1. Haberler
  2. Sağlık
  3. M Çiçeği Hastalığı Hakkında Bilgilendirme

M Çiçeği Hastalığı Hakkında Bilgilendirme

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

M Çiçeği Hakkında Bilgilendirme

M Çiçeği Hakkında Bilgilendirme

AA Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan bilgilendirmeye göre, “M çiçeği” hastalığı hakkında sıkça sorulan sorulara yanıtlar verildi. Bu sorular arasında “M çiçeği testi ne zaman yaptırılmalı?”, “M çiçeği belirtileri nelerdir?”, “M çiçeği belirtileri olan kişi ne yapmalı?”, “M çiçeği nasıl tedavi edilir?” gibi konular öne çıkmaktadır.

M ÇİÇEĞİ NEDİR?

M çiçeği, klinik olarak daha hafif seyretmesine rağmen, semptomları geçmişteki çiçek hastalığına benzerlik gösteren, nadiren de olsa ölümcül olabilen, hayvandan insana bulaşabilen viral bir hastalıktır. Bu hastalık, insandan insana da bulaşma potansiyeline sahiptir.

M ÇİÇEĞİ TESTİ NE ZAMAN YAPTIRILMALI?

M çiçeği olduğunu düşünen veya M çiçeği olan biriyle yakın temasta bulunan kişiler, derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmalı ve doktorun önerisi doğrultusunda test yaptırmalıdır.

M ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

M çiçeği genellikle aşağıdaki semptomlarla kendini gösterir:

  • Ateş
  • Solunum sistemi semptomları (boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, öksürük)
  • Baş ağrısı
  • Kas ve sırt ağrıları
  • Büyümüş lenf nodları
  • Hastalığa özgü karakteristik cilt döküntüleri

M ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ OLAN KİŞİ NE YAPMALI?

Yeni veya açıklanamayan bir cilt döküntüsü fark edildiğinde, derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Sağlık kuruluşuna başvurulana kadar ve test sonuçları çıkana dek, başkalarıyla (cinsel temas dahil) yakın temastan kaçınılmalıdır. Eğer test sonucu pozitif çıkarsa, kişi cilt döküntüleri tamamen iyileşene kadar (cilt döküntüleri kabuklanıp düşerek iyileşir) kendini izole etmeye devam etmelidir. Ayrıca, ateş, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı veya öksürük gibi belirtiler kaybolana kadar izolasyon devam etmelidir.

İzolasyon sürecinde, hasta başkalarıyla (cinsel temas dahil) temastan kaçınmalı, sadece acil durumlar veya hekim ziyaretleri için dışarı çıkmalıdır. Toplu taşıma araçlarını kullanmaktan ise kaçınmalıdır. Eğer izolasyondan çıkması gerekiyorsa, cilt döküntülerini kapatmalı ve iyi oturan bir maske takmalıdır.

M çiçeği virüsü, cilt döküntüsü, kabuklar ve vücut sıvılarıyla doğrudan temas yoluyla kişiden kişiye bulaşabilir. Uzun süreli ve yakın temas, özellikle cinsel temas, bulaşma riskini artırmaktadır. Bazı hastalar, M çiçeği belirtileri başlamadan 1-4 gün önce de virüsü başkalarına bulaştırabilir.

M ÇİÇEĞİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

M çiçeği için özel olarak geliştirilmiş bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Ancak, virüsler arasındaki genetik benzerlikler nedeniyle çiçek hastalığını tedavi etmekte kullanılan antiviral ilaçlar, M çiçeği tedavisinde kullanılabilse de etkinliği kesin olarak kanıtlanmamıştır.

EVCİL HAYVANIMA M ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BULAŞABİLİR Mİ?

M çiçeği, zoonotik bir hastalık yani hayvanlar ve insanlar arasında bulaşabilen bir hastalıktır. Ancak günümüzde M çiçeği virüsü için evcil hayvanlar yüksek risk taşımamaktadır.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
M Çiçeği Hastalığı Hakkında Bilgilendirme
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin