1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Malatya Kuru Kayısısı İhracatında Rekor Artış

Malatya Kuru Kayısısı İhracatında Rekor Artış

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Malatya Kuru Kayısısı: Coğrafi İşaretli Değerimiz

Malatya Kuru Kayısısı: Coğrafi İşaretli Değerimiz

Malatya kayısısı, Avrupa Birliği (AB) tarafından coğrafi işaret tesciline sahip olan önemli bir tarım ürünüdür. Bu yılki yeni ihracat sezonunun ilk ayında Malatya’dan 7 bin 286 ton kuru kayısı ihraç edilerek, ülke ekonomisine 36 milyon 918 bin dolarlık döviz girdisi sağlanmıştır. Geçen sezonun aynı döneminde ise 5 bin 537 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirilmiş ve bu ihracattan 34 milyon 411 bin dolar kazanç elde edilmiştir. Böylece, kuru kayısı ihracatında hem miktar hem de gelir açısından kayda değer bir artış yaşanmıştır.

Malatya Kuru Kayısısı İhracatında Rekor Artış

50 BİN AİLE GEÇİMİNİ KAYISIDAN SAĞLIYOR

Türkiye’deki 22 milyon kayısı ağacının yaklaşık 9 milyonunun bulunduğu Malatya, bu alanda ülkemizin en önemli merkezlerinden biridir. Bu ilde, yaklaşık 50 bin aile geçimini kayısıdan sağlamaktadır.

ÜRETİCİLERİN YÜZÜ GÜLÜYOR

Ağustos ayı ile birlikte yeni kuru kayısı ihracat sezonuna adım atan Malatyalı üreticiler, elde edilen gelir artışından dolayı oldukça memnun. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kuru kayısı ihracatının sürdüğünü belirterek, “İHRACAT MİKTARI VE GELİRİNDEKİ ARTIŞ BİZLERİ MUTLU EDİYOR” ifadesini kullandı.

GEÇEN SEZON 115 ÜLKEYE İHRACAT YAPILDI

Özcan, Malatya’dan geçen sezon (1 Ağustos 2023-31 Temmuz 2024) 115 ülkeye toplamda 66 bin 832 ton kuru kayısı ihraç edildiğini ve bu ihracatın ülke ekonomisine 398 milyon 809 bin dolar kazandırdığını hatırlattı. Özcan, “İhracatımız tüm hızıyla devam ediyor. Ağustos ayında hem ülke ekonomisinin hem de kentin yüzünü güldüren bir tabloyla karşı karşıyayız. Geçen sezonun aynı dönemine göre yaklaşık 2 bin ton artış söz konusu. İhracat miktarı ve gelirindeki artış bizleri mutlu ediyor. Malatya dünya kuru kayısı başkenti olarak çok iyi bir noktada, çok ciddi şekilde yoğun talep alıyoruz.” şeklinde konuştu.

BÜYÜK HEDEFLER: 100 BİN TON İHRACAT, 750 MİLYON DOLAR GELİR

Özcan, talepleri hızlı bir şekilde ihracata dönüştürdüklerini vurguladı ve “Kalite açısından baktığımızda ise, dünyada halen kalite olarak Türkiye ve Malatya kayısısı yerini koruyor. Özellikle Avrupa ülkelerinde kalite açısından Malatya kayısısı halen vazgeçilmez.” dedi. Bu yıl için belirledikleri hedefleri de açıklayan Özcan, “Hedefimiz 100 bin ton ihracat, 750 milyon dolar gelir. Bu kapsamda çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Malatya Kuru Kayısısı İhracatında Rekor Artış
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin