1. Haberler
  2. Gündem
  3. Kayıt Dışı Çilingirlerin Güvenlik Tehditleri ve Anahtarcı Esnafının Uyarıları

Kayıt Dışı Çilingirlerin Güvenlik Tehditleri ve Anahtarcı Esnafının Uyarıları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Güvenlik Kaygıları ve Kayıt Dışı Çilingirler

Güvenlik Kaygıları ve Kayıt Dışı Çilingirler

İş yeri veya meslek odası kaydı bulunmayan, internet veya sosyal medya platformları aracılığıyla tanıtım yapan hizmet sektörü çalışanları, birçok vatandaşın güvenlik kaygılarını artırıyor. Özellikle anahtarcı esnafı, internet üzerinden kolayca ulaşılabilen çilingirlerden rahatsızlık duyuyor.

Kayıt Dışı Çilingirlerin Güvenlik Tehditleri ve Anahtarcı Esnafının Uyarıları

Anahtarcılar Uyardı

Anahtarcılar ve Çilingirler Esnaf ve Sanatkarlar Odası, kayıtsız seyyar çilingirlerin yaratabileceği potansiyel sorunlara karşı vatandaşları uyarıyor. Oda üyesi anahtarcılar, iş yerlerine “Korsan anahtarcıya hayır!”, “Lütfen güvenliğiniz için kayıtdışı çalışan anahtarcılara iş yaptırmayınız!” ve “Çağıracağınız anahtarcının esnaf odası kimlik kartını sorunuz!” gibi uyarı yazıları asıyorlar.

Çilingir Hizmeti Veren Kişinin Kimliği Olmalı

Oda Başkanı Sinan Bakkal, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün anahtarcı ve çilingirlerle ilgili genelgesinin 2006 yılında yürürlükten kaldırılmasıyla birlikte, iş yeri olmayan birçok kişinin bu mesleği yapar hale geldiğini belirtti. Kayıt dışı çalışan çilingirlerin vergi ödemediğini ve güvenlik güçlerinin işini zorlaştırdığını vurgulayan Bakkal, “Çilingir hizmeti veren kişinin mutlaka kimliği olmalı ve tutanak tutmalıdır. Vatandaş, tapu bilgilerini kontrol etmeli, gerekirse komşusuna sormalıdır. Bu şekilde hizmet verilen kişinin o adreste oturup oturmadığı tespit edilmelidir. Kazandıklarınız bir anahtarın arkasında olabilir, bu nedenle her şeyinizi kaybetme riski taşımaktasınız. Hatta evdeyken, uyurken bile bu durum gerçekleşebilir. Evde olsanız bile kapınızı mutlaka kilitleyin. Bir pet şişe kesilerek, kapının arasına sokulacak parça, siz uyurken bile kapınızın açılmasına neden olabilir. Çelik kapıların doğal özelliği bu tür girişimlere açıktır.” şeklinde konuştu.

Korsan Çilingirler

Bakkal, “korsan çilingir” olarak adlandırdığı kişilerin yalnızca kapı açma ve anahtar kopyalama gibi basit işlerle sınırlı kaldığını, gerçek çilingir dükkanlarının ise her türlü mesleki hizmeti sunabildiğini ifade etti. Ustalık belgesi olmayanların mesleği icra etmesinin önüne geçilmesi gerektiğini belirten Bakkal, emlakçılıkta artık yetki belgesi olmadan çalışmanın yasaklandığını örnek gösterdi. Sinan Bakkal, başkanlığını yürüttüğü meslek odasının İstanbul, Ankara ve Samsun’da temsilcilikleri olduğunu, 5 binin altında meslek mensubu bulunan 78 ilde ise anahtarcı ve çilingirlerin esnaf ve sanatkarlar odasına kayıtlı olduğunu belirtti.

Esnaf odasına kayıtlı olmayan çilingirlere ulaşmanın zor olduğunu ifade eden Bakkal, vatandaşların oda sekretaryasını arayarak, kendilerine en yakın kayıtlı çilingirlerin adres ve iletişim bilgilerini talep edebileceklerini aktardı.

Kapı Güvenliği İçin Öneriler

Kapı güvenliğine ilişkin bazı önerilerde bulunan Bakkal, şu ifadeleri kullandı:

Kayıt Dışı Çilingirlerin Güvenlik Tehditleri ve Anahtarcı Esnafının Uyarıları

  • Bazı kapılarda rozet dediğimiz parçanın monte edilmediği için kilit göbeği dışarıda kalıyor. Rozetin kapıya monte edilmesi güvenliği artırır.
  • Komşuya gitseniz bile kapınızı kilitleyin. İkinci bir kilit taktırmak güvenliği artırır.
  • Alarm ve kamera sistemleri, hırsızları caydırmak için etkili birer güçtür. 10 hırsızdan 5’ini caydırmak, sizin için büyük bir kazanımdır.
  • Kapılarınıza kaliteli kilitler taktırın. Kırılması zor olan anahtarlar ve göbekler tercih edilmelidir.
  • Vatandaşlar, kilitlerinden şüphe duyuyorsa odamızı arayarak kapı güvenliğine dair check-up hizmeti isteyebilirler.

Dikkatli Olun Uyarısı

Anahtarcı esnafının da kolayca kandırılabileceğini ifade eden Bakkal, şu şekilde devam etti: “Hiç kimsenin gitmediği bir adrese çilingir çağırmak, vatandaşı tehlikeye atabilir. Esnafın, tapu bilgisine bakması ve muhtara sorması gerekir. Bu tür durumlarda, karı-koca, baba-evlat gibi ailevi meseleler söz konusu olabilir ve bu tür durumları anlama becerisi geliştirilmelidir.”

En yakın adreste kapı açma ücretinin 640 lira olduğunu belirten Bakkal, kayıt dışı çalışan çilingirlerin bazen çok düşük veya aşırı yüksek fiyatlar talep ettiğine dair şikayetler aldıklarını söyledi. Her yıl yeni çıkan kilitler konusunda meslek mensuplarını bilgilendirip eğitim verdiklerini ifade eden Bakkal, İstanbul’da yaklaşık 10 bin anahtarcıdan yalnızca 600’ünün odaya kayıtlı olduğunu ve kaydı bulunmayan çilingirlere yaptırım uygulayamadıklarını dile getirdi.

Vatandaşın Tepkisi

İnternetten iletişim numarasını bulduğu bir çilingire evinin kapısını açtıran Ömer Ekinci, çilingirin hiçbir soru sormadan ve evrak doldurmadan kilidi açtığını, bu durumu sosyal medyada paylaştığında uygulamadaki açığı fark ettiğini ifade etti. Kendisi de bir esnaf olan Ekinci, “Başka birisi ‘gel bu kapıyı aç’ dese, açıp gidecek demek ki.” şeklinde konuştu. Ekinci, ilerleyen günlerde bir olumsuzluk yaşamadığı için kendisini şanslı hissettiğini belirtti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kayıt Dışı Çilingirlerin Güvenlik Tehditleri ve Anahtarcı Esnafının Uyarıları
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin