1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kira Gelirlerine Yönelik Yeni Düzenlemeler ve Denetimler

Kira Gelirlerine Yönelik Yeni Düzenlemeler ve Denetimler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kira gelirlerine ilişkin beyan süreçlerinin sona ermesinin ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, bu yılın başından itibaren, kira gelirini beyan etmesi gereken kişilerin tespit edilmesi ve bilgilendirilmesi amacıyla bir dizi çalışmanın hayata geçirildiğini belirtti. Ayrıca, belirli bir kira bedelinin üzerindeki konutlar ile günlük ve haftalık kiralanan mülklerin, kiracıları tarafından banka hesapları aracılığıyla tahsil edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

“700 BİN KİŞİ TESPİT EDİLDİ”

Bakan Şimşek, kira gelirlerinin tespit edilmesi sürecinde “kira ödemesi” gerekçesinin seçilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Başkanlığımız, bankalardaki IBAN’lara yapılan ödemeler üzerinden gerçekleştirdiği kontroller neticesinde, kira geliri elde eden yaklaşık 700 bin mükellefe, gelir vergisi beyan dönemi öncesinde ve beyan dönemi içerisinde beyanname vermeleri gerektiğine dair bilgilendirme ve hatırlatma SMS’leri gönderdi.” dedi. Şimşek, ayrıca tapu ve nüfus idarelerinden elde edilen bilgiler doğrultusunda, potansiyel kiraya verilmiş yaklaşık 1,5 milyon konut üzerinde fiili denetim çalışmalarına başlandığını da ekledi.

153,4 MİLYON LİRALIK CEZA İHBARNAMESİ DÜZENLENDİ

Vergi dairesi memurları tarafından 400 binden fazla adreste gerçekleştirilen fiili kontroller sonucunda beyanname vermediği gerekçesiyle vergi dairesine çağrılan mükelleflere yaklaşık 153,4 milyon liralık vergi ve ceza ihbarnamesi düzenlendiğini bildiren Şimşek, bu süreçte uyum gösteren mükelleflerin de önemli bir katkı sağladığını ifade etti.

“400 BİN KİŞİ TARAFINDAN VERGİ BEYANNAMESİ YAPILDI”

Şimşek, beyanname verme sürecinde uyum gösteren mükelleflerden 46 bin kişinin kendiliğinden beyanname vererek toplamda 200,7 milyon liralık gelir vergisi beyan ettiğini belirtti. Diğer yandan, kira geliri elde edenlerin hızlı ve kolay bir şekilde tespit edilebilmesi amacıyla Dijital Vergi Dairesi ve GİB Mobil uygulamalarına eklenen ‘Kira bildirim formu’ sayesinde kiracılar, kiraladıkları konut ve iş yerlerine ilişkin bilgileri elektronik ortamda Başkanlığa iletebilme imkanı buldu.

23 binden fazla kiracı, bu formu doldurarak kiraladıkları taşınmazlara dair bilgi verdi. Tüm bu çalışmalar sonucunda, beyan dönemi içerisinde toplam 1 milyon 811 bin mükellef beyanname vererek 399,2 milyar lira matrah ve 126,9 milyar lira vergi beyan etti.

Kira Gelirlerine Yönelik Yeni Düzenlemeler ve Denetimler
“1 MİLYON MÜKELLEFE HATIRLATMA”

Şimşek, GİB’in beyan döneminin sona ermesinin ardından, hem IBAN üzerinden hem de nakit olarak kira geliri tahsil eden yaklaşık 1 milyon mükellefe, beyanname vermeleri gerektiğine dair hatırlatma SMS’leri gönderildiğini belirtti. “Bu hatırlatmalara istinaden, beyan döneminden sonra 95 bin 989 mükellef tarafından beyanname verilerek 18,3 milyar lira matrah ve 1,2 milyar lira vergi bildiriminde bulunuldu.” Ayrıca, GİB tarafından bilgilendirme yapılan ancak hâlâ beyanname vermeyen yaklaşık 700 bin mükellefin tespit edildiğini ve bu mükelleflerle ilgili bilgilerin cezalı işlem yapılmak üzere ilgili vergi dairelerine bildirileceğini ifade etti.

PİŞMANLIKLA BEYANNAME VERİLİRSE, ZİYAI CEZA KESİLMİYOR

Şimşek, bu mükelleflerin vergi dairesindeki işlemler başlamadan önce, Vergi Usul Kanunu’ndaki pişmanlık hükümlerinden yararlanarak beyanname verme hakkına sahip olduklarını vurguladı. “Pişmanlıkla beyanname verilmesi durumunda vergi ziyaı cezası kesilmiyor. Mükellefler, beyannamelerini Hazır Beyan Sistemi üzerinden elektronik ortamda verip, vergilerini banka kartı veya kredi kartıyla ödeyebiliyor.” dedi.

Bakan Şimşek, kayıt dışılığı azaltmaya yönelik çalışmalarının devam edeceğini belirterek, “Kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında bu yıl yapılacak çalışmaların bir parçası olan kira denetimleri, kapsamlı şekilde ve ülke genelinde yürütülecek.” ifadesinde bulundu. Elde edilen kazançların beyan döneminde doğru bir şekilde beyan edilmesinin, vergi adaletinin sağlanması açısından büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Vergide adalet ve etkinliği artırıyoruz. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele ederek bütçe açığını azaltıyoruz. Vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet vererek haksız kazanç sağlayanların her zaman olduğu gibi takipçisi olacağız.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kira Gelirlerine Yönelik Yeni Düzenlemeler ve Denetimler
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin