1. Haberler
  2. Gündem
  3. Kerkük’te Türkmen Protestosu: Hak Talepleri ve Destekler

Kerkük’te Türkmen Protestosu: Hak Talepleri ve Destekler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kerkük’te Türkmen Protestosu

Kerkük'te Türkmen Protestosu

Irak’ın Kerkük kentinde, Irak Türkmen Cephesi (ITC) tarafından düzenlenen bir protesto gösterisi, Valilik binası önünde toplandı. Türkmenler, Kerkük valilik ve il meclisi başkanlığı seçimlerinde dışlandıkları gerekçesiyle seslerini yükseltti. Protestoya ITC Başkanı Hasan Turan, eski Vali Rakan Sait, il meclis üyeleri ve Sünni es-Siyade Koalisyonu Sözcüsü Halit El-Mafreci de katıldı. Göstericiler, Irak ve Türkmeneli bayraklarıyla “Kerkük Türk’tür, Türk kalacak” sloganları attı.

“Bu Milletin Sesini Duymak Zorundasınız”

Protestoda konuşan ITC Başkanı Hasan Turan, Kerkük’te istikrar ve huzurun sağlanabilmesi için Türkmenlerin haklarının teslim edilmesi gerektiğini vurguladı. Turan, “Kerkük’te istikrar ve huzur, Türkmen’in hakkı verilmeden gerçekleşmez. Yaptığınız hatadır ta ki 2017’de uyandılar. Ama maalesef birkaç gün önce tekrar aynı hataya döndüler. O günler geçti. Bugün burada, bu sıcak günde, bütün milletimiz buradadır. Allah gelen herkesten razı olsun. Bu bir mesajdır o Reşit Otelinde toplananlara. Bu milletin sesini duymak zorundasınız. Bu sesi hiçbir zaman kimse göz ardı edemez.” dedi.

Kerkük'te Türkmen Protestosu: Hak Talepleri ve Destekler

Turan, ayrıca Türkmenlerin haklarını arayacaklarını ve kimsenin onlara sadaka vermesini istemediklerini belirtti. “Türkmen sizin hayrınıza kalmadı. Türkmen hakkını alır sesiyle alır. Kimse bize sadaka vermesin. Sadakaya ihtiyacımız yoktur. Bu millet arkamızda olduğu sürece güçlüyüz, kuvvetliyiz. Taviz vermeyiz.” şeklinde konuştu.

Sünni es-Siyade Koalisyonu’nun Desteği

Protestoya katılan Sünni es-Siyade Koalisyonu Sözcüsü Halit El-Mafreci, “Ey Türkmen kardeşlerim. Bugün ilan ediyoruz, biz sizinleyiz, Kürt kardeşlerimizleyiz ve Hıristiyanlarla birlikte Kerkük’ü yöneteceğiz.” diyerek Türkmenlere destek verdi.

“Bu Hükümeti Tanımıyoruz”

ITC Sözcüsü Muhammed Saman, Cumhurbaşkanı’nın seçilen valinin onaylamasının kendileri için geçerli olmadığını, çünkü Anayasa Mahkemesi’nde dava açtıklarını ve sürecin devam ettiğini ifade etti. Saman, “Bu hükümet içerisinde yer almadığımız için bu hükümeti tanımıyoruz. O toplantıdan çıkan kararları kabul etmiyoruz, reddediyoruz.” dedi.

Kerkük'te Türkmen Protestosu: Hak Talepleri ve Destekler

Kerkük İl Meclisi Seçimi

Kerkük İl Meclisi, 5’i Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), 3’ü Arap ve 1’i Hristiyan olmak üzere 9 üyesi ile 10 Ağustos Cumartesi günü Bağdat’taki El-Reşid Otelinde bir araya geldi. Bu toplantıda KYB’li Rebvar Taha Kerkük Valisi, Arap üye Mohammed Hafız ise İl Meclis Başkanı olarak seçildi. Ancak Kerkük Meclisi’ndeki Türkmenler, Kürdistan Demokrat Parti üyeleri ve 3 Arap üye bu toplantıya davet edilmedi.

ITC, yerel yönetimi oluşturmaya yönelik düzenlenen oylamanın iptali için Federal Yüksek Mahkeme’ye başvurmuştu. Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşit ise tüm itirazlara rağmen Rebvar Taha’nın Kerkük Valisi olarak atanmasını içeren kararnameyi imzalamıştı. Rebvar Taha, 2017’den bu yana Kerkük Valiliğine gelen ilk Kürt isim oldu.

Öte yandan, Kerkük’te 18 yıl aradan sonra yerel seçimler, 18 Aralık’ta yapılmıştı. Bu seçim sonuçlarına göre Kerkük İl Meclisi’nde Kürtler 7, Araplar 6, Türkmenler 2 ve Hristiyanlar 1 sandalye kazanmıştı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kerkük’te Türkmen Protestosu: Hak Talepleri ve Destekler
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin