1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Maymun Çiçeği Virüsü Afrika’da Acil Durum Oluşturdu

Maymun Çiçeği Virüsü Afrika’da Acil Durum Oluşturdu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Maymun Çiçeği Virüsü Afrika’da Hızla Yayılıyor

Afrika kıtası, hızla yayılan maymun çiçeği virüsü (Mpox) tehdidiyle karşı karşıya. Kıta genelinde “halk sağlığı acil durumu” ilan edilmesinin ardından, Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) önemli açıklamalar geldi. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, maymun çiçeği virüsünün hem Afrika’da hem de diğer bölgelerde uluslararası yayılma potansiyelinin arttığını vurguladı.

“Vaka Sayısında Önemli Artış Var”

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde maymun çiçeği virüsü ile ilgili vakaların 10 yılı aşkın süredir bildirildiğini belirten Ghebreyesus, her yıl vakalarda istikrarlı bir artış gözlemlendiğini ifade etti. Ghebreyesus, “Geçtiğimiz yıl bildirilen vaka sayısı önemli ölçüde arttı. Bu yıl şu ana kadar bildirilen vaka sayısı 14 binden fazla. Hastalıkla ilgili 524 ölüm gerçekleşti ve bu rakam geçen yılın toplamını çoktan aştı.” şeklinde konuştu.

Dünya Genelinde Acil Durum Kararı

Geçtiğimiz hafta Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Afrika’nın diğer ülkelerindeki maymun çiçeği vakalarındaki artışı değerlendirmek amacıyla Uluslararası Sağlık Tüzüğü çerçevesinde bir Acil Durum Komitesi toplayacağını duyuran Ghebreyesus, “DSÖ Acil Durum Komitesi bugün toplandı ve bana (maymun çiçeği virüsü ile ilgili) durumun uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğu tavsiye görüşünü bildirdi. Bu tavsiyeyi kabul ettim.” dedi. Ayrıca, komitenin tavsiyesinin, Afrika Birliği’nin de Afrika genelinde hızla yayılan maymun çiçeği virüsüne karşı kıta çapında bir halk sağlığı acil durumu ilan etmesiyle uyumlu olduğunu dile getirdi.

Bulaşma Yolları

Maymun çiçeği virüsü, enfekte olmuş hayvanlar (örneğin fareler ve sincaplar) veya insanlardan bulaşabilmektedir. Bulaşma yolları arasında:

  • Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine doğrudan temas
  • Bulaşmış giysi, çarşaf, havlu gibi eşyaların kullanılması
  • Vücut sıvıları ile temas

Belirtileri Neler?

Virüs insan vücuduna girdikten sonra 5 ila 21 gün arasında belirtiler göstermeye başlar. Genel olarak, yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzeyen kabarcıklar gibi semptomlar ortaya çıkmaktadır. Özel bir tedavi yöntemi bulunmamakla birlikte, hastalığın tedavisinde antiviral ilaçlar kullanılmaktadır. Çoğu hasta, hastalığı hafif bir şekilde geçirerek birkaç hafta içinde sağlığına kavuşmaktadır.

DSÖ, “maymun çiçeği hastalığı” ismini, 2022 yılında ırkçılık ve ayrımcılık endişeleri nedeniyle “mpox” olarak değiştirmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Maymun Çiçeği Virüsü Afrika’da Acil Durum Oluşturdu
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin