1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kuyumcu Esnafında Kayıt Dışılıkla Mücadele ve Denetimler

Kuyumcu Esnafında Kayıt Dışılıkla Mücadele ve Denetimler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kayıt Dışılıkla Mücadelede Yeni Adımlar

Kayıt Dışılıkla Mücadelede Yeni Adımlar

Haber Merkezi – Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergide kayıt dışılıkla mücadele amacıyla harekete geçerek 3 bin kişilik bir ekip ile kuyumcu esnafını denetlemeye başladı. Maliye ekipleri, 9 büyük şehirde eş zamanlı olarak 707 kuyumcu dükkanına denetim gerçekleştirdi.

İstanbul Kuyumcular Odası’ndan Açıklama

İstanbul Kuyumcular Odası'ndan Açıklama

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, İstanbul başta olmak üzere birçok ilde eş zamanlı yapılan denetimlerle ilgili açıklamalarda bulunarak, bu uygulamayı desteklediklerini vurguladı. Denetimlerin olumsuz bir olay yaşanmadan gerçekleştirildiğini belirten Atayık, yaşananları sektör açısından değerlendirdi.

“Kuyumcular Olarak Her Zaman Devletimizin Yanındayız”

Atayık, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ekipleri tarafından İstanbul Kapalıçarşı ve diğer illerde başlatılan denetimleri yakından takip ettiklerini ifade etti. Şunları söyledi:

  • Sahadaki gelişmeleri takip ediyoruz.
  • Ülkemizin 81 il ve ilçelerindeki kuyumcu oda ve dernek başkanlarıyla sürekli iletişim halindeyiz.
  • Maliye Bakanlığı’nın denetim ekipleri, devletimizin verdiği görevleri ifa ediyorlar.
  • Biz de kuyumcu esnafı olarak her zaman devletimizin yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz.

“Esnaf Ekiplerle İşbirliği Yapmalı”

Atayık, esnaflarından denetim için gelen ekipleri güler yüzle karşılamalarını ve onlara gerekli yardımı göstermelerini beklediklerini belirtti. Sahadan aldıkları geri dönüşlerin, kontrollerin sağlıklı bir şekilde yürüdüğünü gösterdiğini ifade etti.

“Kamuoyunu Endişeye Sevk Etmemeli”

Atayık, yapılan denetimin olağanüstü bir durum varmış gibi lanse edilmesini eleştirerek, “Burada konuyu sanki çok olağanüstü bir durum varmış gibi sunarak hem meslektaşlarımızı hem de kamuoyunu endişeye sevk edecek haber ve açıklamaları doğru bulmuyoruz.” dedi.

“Vergi Kaçıran İmajından Rahatsızız”

Atayık, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

  • Kuyumculuk sektörünün temsilcileri olarak kamuoyunda meslektaşlarımızın sürekli vergi kaçıran ve kayıt dışı çalışan bir imajla gösterilmesinden son derece rahatsızız.
  • Bu durumdan hoşnut değiliz.

“Kayıt Dışından Çıkmak İçin Çaba Gösteriyoruz”

Atayık, kuyumculuk gibi ülke ekonomisine yüksek katma değer sağlayan 6 bin yıllık bir sektörü günah keçisi olarak göstermeden önce, değerli meslektaşlarını kayıt dışılığa iten sebeplerin doğru bir şekilde tespit edilip çözüm bulunmasının önemine vurgu yaptı. Sektör olarak 20 yılı aşkın bir süredir mevcut durumun değişmesi için yoğun çaba sarf ettiklerini belirtti.

“Sektörde Çeşitlilik Var”

Atayık, sektörde yalnızca esnaf olan kuyumcuların değil, çok sayıda e-muhasebe kullanan firmaların da bulunduğunu ifade ederek, bu durumu şu şekilde açıkladı:

  • Kuyumcuları sadece esnaf, tüccar veya ihracatçı olarak sınıflandırmak yanıltıcıdır.
  • Basit usulde vergiye tabi meslektaşlarımızın yanı sıra, KDV mükellefi olan ve Maliye Bakanlığı ile entegre yazılım geliştiren birçok firma bulunmaktadır.

“İstihdam ve İhracata Sağladığımız Katkı”

Bugün sektörün, iç piyasa, ihracat ve turistik bölge satışları gibi birçok alanda 23 milyar dolar civarında yıllık işlem hacmine sahip olduğunu vurgulayan Atayık, bu işlem hacminden kesilen fiş ve faturalardan alınan vergilerin hesaplandığında sektörün katkısının daha net görüleceğini belirtti. Ayrıca, sektörde 400 bin kişiye doğrudan istihdam sağlandığını ve yıllık yaklaşık 12-13 milyar dolarlık ihracat yapıldığını ifade etti.

“Altın Esaslı Muhasebe Sistemine Geçiş”

Atayık, Türkiye’deki 40 bin işletmeden oluşan kuyumcu ailesi adına kamuoyuna seslenerek, mevcut sorunların çözümünün Enflasyon Muhasebesi’nden vazgeçip Altın Esaslı Muhasebe sistemine geçmekle mümkün olacağını belirtti. 2004 yılından beri uygulanan Enflasyon Muhasebesi’nin sektör sorunlarını çözmede yetersiz kaldığını ifade etti.

Atayık, “Kuyumcuları kayıt dışına iten en büyük sebep, hammaddenin dolaylı olarak vergilendirilmesidir.” diyerek, sektörün büyümesi ve kurumsallaşması için gerekli değişikliklerin acilen yapılması gerektiğini vurguladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kuyumcu Esnafında Kayıt Dışılıkla Mücadele ve Denetimler
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin