Nusrat 100 yılın ardından tekrar ‘mayın’ avında

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in İDEF 2021 Fuarı’nda duyurduğu Türkiye’nin yerli ve milli ilk mayın avlama sonarı Nusrat 1915 hem o günlere atıfta bulunuyor, hem de geçmişle gelecek arasında çok değerli bir köprü kuruyor.

TRT Haber’de yer alan detaylara göre Nusrat 1915’in duyurulmasının ardından Armelsan Savunma Teknolojileri Genel Müdürü Can Emre Bakım ile bir araya geliyoruz. Şirketin su altı ve su üstü araçlarına yönelik yetkinliğini biliyoruz. Bakım da kuruluş hedeflerinden birinin ‘Deniz Kuvvetleri’nin su altı sonar sistemlerindeki dışa bağımlılığı sona erdirmek’ olduğunu söyleyerek, konuyu anlatmaya başlıyor.

Bu kapsamda bir ekiple geniş kapsamlı bir araştırma yaptıklarını belirten Bakım, yaptıkları çalışmalar neticesinde Deniz Kuvvetlerinin en çok dışa bağımlı olduğu konulardan birinin ‘mayın avlama sonarları’ olduğu sonucuna ulaştıklarını söylüyor. Sonrasında ise hemen kolları sıvamışlar ve çok ciddi bir hazırlık sürecine başlamışlar.

HALİHAZIRDA YABANCI MENŞELİ SİSTEMLER KULLANILIYOR

Şu an ülkemizin envanterinde bulunan hem Engin hem de Aydın sınıfı mayın avlama gemilerinde yabancı menşeli sistemlerin kullanıldığı bilgisini veriyor. Bu sistemlerin çok ciddi maliyetlere sahip olduğunu da eklemeden geçmiyor. Böyle bir çalışmanın ardından şekillenen Nusrat 1915, ilk olarak 2019 yılındaki Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (İDEF) duyurulmuş. Aradan geçen iki yıllık süreçte tüm çalışmalar büyük bir titizlikle tamamlanmış ve ortaya detaylı olarak ilk kez TRT Haber’in görüntülediği bu sistem çıkmış.

Armelsan Genel Müdürü ile sohbetimize Nusrat 1915’in muadillerinden farkının ne olduğu konusuyla devam etmek istiyoruz. Ancak farkını daha iyi anlayabilmek için önce mevcut standart bir sistemin nasıl çalıştığının bilinmesi gerektiğine işaret ediyor Bakım ve anlatmaya başlıyor: “Mayın avlama sonarları temelde birden farklı frekansla çalışan sistemlerdir. Öncelikle operasyonel anlamda düşük frekanslı sistemi aktif ettiğinizde gemi uzak mesafelerde tarama yapar. Yaklaşık 1 kilometre mesafeye kadar dip mayınları ya da demirli mayınları tespit eder. Fakat bu etapta ‘mayın ya da mayına benzer obje’ diye ayırım yapabilir. Herhangi bir sınıflandırma yapamaz.

MAYIN TESPİT SİSTEMLERİ NASIL ÇALIŞIYOR?

Sonrasında ise yüksek frekanslı antenlere geçilir. İlk etapta yeri belirlenen nesneye yaklaşılır ve söz konusu obje incelenerek sınıflandırma yapılır. Eğer söz konusu tehdit bir mayınsa, platform üzerindeki farklı sistemlerden en uygun olanı mayını etkisiz hale getirmek üzere çalıştırılır ve operasyon tamamlanır.”

YÜZDE 85’İN ÜZERİNDE YERLİLİK ORANINA SAHİP

Armelsan Genel Müdürü Can Emre Bakım, Nusrat 1915’in yüzde 85’in üzerinde bir yerlilik oranı olduğunu söylüyor. Sensör tasarımı yerli olarak yapılmış ancak ilk etapta üretim için yurt dışında bir adres tercih edilmiş. Bakım, kalan yüzde 15’lik kısmın da çok kısa sürede yerlileştirileceğine dikkat çekiyor. Hedeflerinin önümüzdeki yıl içinde insansız bir platformda Nusrat 1915’i monte etmek olduğu bilgisini veriyor Bakım. Bu sayede ihracat potansiyelin daha da artacağını ve Orta Doğu, Uzak Doğu gibi Türk ürünlerine ilgi duyan pazarların yanı sıra kimi Avrupa ülkelerini de hedeflediklerini anlatıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Nusrat 100 yılın ardından tekrar ‘mayın’ avında

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin