1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Katil yapay zekayı göreceğimiz tarih ‘2080’ olabilir!

Katil yapay zekayı göreceğimiz tarih ‘2080’ olabilir!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Elon Musk ve Stephen Hawking başta olmak üzere insanlığa savaş ilan eden yapay zeka tehdidi üzerinde uyarılar yapılıyor. Direkt yapay zeka araştırmacılarının yaptıkları açıklamalar dahilinde kendi kendilerine düşünüp karar verebilen bilgisayar veya akıllı robotların geleceğinin çok uzak olduğu söyleniyor.

The Terminator veya The Matrix gibi filmlerden etkilenen birçok insan Gerçek Yapay Zeka’yı düşünüyor. Robotlara veya bilgisayarlara kendi bağımsız kişiliklerini veren teknoloji olan tehlikeli olabileceğini düşünüyor.

Yapay zeka geliştiricileri, her zaman insanlığın çıkarına hareket etmeleri için gelecekteki “düşünen makinelere” nasıl sınır koyacaklarını zaten tartışıyorlar. Yapay zeka danışmanı Matthew Kershaw Daily Star’a, teknolojinin aramızdaki gençlerin ömrü içinde endişe verici boyutlara ulaşmasının bile mümkün olduğunu söyledi.

Stephen Hawking yapay zeka hakkında bir uyarıda bulunmuştu:’’ Zaten sahip olduğumuz ilkel yapay zeka biçimlerinin çok faydalı olduğu kanıtlandı. Ancak tam yapay zekanın geliştirilmesinin insan ırkının sonunu getirebileceğini düşünüyorum.”

ELON MUSK UYARMIŞTI

SpaceX CEO’su ve kurucusu Elon Musk, Hawking ile hemfikir: “Yapay zeka konusunda çok dikkatli olmamız gerektiğini düşünüyorum. En büyük varoluşsal tehdidimizin ne olduğunu tahmin etmem gerekirse, muhtemelen budur. Bu yüzden çok dikkatli olmamız gerekiyor” dedi.

Öte yandan Matthew, gerçekten yapay zekanın “yakında olmayacak” kapsamlı bir dünya modelini tutacak kadar güçlü bilgisayarlara ihtiyaç duyacağını söylüyor.

Star Wars ve Westworld gibi dizilerde gördüğümüz kendini bilen yapay zekalar, bilimkurguda yeni bir şey değil. 1920’de Karel Čapek’in RUR adlı oyunu bir robot ayaklanmasını öngörmüştü. Bilim insanlarının “yapay genel zeka” dediği şey şimdilik bilimsel bir hayal seviyesinde kalıyor.

HALA YAPAY ZEKA İNSAN GİBİ DEĞİL

NASA’nın 2011 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu’na kurduğu robotik astronot Robonaut, bozuldu ve Dünya’ya geri dönmek zorunda. 1950’de bilgisayar öncüsü Alan Turing, yapay zekanın bir insan gibi davranıp davranamayacağını belirlemek için bir test oluşturdu. Birkaçı yaklaşmış olsa da henüz geçen olmadı.

Belki de en yakını, Google’ın 2018’de Duplex AI’sinin bir kuaför salonunu arayıp başarılı bir şekilde randevu aldığı 2018’deydi. Ama bu, sinema bileti almaya çalıştığınızda telefona cevap veren can sıkıcı otomatik sistemler gibi, Duplex de çok özel bir görev üzerinde çalışıyordu. Gerçek bir yapay zeka ise tatillerinde nereye gittiği hakkında kuaförle sohbet etmeye devam edebilirdi.

2080 YILI İŞARET EDİLİYOR

Yapay zeka şu anda her yerde neredeyse kullanılıyor. Otonom silah sistemlerinde, akıllı telefonlarda, otonom araçlarda ve hatta elektronik diş fırçalarında. Bazı uzmanlar gerçek anlamda yapay zekanın insanın yerine geçmesi için 2080 yılını beklememiz gerektiğini söylüyor. Bazılarıysa çok daha iyimser olan 2040 yılını işaret ediyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Katil yapay zekayı göreceğimiz tarih ‘2080’ olabilir!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin