PEMBENAR ÖZEL
1-Güçlü bir iltihap önleyicidir
Köri; zerdeçal, kişniş ve acı biber gibi baharatlarla doludur. Karışımdaki ana baharatlardan biri olan zerdeçal, kurkumin adı verilen bir madde içerir. Kurkumin de yüksek anti-enflamatuar etkiye sahiptir. Zerdeçalın romatoid artrit, osteoartrit ve inflamatuar bağırsak hastalığı gibi hastalıkların semptomlarını hafiflettiği de kanıtlanmıştır. Köri tozunda yaygın olarak bulunan biber ve kişniş gibi diğer baharatlar da iltihap önleyici etkiye sahiptir.
2-Kalp sağlığını korur
Köri, yüksek kolesterol ve trigliserit seviyeleri gibi kalp hastalığına yol açan risk faktörlerini azaltır. Ayrıcakan akışını düzenleyerek kalp sağlığına fayda da sağlar.
3-Kansere karşı kalkan olur
Köri tozundaki baharatların çoğu antikanser özelliklerine sahiptir ancak zerdeçal bunlar içerisinde en güçlü etkiye sahip olanıdır. Bir araştırmada kalın bağırsak kanseri olan 126 kişiye 30 gün boyunca kurkumin takviyesi verildi. Sonucunda kanserli hücrelerin ölümünün hızlandığı ve enflamasyonun azaldığı görüldü. Ancak birçok uzman bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söylüyor.
4-Güçlü antioksidanlar içerir
Antioksidanlar, serbest radikaller olarak bilinen reaktif moleküllerin neden olduğu hücre hasarını önlemeye yardımcı olan bileşiklerdir. Vücudunuzda bulunan çok fazla serbest radikal; kalp hastalığı, kansergibi hastalıklarla ilişkili olan oksidatif strese yol açabilir. Antioksidan açısından zengin yiyecekler tüketmek ise, oksidatif stresin etkilerini kırıp hastalık riskinizi azaltabilir. İşte köri de bu besinlerden biridir. Köri; kurkumin, kuersetin, pinen, lutein, zeaksantin ve cuminal gibi bol miktarda antioksidan içerir. Bu nedenle yemeklere antioksidan açısından zengin köri eklemek, oksidatif stresi ve hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
5-Kan şekeri dengelemeye yardım eder
100 binden en fazla kişide yapılan bir araştırma; orta miktarda köri tüketenlerin kan şekeri seviyelerinin, ayda 1 kereden daha az tüketenlere göre önemli ölçüde daha düşük olduğunu gösterdi.
6-Beyin sağlığını koruyup iyileştirir
İnsan ve hayvan üzerinde yapılan araştırmalar, zerdeçalın ana bileşiği olan kurkuminin zihinsel yavaşlama belirtilerini önemli ölçüde iyileştirebileceğini ve Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltabildiğini göstermiştir.
7-Tokluk hissi sağlar
Yemeklerine köri ekleyenlerin eklemeyenlere göre kendini daha tok hisssettiği ve yeme isteğinin azaldığı araştırmalarla ortaya konulmuştur.
8-Antifungal ve antibakteriyel özelliklere sahiptir
Köri içerisinde bulunan kurutulmuş kişniş gibi otlar, enfeksiyonların vücudu etkilemesini önleyen antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir. E.coli ve diğer bağırsak enfeksiyonları gibi hastalıkların önlenmesinde de çok faydalıdır. Köri, vücutta bulunan diğer enfeksiyonlarla mücadeleye yardımcı olur.
9-Sindirimi kolaylaştırır
Körinin içindeki baharatlar liften çok zengindir. Bu nedenle bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine çok önemli katkılar sunar. Ayrıca midedeki hazımsızlığa da iyi geldiği söylenmektedir. İyi bir gaz gidericidir.