1. Haberler
  2. Gündem
  3. Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin Türkiye Ziyareti ve İmzalanan Anlaşmalar

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin Türkiye Ziyareti ve İmzalanan Anlaşmalar

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin Türkiye Ziyareti

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin Türkiye Ziyareti

AA Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, resmi ziyaret amacıyla dün Ankara’ya geldi. Bu ziyaret sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelerek önemli görüşmeler gerçekleştirdi. İki lider, bu kapsamda Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı’na da başkanlık etti.

17 Anlaşma İmzalandı

Toplantının ardından Türkiye ve Mısır arasında farklı alanlarda iş birliği yapmak üzere toplam 17 anlaşma imzalandı. Bu anlaşmalar arasında, tarım alanında önemli bir yere sahip olan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Mısır Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Tarım Alanında Bilimsel, Ekonomik ve Teknik İşbirliği Mutabakat Zaptı” da bulunuyor. İki ülke, ticaret hacminin 5 yıl içinde 15 milyar dolara çıkarılmasına yönelik hedefler belirledi. Bu hedef doğrultusunda, ticaretin tarım ürünlerini de kapsayacak şekilde genişletilmesi amaçlanıyor.

İhracatın Artması Bekleniyor

Geçtiğimiz yıl Türkiye, Mısır’a 3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmişken, aynı dönemde Mısır’dan yapılan ithalat 3,1 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi toplamda 6,1 milyar dolar olarak belirlendi. Bu yılın ilk yedi ayında ise Mısır’a yapılan dış satış 1 milyar 904 milyon dolar, Mısır’dan gerçekleştirilen ithalat ise 1 milyar 911 milyon dolar oldu. Böylece, iki ülke arasındaki ticaret hacmi, 3 milyar 815 milyon dolar olarak hesaplandı.

Tarımda Verimliliğin Artırılması İçin Teknik İş Birliği

İki ülke arasında imzalanan mutabakat zaptı ile tarım ürünleri ticaretinin artırılması hedefleniyor. Ayrıca, kuraklığa dayanıklı tahıl çeşitlerinin ıslahı ve araştırılması, sebze tohumu ve meyve fidanı üretimi konularında da iş birliği yapılması planlanıyor. Tarım ürünleri ticaretinin karşılıklı olarak artırılması için gerekli tedbirlerin alınması ve her iki ülkenin tarımsal yatırım ile iş fırsatları konusunda görüş alışverişinde bulunması kararlaştırıldı.

Başta iklim değişikliği olmak üzere, kuraklık, sıcaklık artışı ve su kıtlığı gibi her iki ülkeyi de etkileyen küresel sorunlara dair iş birliği yapılması hususunda uzlaşı sağlandı. Tarım alanındaki teknolojik gelişmelere bağlı olarak, teknoloji transferi ve tarımsal verimliliğin artırılmasına yönelik teknik işbirliği gerçekleştirilecek. Bu bağlamda bilgi, deneyim ve uzmanlık alışverişinde bulunulması hedefleniyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin Türkiye Ziyareti ve İmzalanan Anlaşmalar
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin