölümlerin son sınıf öğrencileri, Ankara’daki savunma sanayi şirketlerinde staj yapma imkanına sahip. Bu sayede hem stajyer mühendis olarak deneyim kazanıyorlar hem de mezuniyet sonrası iş bulma şansları artıyor.” dedi.

Kök, Türkiye’deki ilk Teknokent olan ODTÜ Teknokent’te şu anda 13 bin personelin çalıştığını, bunun 10 bin 800’ünün Ar-Ge personeli olduğunu belirtti. Teknokent’teki 400’den fazla Ar-Ge şirketinin çoğunun savunma sanayi ağırlıklı olduğunu ifade ederek, bu şirketlerin öğrencilere staj imkanı sağladığını söyledi. Bu start-up ve teknoloji firmalarının, öğrencilere girişimcilik ve inovasyon konularında destek sunduğunu vurguladı.

METUCube ve KuTadGu Projeleri

METUCube ve KuTadGu Projeleri

Kök, ODTÜ’lü öğrenciler tarafından gerçekleştirilen ilk küp uydu projelerinden biri olan METUCube üzerine de konuştu. METUCube, öğrencilere Küçük Uzay Sistemleri Laboratuvarı’nda küçük uyduların tasarımı, inşası ve yönetimi konusunda uygulamalı deneyim kazandırmakta. Projenin Asya Pasifik Uzay İşbirliği Örgütü (APSCO) tarafından desteklendiğini belirten Kök, “Bu proje, afet sonrası izleme ve erken afet tahmini becerilerini de öğrencilerimize kazandırıyor.” dedi.

Kök, uzay ve havacılık alanında diğer bir proje olan KuTadGu ile alçak dünya yörüngesi kullanarak milli radyasyon ölçme tasarımının yapıldığını, projenin Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nden (CERN) destek alınan ilk çalışma olduğunu ifade etti. ODTÜ İVMER laboratuvarında parçacık radyasyonu testleri oluşturma çalışmalarının devam ettiğini aktaran Kök, “Bu testler uzaya gönderilecek ve nükleer radyasyon dedektörleri ile güneş hücre görüntüleme araçlarının test edilmesi sağlanacak.” şeklinde konuştu.

Yapay Zeka ve Gelecek Vizyonu

Yapay Zeka ve Gelecek Vizyonu

Rektör Kök, Yükseköğretim Kurulu’nun bu yıl ilk kez açtığı yapay zeka ile ilgili bölümleri değerlendirdi. YÖK’ün yapay zeka alanında yeni bölümler açmasının Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon kapasitesini artırmak için önemli bir adım olduğunu ifade eden Kök, bu bölümlerin ülkenin dijital dönüşüm sürecine katkıda bulunacak nitelikli iş gücü yetiştirilmesine olanak tanıyacağını belirtti.

Kök, “Geçen yıl bilgisayar mühendisliği bölümümüzü tercih eden 110 öğrencinin tamamı ilk 800’den ODTÜ’ye girdi. Bu yıl da kontenjanımız 5 arttı ve bilgisayar mühendisliğinde aynı başarıyı tekrar sağlayacağımızı düşünüyorum. Çünkü bu alan gelecek yılların alanıdır.” dedi.

Kök, ODTÜ’de yapay zekanın her alanda kullanılacağını göz önünde bulundurarak eğitim programlarını güncellediklerini belirtti. Öğrencilere yapay zeka teknolojilerini gerçek dünya problemleri üzerinde uygulayabilmeleri için ilgili kuruluşlarla staj ve proje ortaklıkları kurma yönünde teşvik edici programlar oluşturduklarını ifade etti.

Kök, yapay zeka ile ilgili bir hub oluşturmak için çalışmalara başladıklarını vurgulayarak, “Ön çalışmalarımızı tamamladık. Bu alandaki uluslararası kuruluşlarla ortak çalışmalarımız devam ediyor. Bu konudaki projelerimizi önümüzdeki yıl basınla paylaşmayı planlıyoruz.” dedi.

Kök, yakın zamanda yayınlanan Ulusal Yapay Zeka Stratejisi Eylem Planı doğrultusunda yerli ve milli teknolojilerdeki yapay zeka uygulamaları konusunda ODTÜ olarak üzerlerine düşen her şeyi yapmaya hazır olduklarını belirterek, “ODTÜ, Türkiye Ulusal Yapay Zeka Stratejisi Eylem Planı’na katkılar sağlayarak, bu alanda ülkenin bilimsel ve teknolojik kapasitesini artırmayı hedefliyor.” dedi.

Bu süreçte ulusal ve uluslararası düzeyde katkıda bulunmaya devam edeceklerini vurgulayan Kök, ODTÜ’nün yapay zeka alanındaki öncü rolünün, Türkiye’nin bu alandaki rekabet gücünü artıracağını ifade etti. Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök ile Röportaj: Eğitim, Araştırma ve Yapay Zeka Vizyonu
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin