1. Haberler
  2. Gündem
  3. MSB Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısı: Aksaz Tersanesi Açılışı ve Irak ile Mutabakat Zaptı

MSB Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısı: Aksaz Tersanesi Açılışı ve Irak ile Mutabakat Zaptı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AA Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısı

Milli Savunma Bakanlığı, düzenlenen haftalık basın bilgilendirme toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Toplantının ardından, bakanlık kaynakları basın mensuplarının sorularını cevapladı. Özellikle 24 Ağustos 2024 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşecek olan Aksaz Tersane Komutanlığı açılış töreninin detayları merak konusu oldu.

Aksaz Tersanesi Açılış Töreni

Bakanlık kaynakları, Aksaz Tersanesi Komutanlığı’ndaki açılış ve deniz platformları teslim töreni hakkında şu bilgileri verdi:

“24 Ağustos 2024 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle Aksaz Tersanesi Komutanlığı Açılış ve Deniz Platformları Teslim Töreni gerçekleşecektir. Açılış töreninin ardından; PİRİREİS Denizaltısı hizmete girecek, HIZIRREİS Denizaltısı Bayrak Çekme ve Seyir Deneyimlerine başlayacak, MURATREİS Denizaltısı Havuz Donatım Faaliyetlerine başlayacak, YAKIT 2-3-4 Akaryakıt Gemileri ile dünyada sınıfının en büyüğü olan 3000 Tonluk Denizaltı Havuzu hizmete girecektir.”

Irak ile İmzalanan Mutabakat Zaptı

Bakanlık kaynakları, Irak ile imzalanan mutabakat zaptının sahadaki yansımaları hakkında şu açıklamayı yaptı:

“Öncelikle bazı basın yayın organlarında yer alan anlaşma metni gerçeği yansıtmamaktadır. İmzalanan metin, ‘Askeri, Güvenlik İşbirliği ve Terörle Mücadeleye Dair Mutabakat Zaptı’ olarak adlandırılmaktadır. Bu metin, taraflar arasında; askeri ve kolluk güçleri eğitimi, terör örgütlerine karşı mücadele, ortak sınır güvenliği, düzensiz göç ve ortak sınırdan sızmalara karşı mücadele, kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele, istihbarat bilgi alışverişi gibi konuları kapsamaktadır.

Ayrıca, Ortak Güvenlik Koordinasyon Merkezi (Ortak Merkez) Bağdat’ta kurulacaktır. Bu merkez, Türkiye ve Irak tarafından görevlendirilecek General seviyesindeki birer komutan tarafından ortak olarak yönetilecektir. Ortak Merkezde sadece askeri personel değil, sivil personel de görev yapacaktır. Görev alacak personelin sayısı ve niteliği ile çalışma usulleri yapılacak teknik görüşmelerin sonucunda belirlenecektir.

Diğer yandan, Irak ordusuna bağlı Başika Üssü’nde Ortak Eğitim ve İşbirliği Merkezi kurulacaktır. Taraflarca ortaklaşa yönetilen bu merkez, eğitim, bilgi ve tecrübe paylaşımı alanında faaliyet gösterecektir. Sonuç olarak, imzalanan mutabakat zaptıyla; terör örgütleri veya yasaklı örgütlerin iki ülkenin egemenliğine, güvenliğine ve bölgesel güvenliğe oluşturduğu tehditlerin bertaraf edilmesi ana hedeftir.”

Kıbrıs’da ABD Asker Konuşlandırma Meselesi

Bakanlık kaynakları, İsrail ve İran arasındaki gerginlik sonrası ABD ile İngiltere’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne asker konuşlandırmasının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin güvenliğini olumsuz etkileyip etkilemeyeceği konusundaki sorulara şu şekilde yanıt verdi:

“Kıbrıs adasında son dönemde artan hareketlilik ve GKRY’nin devam eden faaliyetleri titizlikle takip edilmektedir. KKTC’nin güvenliğine yönelebilecek her türlü tehdide karşı gerekli tedbirler alınmaktadır. Kim ne yığınak yaparsa yapsın, biz her türlü gelişmeyi yakından izliyoruz. Şu anda KKTC’nin güvenliği açısından bir sıkıntı ya da olumsuz bir durum söz konusu değildir.”

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
MSB Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısı: Aksaz Tersanesi Açılışı ve Irak ile Mutabakat Zaptı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin