1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Lyme hastalığı tedavi sonrası yeniden ortaya çıkar mı?

Lyme hastalığı tedavi sonrası yeniden ortaya çıkar mı?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
ABONE OL

Boğa gözü şeklindeki yaralara dikkat

Kene ısırmasıyla başlayan belirtilere de değinen Dr. Ay, şöyle devam etti: “Yorgunluk, titreme, ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları ve lenf bezlerinde şişme görülür. Eritema migrans (EM) denilen boğa gözü görünümünde, genişleyen bir halka şeklinde kırmızı bir döküntü görülür.

Enfekte kişilerin yüzde 70’inde görülür ve kene ısırığının olduğu yerde ortalama 7 günde başlar. Bazı kişilerde kene ısırığının olduğu yerde 1-2 gün içerisinde kaybolan küçük yumru veya kızarıklık olabilir. Bu lyme hastalığının belirtisi değildir.

Bu dönemde tedavi edilmeyen hastalarda haftalar içinde enfeksiyon vücuda yayılır. Vücudun diğer bölgelerinde EM lezyonları, yüz felci, eklem iltihabı bulguları, kalp tutulumu ile ilgili bulgular ve beyin zarı iltihabına bağlı bulgular gelişebilir.”

Erken müdahalede kalıcı hasar riski düşük

Dr. Ay, lyme hastalığının tedavisinin mümkün olduğuna işaret ederek, “Antibiyotiklerle tedavi edilir. Erken dönemde tanı konulup tedavi edildiğinde kalıcı hasara yol açmaz. Ancak tedavi edilmemiş kişilerde aylar ve yıllar içerisinde komplikasyonlar gelişebilir.

Hastaların yaklaşık yüzde 60’ında aralıklarla gelişen şiddetli eklem ağrısı ve şişmesi ile seyreden eklem iltihabı görülebilir. Özellikle diz eklemi olmak üzere daha çok büyük eklemler etkilenir. Hastaların yüzde 5’i kadarında kronik merkezi sinir sistemi şikâyetleri olur.

Hastaların yaklaşık yüzde 10-20’sinde antibiyotik ile tedavisine rağmen aylar ve yıllarca süren tekrarlayıcı belirtiler görülebilir. Bunlar; kas ve eklem ağrıları, uyku bozuklukları, yorgunluk gibi belirtilerdir. Bu belirtilerin sebebi tam olarak bilinmemektedir. Buna Tedavi sonrası lyme hastalığı sendromu denir” ifadelerini kullandı.

Aşısı yok, kene uzaklaştırıcı ilaç kullanın

Lyme hastalığının erken dönemde başka hastalıklarla karıştırılabildiğine dikkat çeken Dr. Ay, sözlerini şöyle tamamladı: “Erken dönemde grip gibi viral hastalıklarla, ciltte yara yapması nedeni ile dermatitlerle, eklem ağrıları yapması nedeniyle artrit yapan diğer mikroorganizma enfeksiyonları ile diğer menenjit etkenleri ve romatizmal hastalıklarla karışabilir.

Kene bulunan alanlar bu hastalık için riskli yerlerdir, bu alanlardan uzak durmak önerilir. Bu ortamlarda cildi kapatarak ya da kene uzaklaştırıcı ilaç kullanarak kene teması önlenebilir.

Kene ısırığı olması durumunda hızlıca kenenin uzaklaştırılması, lyme hastalığını önlemek için yeterlidir. Lyme hastalığı için henüz bir aşı mevcut değildir.” 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Lyme hastalığı tedavi sonrası yeniden ortaya çıkar mı?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin