1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Liseli öğrenciler robotik kol tasarladı

Liseli öğrenciler robotik kol tasarladı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bolu Mimar İzzet Baysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi  öğrencileri, öğretmenleriyle fizik tedavi ve bomba imha gibi alanlarda  kullanılabilecek robotik kol tasarladı.

Bolu’ya eğitim ve sağlık alanında onlarca eser kazandıran merhum iş  insanı İzzet Baysal adına düzenlenen “Şükran Günleri” kapsamında okullar  tarafından İzzet Baysal Caddesi’ne stantlar kuruldu.

Mimar İzzet Baysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrenci ve  öğretmeleri tarafından geliştirilen ürünler de stantlardaki yerini aldı.

Sergilenen ürünler arasında fizik tedavi ve bomba imha gibi alanlarda  kullanılabilecek robotik kol da bulunuyor.

Yazılımı ve tasarımı öğrenciler ve bilgisayar öğretmeni Yusuf Akgül’e  ait robotik kol, vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor.

Robotik kol, bilgisayar sensörü sayesinde algıladığı parmak  hareketlerini birebir gerçekleştiriyor.

“Tasarımı ve yazılımı bize ait”

Bilgisayar öğretmeni Yusuf Akgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  tasarımı ve yazılımı kendilerine ait robotik kolun bir yıllık çalışmanın sonucu  ortaya çıktığını söyledi.

Robotik kolun bilgisayara bağlı kamerayla çalıştığını aktaran Akgül,  “Elimizdeki eklemleri kamerayla algılamaya çalışıyoruz. Eklem hareketleri,  gerçekleştirmiş olduğumuz yazılım vasıtasıyla bir sinyale dönüşüyor ve robotik  kola aktarıyor. Robot koldaki motorların hareket etmesiyle parmağımız nasıl  hareket ediyorsa kol da aynı şekilde hareket ediyor.” diye konuştu.

Akgül, robotik kolun felç geçiren hastalarda fizik tedavi amaçlı  kullanılabileceğini dile getirerek, şunları kaydetti:

“Bunun uygulamaları da fizik tedavide halihazırda yapılıyor. Bir organ  felç geçirdiği zaman onu beyinde sürekli olarak sinyallerle uyarmanız gerekiyor  çalıştırabilmeniz için. Robotik kol, insanın algı dünyasında sanki o kol varmış  gibi, yokluğunu hissettirmemeye çalışıyor.”

Robotik kolun tehlikeli maddelerde de kullanılabileceğini vurgulayan  Akgül, “Yaklaşmamanız gereken maddeler var ama birebir elinizle yapmanız  gerekiyordur. Bu mekanik düzeneği daha da zenginleştirerek, buradaki hareketleri  alabiliyorsunuz. Bomba imha robotlarında kullanılabilir. Çok hassas cerrahi  operasyonlarda zaten kullanılıyor.” ifadelerini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Liseli öğrenciler robotik kol tasarladı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin