1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kastamonu’da Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın Açıklamaları

Kastamonu’da Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın Açıklamaları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kastamonu’da Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan Önemli Açıklamalar

Kastamonu'da Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'dan Önemli Açıklamalar

DHA Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kastamonu Halk Eğitim Merkezi konferans salonunda düzenlenen AK Parti İl Danışma Meclisi Toplantısı’na katıldı. Yumaklı, yaptığı konuşmada, AK Parti hükümetlerinden önce tarımsal desteklerin yalnızca 2 milyar lira civarında olduğunu, ancak bu rakamın bugün 100 milyar liraya ulaştığını vurguladı.

Bakan Yumaklı, tarımsal desteklerin artmasının çiftçilerin üretimlerini de olumlu yönde etkilediğini belirterek, bu durumun tarım ihracatını da önemli ölçüde yükselttiğini ifade etti. Yumaklı’nın verdiği bilgilere göre, 3,8-4 milyar dolarlık bir tarım ihracatı bugün 32 milyar dolara ulaşmış durumda ve bu yıl 35 milyar dolara çıkması bekleniyor.

Kastamonu'da Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın Açıklamaları

“TARIMSAL GELİR 1,6 TRİLYON LİRA”

Toplantıda konuşan Yumaklı, şu anda tarımsal gelirin 1,6 trilyon lira olduğunu belirterek, bu rakamın yaklaşık 972 milyar liralardan buraya geldiğini açıkladı. “AK Parti hükümetlerinden önce tarımsal destek için yalnızca 2 milyar lira civarında bir destek veriliyordu. Bugün ise verilen destek miktarı 100 milyar liraya ulaşmış durumda. Bu artış oranını siz hesaplayın. Biz destekledik, çiftçimiz üretti. Yaklaşık 3,8-4 milyar dolarlık bir tarım ihracatımız vardı. Bugün o ihracat rakamı 32 milyar dolara ulaştı. İnşallah bu yıl 35 milyar dolara çıkacağız. Üretim rekorlarını hiç saymıyorum bile. Şimdi bizim en büyük rakibimiz yine kendimiz olmuştur. Yeni rekorlar için kolları sıvadık.” dedi.

Kastamonu'da Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın Açıklamaları

“ÖNÜMÜZDEKİ AY ÜRETİM PLANLAMASI HAYATA GEÇECEK”

Yumaklı, gıdanın önemine dikkat çekerek, “Belki birçok şeyden vazgeçersiniz ama gıdanızdan vazgeçemezsiniz.” dedi. Dolayısıyla bunun garantisini sağlamak için geleneksel yöntemlerin yanı sıra teknolojiyi daha iyi kullanarak, daha çok, daha kaliteli ve daha verimli üretim yapmaya geçmek gerektiğini vurguladı. Yumaklı, “Bakanlığımız bu konuda gerekli adımları attı. Hayvansal üretimde ve su ürünlerinde üretim planlamasına bu yıl başında başladık. Diğer bitkisel üretimde de Allah nasip ederse önümüzdeki aydan itibaren üretim planlaması hayata geçmiş olacak.” şeklinde konuştu.

Kastamonu'da Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın Açıklamaları

Yumaklı, ayrıca “Hep konuştuğumuz bir konu var; ‘Bir sene para etti’ diye bir ürün ekiliyor. Ertesi sene o ürünün bir kısmı satılamayınca ‘Bu artık para etmiyor’ denilip ekilmiyor. Bu durumda ürünün fiyatları yükseliyor. İnşallah bu konu zamanla gündemimizden kalkacak.” ifadelerini kullandı.

“BUNUN NERESİ PEŞKEŞ ÇEKMEK”

Üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerinin, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sezonluk olarak tarımsal amaçlı kiraya verilmesi kararına da değinen Yumaklı, bu konuyu iki yıldır dile getirdiklerini belirtti. Yumaklı, “Yasal düzenlemesini yapmışız. Hiç sesleri çıkmamış. Ancak kendilerine konu mu bulamadılar, nedir; ‘Devlet insanların arazilerine çökecek’ tabiri mazur görünüyor. Ya da ‘Şirketlere peşkeş çekilecek’ diyorlar. Kardeşim, insan zahmet eder de bir okur. Bilgisi olmadan fikir serdetmek. Çünkü bunların DNA’larında bu var.” diyerek eleştirilerini sürdürdü.

Yumaklı, “Burada nerede peşkeş çekmek, nerede buraya çökmek? Bu kadar basit bir konuda bile okumayan, okuduğunu anlamayan bir zihniyetle karşı karşıyayız. Bu hayatımızın her döneminde karşımıza çıkan bir durum. Bütün amaç, kafalarında olanı elde edene kadar her şey mubah. Her şeyi söyleyebilirler. Bu yalanların ortaya çıkmasından da hiçbir şekilde mahcubiyetleri yok, bu da anlaşılır gibi değil.” dedi.

Kastamonu'da Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın Açıklamaları

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kastamonu’da Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın Açıklamaları
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin