1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Körfez İşbirliği Konseyi ile Türkiye Arasında Serbest Ticaret Anlaşması Müzakereleri

Körfez İşbirliği Konseyi ile Türkiye Arasında Serbest Ticaret Anlaşması Müzakereleri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Körfez İşbirliği Konseyi ve Türkiye Arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması

Körfez İşbirliği Konseyi ve Türkiye Arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması

Ticaret Bakanlığı, Türkiye ile Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) arasında imzalanması planlanan Serbest Ticaret Anlaşması (STA) ile ilgili önemli bir bilgilendirme yayınladı. KİK, Bahreyn, Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Umman’dan oluşan altı üye devletten meydana gelmektedir. Duyuruda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Doha’da düzenlenen Körfez İşbirliği Konseyi’nin 44. Zirvesi’ne katılımının ardından, KİK’in Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerini öncelikli olarak gündeme aldığı vurgulandı.

TURİZM VE SAĞLIKTA İŞBİRLİĞİ HEDEFİ

Anlaşmanın, Türkiye ile KİK üyesi ülkeler arasında turizmden sağlığa, eğitimden lojistik ve bilişime kadar geniş bir yelpazede karşılıklı hizmet yatırımlarının ve müteahhitlik alanında iş birliğinin daha ileri bir seviyeye taşınması için fırsatlar sunması bekleniyor.

KARŞILIKLI YATIRIMLAR İÇİN STRATEJİK ZEMİN

Ticaret Bakanlığı, gerçekleştirilecek olan anlaşmanın sadece ticari ilişkilerin geliştirilmesiyle kalmayıp, aynı zamanda karşılıklı yatırımların artırılması için de sağlam bir zemin oluşturacağını belirtti. Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi, Serbest Ticaret Anlaşması’nın birinci tur müzakereleri Ankara’da gerçekleştirilmiştir. KİK Genel Sekreteri Sayın Jasem Mohamed Al-Budaiwi tarafından imzalanan Ortak Bildiri çerçevesinde bu müzakereler gerçekleştirilmiştir.

Körfez İşbirliği Konseyi ile Türkiye Arasında Serbest Ticaret Anlaşması Müzakereleri

BİRİNCİ TURDA KARŞILIKLI ANLAYIŞ

Müzakerelerin ilk turunda, taraflar arasında anlaşmanın mal ticareti, menşe kuralları, müteahhitlik, turizm, sağlık gibi alanları kapsayan hizmet ticareti ve yatırımların kolaylaştırılması konularında detaylı görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmeler, karşılıklı anlayış çerçevesinde gerçekleştirilmiştir.

İKİNCİ TUR MÜZAKERELERİ RİYAD’DA

Taraflar, müzakerelere çevrimiçi toplantılarla devam etme kararı almış ve yılın son çeyreğinde Riyad’da ikinci tur müzakereler için bir araya gelme konusunda uzlaşı sağlamışlardır. Müzakerelerin yıl sonuna kadar tamamlanması hedeflenmektedir.

Körfez İşbirliği Konseyi ile Türkiye Arasında Serbest Ticaret Anlaşması Müzakereleri

TÜRKİYE VE KİK ÜYELERİ ARASINDAKİ TİCARET HACMİ

Türkiye’nin ve KİK üye ülkelerinin dünya ile toplam ticaret hacminin 2,4 trilyon dolar civarında olduğu göz önüne alındığında, Serbest Ticaret Anlaşması’nın hayata geçirilmesiyle birlikte dünyanın en büyük serbest ticaret alanlarından birinin oluşturulması mümkün olacaktır.

GEÇEN YILKİ TİCARET HACMİ 31,5 MİLYAR DOLAR

2023 yılında, Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkelerle 31,5 milyar dolar ticaret hacmi gerçekleştirilmiştir. Bu ülkeler, son dönemde müteahhitlik, lojistik ve turizm gibi hizmet sektörlerinde Türk firmalarına önemli fırsatlar sunmakta ve Türkiye’deki yatırımlarını artırmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Körfez İşbirliği Konseyi ile Türkiye Arasında Serbest Ticaret Anlaşması Müzakereleri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin