‘Kısıtlamalar NATO’yu da olumsuz etkiliyor’

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

GÜLDENER SONUMUT/BRÜKSEL- Akar, özellikle ABD’li mevkidaşıyla ağırlıklı olarak F-16 dahil savunma konularını ele aldı, kısıtlamaların NATO’yu da olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

Terörle mücadele

Brüksel’de ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin’in yanı sıra Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ve Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos ile de bir araya geldi. Akar, özellikle Austin’le görüşmesinde Ankara’nın talep ettiği yeni nesil F-16 Blok 70’ler konusunda Washington’un olumlu yöndeki tavır değişikliğine de değinirken, tüm görüşmelerinde, Türkiye’nin NATO’nun 70 yıllık üyesi olduğunu, ikinci büyük ordusu olarak Avrupa-Atlantik güvenliğine büyük katkı sağladığını ve Türkiye’ye uygulanan ihracat kısıtlamalarının sadece ülkemizi değil aynı zamanda Avrupa-Atlantik güvenliğini de zayıflattığını hatırlattı. Akar, bu görüşmelerde, Türkiye’nin, terör örgütü PKK/YPG başta olmak üzere her türlü terör örgütüyle mücadelede dayanışma beklentisi içinde olduğunu da dile getirdi. Ukrayna’ya yönelik gerçekleştirilen destek ile Türkiye’nin ateşkesin sağlanması, gerginliğin azaltılmasına yönelik çalışmalarını aktaran Akar, diplomasinin önemine vurgu yaptı, tahıl anlaşması ve esir takasının Ankara’nın diplomatik çabalarının sonuçları olduğunu kaydetti.

Atina’ya mesaj

Milli Savunma Bakanı Akar, Yunanistan Savunma Bakanı Panagiotopoulos ile görüşmesinde de Atina ile sorunları diyalog yoluyla çözmeyi arzuladığını, Yunanistan’ın provokatif söylemlerinin bir yararı olmadığını vurguladı. Akar, ayrıca, iki NATO üyesi ülkenin sorunlarını İttifak kültürü çerçevesinde çözmesinin önemine de dikkat çekti.

Rusya’ya uyarı

Öte yandan iki gün süren toplantılarının ardından basın mensuplarının karşısına çıkan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın nükleer silah kullanması halinde bunun ağır sonuçları olacağı konusunda uyardı. Stoltenberg, “Rusya’nın gözümüzü korkutmasına izin vermeyeceğiz” diyerek İttifak’ın nükleer caydırıcılığa sahip bir kurum olduğunu hatırlattı ancak bu caydırıcılığın hedefinin de barışı korumak olduğuna vurgu yaptı. Rusya’nın nükleer silah kullanması halinde Ukrayna’daki savaşın doğasının kökünden değişeceğini ve önemli bir çizginin aşılacağını kaydeden Stoltenberg, NATO’nun çatışmanın tarafı olmadığını ısrarla vurguladı.

 Akar aile fotoğrafı çekimine katıldı

Savunma bakanları, NATO’ya üyelik başvurusu yapan İsveç ve Finlandiya’nın da yer aldığı Kuzey Atlantik Konseyi Bakanlar Toplantısı’nın ilk oturumunun ardından aile fotoğrafı çekimine katıldı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın ön sırada bulunduğu aile fotoğrafında İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist ve Finlandiya Savunma Bakanı Antti Kaikkonen de yer aldı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
‘Kısıtlamalar NATO’yu da olumsuz etkiliyor’

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin