1. Haberler
  2. Gündem
  3. Kıvanç ve Beril Talu’nun 150 Milyon Lira Dolandırıcılık İddiası

Kıvanç ve Beril Talu’nun 150 Milyon Lira Dolandırıcılık İddiası

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kıvanç ve Beril Talu’nun Dolandırıcılık İddiası

Kıvanç ve Beril Talu'nun Dolandırıcılık İddiası

“Var Böyle Tipler” isimli sosyal medya kanalıyla tanınan Kıvanç Talu ve eşi Beril Talu, yakın çevreleriyle birlikte ‘aldıkları paraları faizle geri ödeme’ vaadiyle yaklaşık 150 milyon lira dolandırdıkları iddialarıyla gündeme geldi. Ponzi sistemi üzerinden dolandırıcılık yaptıktan sonra Gürcistan’a kaçan Talu çifti, İstanbul’a geri döndüklerinde yakalandı. 5 Ocak 2024 tarihinde, yaklaşık 150 milyon lira dolandırıcılık iddiasıyla tutuklandılar.

Konuyla ilgili başlatılan soruşturma çerçevesinde önemli gelişmeler yaşandı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, dolandırıcılık iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra tutuklanmalarına karar verilen Kıvanç ve Beril Talu çiftinin de yer aldığı 3 kişi hakkında “nitelikli dolandırıcılık” suçundan yürütülen soruşturmayı tamamladı. Soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, Talu çifti ile birlikte Ertan Koç’un şüpheli olarak, 13 kişinin ise müşteki olarak yer aldığı belirtildi.

Kıvanç ve Beril Talu'nun 150 Milyon Lira Dolandırıcılık İddiası

İddianamede, sanıklar Kıvanç ve Beril Talu’nun sosyal medya kanalı aracılığıyla birçok yayın yaparak, insanların sempatisini ve güvenini kazandıkları ifade edildi. Sanıkların bu dolandırıcılık organizasyonu için paraya ihtiyaç duydukları, reklam faaliyetlerine katılanlardan aldıkları paraları, gerçekte herhangi bir reklam faaliyeti olmaksızın toplayarak Ponzi sistemi oluşturdukları aktarıldı. Bu sistemde, ilk giren müştekilerin paralarının, sisteme sonradan dahil olanların yatırdıkları paralarla kısım kısım ödendiği kaydedildi. Müştekilerin, sanıkların isteği doğrultusunda başka kişileri de sisteme dahil ettiği vurgulandı.

Kıvanç ve Beril Talu’nun Savunmaları

İddianamede yer alan ifadelere göre, tutuklu sanık Beril Talu, 10 yıldır iletişim ve pazarlama çözümleri alanında çalıştığını, ilgilendiği projeler nedeniyle şirketten fatura edilmemiş borçların ödenmesini talep ettiklerini, bu nedenle istifaya zorlandığını öne sürdü. Ayrıca, eşi Kıvanç Talu adına kayıtlı olan “Var Böyle Tipler Reklam Organizasyon Ltd.” şirketinin üstlendiği işlerin yapımcılığını yaptığını belirten Beril Talu, bu işler nedeniyle sermaye ihtiyacı doğduğunu, borç vermek zorunda kaldıklarını ifade etti.

Kıvanç ve Beril Talu'nun 150 Milyon Lira Dolandırıcılık İddiası

Beril Talu, müştekilerin kar payı iddialarının asılsız olduğunu savunarak, onlardan yalnızca borç aldıklarını, gizlilik çerçevesinde yürütülen projeler nedeniyle kimseye ortaklık teklif etmediklerini ileri sürdü.

‘Yurt Dışına Çıkmak Zorunda Kaldık’

Beril Talu, yurt dışına çıkmak zorunda kaldıklarını, yurt dışına çıkmadan önce babasının kredi çekip kendisine verdiğini, bu parayı borç aldığı 3 kişiye geri verdiğini ve üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini belirtti. Tutuklu sanık Kıvanç Talu da, “Var Böyle Tipler Reklam Organizasyon Reklam Ltd.” şirketini devraldığı dönemde devam eden işlerin olduğunu, ancak tamamlanmayan projeler için sermaye ihtiyacı duyduklarını ifade etti. Borçlarını ödeyemedikleri ve projeleri gerçekleştiremedikleri için borçlarının arttığını, müştekilerin bu durumu kullanarak kendilerinden fazla para talep ettiklerini savundu.

‘Telefonlarımızı Paraya İhtiyacımız Olduğu İçin Sattık’

Sanık Ertan Koç, “Var Böyle Tipler Reklam Organizasyon Reklam” şirketinin kurucusu olduğunu, şirketin idari ve mali işlerini yürüttüğünü, şirketin reklam yüzünün damadı Kıvanç Talu olduğunu, şirketi 2023 yılının Kasım ayında Kıvanç’a devrettiğini belirterek, kızı ve damadının reklam faaliyeti kapsamında müştekilerden borç aldığından haberi olmadığını savundu.

İddianamede, sanıkların kurdukları sistemle 13 kişiyi toplamda 3 milyon 17 bin lira dolandırdığı vurgulandı. Sanıkların bu şekilde “üç veya daha fazla kişi ile birlikte tacir veya şirket yöneticisi olan ya da şirket adına hareket eden kişilerin ticari faaliyetleri sırasında; kooperatif yöneticilerinin kooperatifin faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık” suçunu işlediği savunulmakta. İddianamede, sanıkların 58 yıl 6 ay ile 195 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılması talep edildi. Hazırlanan iddianame, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi ve sanıkların yargılanmasına ilerleyen günlerde başlanması planlanıyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

Kıvanç ve Beril Talu'nun 150 Milyon Lira Dolandırıcılık İddiası

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kıvanç ve Beril Talu’nun 150 Milyon Lira Dolandırıcılık İddiası
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin