Sivas’ta 30 yıldır Aktarlık yapan Emin Şarkışla, karamuğun bir ağacının toplanmasının 7-8 sat sürdüğünü belirterek, “Karamuk dikenli bir meyve olduğu için eldivenlerle toplanır ve toplaması oldukça zahmetlidir. Bir ağacın toplanması 7-8 saat sürer. Meyveler toplandıktan sonra yaş ya da kuru şekilde satılır. Vatandaşlarımız vişne hoşafı, üzüm hoşafı gibi hoşaf şeklinde kaynatıp içerler. Bunun yanında özel tatlılarda kullanılır. Çok mayhoş, ekşimsi bir tadı vardır. Lezzetlidir, tatlı bir ekşiliği vardır” şeklinde konuştu.
Pilavda kuş üzümü gibi kullanıyorlar
Şarkışla, karamuk bitkisini genellikle yurt dışında Rus vatandaşların kullandığını dile getirerek, “Yurt dışında özellikle Ruslar bunu çok kullanır. Antalya’ya biz bunu gönderiyoruz. Kadın Tuzluğu da denilen karamuğu bizden sürekli istiyorlar. Biz nasıl pilavlarda kuş üzümünü kullanıyorsak Rus vatandaşlar da genellikle pilavlarda karamuğu kullanıyorlar” dedi.
Faydaları saymakla bitmiyor
Aktar Emin Şarkışla, karamuk bitkisinin çok bulunan bir bitki olmadığını ifade ederek, “Bize gelen müşteriler ağırlıklı olarak şeker hastalığı ve tansiyon için karamuk alırlar. Yine idrar yolu iltihabı hastalığında da kullanılıyor. Sivas soğuk bir memleket olduğu için iltihap olayı özellikle kadınlarda çok oluyor. Karamuk meyvesini alıp güzelce kaynatıp içiyorlar.
Bu meyve çok bulunan bir meyve değil. Belli bir miktarda çıkıyor. Meyve bittikten sonra da kök olarak satın alınıyor” diye konuştu.
Bitkinin kök kısmı da bir çok alanda kullanılıyor
Şarkışla, bitkinin kök kısmının da hem sağlık alanında hem da boyamada kullanıldığını belirterek, “Karamuğun bir de kök kısmı kullanılıyor. Bu kök kısmı da bundan 100-200 sene önce Sivas’ta özellikle halı ve kilim boyamalarında kullanılmış. Bizim burada üniversite öğrencileri iplik boyaması için bizden karamuk kökü alıyorlar. Çok güzel tatlı bir sarılığı var.
Yine kökü kaynatılarak hem parazit dökmede hem de şeker hastalığında kullanılıyor. Karamuk meyvesinin kurutulmuş halinin kilosu 60 lira. O da epey bir gider. 1 kilosu ile yaklaşık 15 litre hoşaf yapılabilir” dedi.