1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. NASA Ingenuity’den ilk renkli Mars fotoğrafını paylaştı

NASA Ingenuity’den ilk renkli Mars fotoğrafını paylaştı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

NASA’nın Mars’a gönderdiği uzay aracının içinde yer alan helikopter Ingenuity’den ilk renkli fotoğrafını gönderdi. NASA her şey beklendiği gibi giderse, pazar günü tarihi uçuşu gerçekleştirecek.

Dünyanın nefesini tuttuğu ve heyecanla beklediği bu uçuş için bir aksilik olmazsa uçuş gerçekleşecek. NASA’nın Mars hedeflerinde önemli bir kilometre taşı olarak tanımlanan görevde sona yaklaşılıyor.

Zaten bildiğiniz üzere Mars’a gönderilen Ingenuity helikopteri geçtiğimiz günlerde yere inmişti. Ingenuity, Kızıl Gezegen’in yüzeyinde bir gece geçirdi ve sorun yaşamadı.

İLK RENKLİ FOTOĞRAF BU

Mars’ın Jezero Krateri’nin tabanının ve NASA’nın Perseverance Mars gezgininin iki tekerleğinin bir kısmının bu düşük çözünürlüklü görüntüsünü çekmeyi başardı. Bu görüntü 3 Nisan 2021’de NASA’nın Ingenuity Mars helikopteri tarafından çekildi. Mars yüzeyinde Ingenuity tarafından çekilen ilk renkli fotoğraf.

Bir gece geçirmesinin ardından Mars helikopteri Ingenuity, Mars’tan çektiği ilk renkli fotoğrafı da üsse gönderdi. Söz konusu fotoğraf hem internet sitesi üzerinden hem de sosyal medya hesapları üzerinden milyonlarla paylaşıldı.

Helikopterin alt tarafında yer alan kameraya takılan görüntüde Mars’ın yüzeyi görülüyor ancak fotoğraf çok da net değil. Bundan önce aracın uçuşu ertelenmişti. 11 Nisan’dan önce uçuşun gerçekleşmeyeceğini duyuran NASA’nın pazar günü gerçekleştireceği uçuş merakla bekleniyor.

Bu görev çok önemli zira bu araç Dünya dışında uçan ilk araç olacak. Bir ilki gerçekleştirecek olan aracın Mars yüzeyinden görüntüleri ve diğer detayları NASA ile paylaşması bekleniyor.

Daha önce NASA’nın Mars’taki yeni uzay aracı Perseverance, karnındaki bölmede Kızıl Gezegen’e taşıdığı minik helikopteri sonunda serbest bıraktı. NASA müjdeli haberi, Ingenuity isimli helikopterin Mars yüzeyinde tek başına görüldüğü çarpıcı bir fotoğrafla paylaştı. Ancak fotoğraftaki bir diğer ayrıntı da dikkat çekti.

Uzay ajansının Twitter hesabından paylaştığı fotoğrafın arka planında görülen yay şeklindeki bir ayrıntı, sosyal medya kullanıcılarının merakını cezbetti. Söz konusu şekil, Ingenuity’nin sol tarafında bir gökkuşağı gibi uzanıyordu.

MARS’TA GÖKKUŞAĞI MI VAR?

Bazı kullanıcılar bu nedenle Mars’ta bir gökkuşağı gördüklerini düşündü. Bazıları ise şeklin, Mars bulutlarındaki buz kristallerinden kaynaklandığını savundu. Ancak kamera merceğinden şüphelenenler de vardı.

DELİKLİ KAYA İNCELENİYOR

Mars, meteorlar için bir cennet olarak kabul ediliyor. Mars’taki uzay aracı için ise bir meteora rastlamak her zaman dikkate değer olarak kabul ediliyor. Bilim adamları, başka yerlerde görülen göktaşlarına benzeyen ve NASA’nın Perseverance gezgini tarafından tespit edilen delikli bir kayayı inceliyor.

NASA henüz kayanın ne olduğunu açıklamadı, ancak Perseverance ekibi önceki gün yaptığı sosyal medya paylaşımında, “Helikopter hazırlanırken, yakındaki kayaları kontrol etmekten kendimi alamıyorum. Bu tuhaf kaya, bilim ekibimin birçok fikir alış verişi yapmasına neden oldu” ifadelerini kullandı.

Perseverance’ın Twitter hesabı, bilim insanlarını şaşkınlığa uğratan yaklaşık 15 santimetre boyundaki kayanın fotoğrafını da takipçileriyle paylaştı.

Perseverance’ın şimdiki görevi ise helikopteri, belirlenen 10 metrekarelik noktada yere indirmek. Bu nokta Ingeunity’nin, bilim insanlarının seçtiği hava sahasında uçabilmesi için en uygun iniş bölgesi.

Perseverance’ın güvenli bir mesafeden izleyeceği minik helikopterin, ilk uçuşunda yüzeyden üç metre yükselmesi ve yaklaşık 30 saniye havada kalması bekleniyor.

Bu helikopterler mürettebatlı Mars görevlerinde astronotlar için küçük yükleri taşıma işini üstlenecek ve uçurum, mağara, derin kraterler gibi ulaşılması zor yerleri inceleme görevlerini yerine getirecek.

Uçuşlar başarıyla tamamlanırsa NASA, gelecekte Mars’a yapılacak diğer keşif görevlerinde bu tür hava araçlarına daha çok yer verecek. Bilim insanları, Ingenuity’nin uçuş denemelerinden gelecek bulgular ışığında yeni nesil helikopterler geliştirecek.

İşte bu hedef doğrultusunda yapılacak uçuş denemesi, Ingenuity’nin Mars’taki 31 günlük programı boyunca gerçekleştireceği 5 uçuştan ilki olacak.

İşte bu hedef doğrultusunda yapılacak uçuş denemesi, Ingenuity’nin Mars’taki 31 günlük programı boyunca gerçekleştireceği 5 uçuştan ilki olacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
NASA Ingenuity’den ilk renkli Mars fotoğrafını paylaştı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin