1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kartlı Ödemelerde Temmuz Ayında Rekor Artış

Kartlı Ödemelerde Temmuz Ayında Rekor Artış

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kartlı Ödemelerde Rekor Artış

Kartlı Ödemelerde Rekor Artış

AA Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlarla yapılan ödemeler, 2023 yılı temmuz ayında önceki yılın aynı dönemine göre %89 oranında bir artış göstererek toplam 1 trilyon 421 milyar lira olarak kaydedilmiştir. Bu veriler ışığında, Türkiye’de temmuz ayı itibarıyla kredi kartı sayısı 124,9 milyon, banka kartı sayısı 191 milyon ve ön ödemeli kart sayısı ise 96,7 milyon olarak belirlenmiştir.

Kart Sayısında Göze Çarpan Artış

Yıllık bazda yapılan karşılaştırmalar, kredi kartı sayısında %14, banka kartı sayısında %5 ve ön ödemeli kart sayısında ise %19’luk bir artış olduğunu göstermektedir. Temmuz ayı itibarıyla toplam kart sayısı 412,6 milyona ulaşmış ve bu da geçen yılın aynı dönemine göre %11’lik bir artış anlamına gelmektedir.

Kredi Kartları ile Daha Fazla Ödeme Yapılıyor

Temmuz ayında kartlı ödemelerin 1 trilyon 201 milyar lirası kredi kartları ile gerçekleştirilirken, banka kartlarıyla yapılan ödemeler 192 milyar lira ve ön ödemeli kartlarla yapılan ödemeler ise 26,9 milyar lira olarak kaydedilmiştir. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde büyüme oranı %94, banka kartları ile yapılan ödemelerde %58, ön ödemeli kartlar ile yapılan ödemelerde ise %124 olarak belirlenmiştir.

Kartlı Alışveriş Sayısında Önemli Artış

Yine, kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlarla yapılan toplam ödeme sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre %16 artış göstererek 1,61 milyara ulaşmıştır. Bu ödemelerin sayısal dağılımı şu şekildedir: 936 milyon kredi kartı, 558,1 milyon banka kartı ve 114,2 milyon ön ödemeli kart ile gerçekleştirilmiştir. Kredi kartları ile yapılan ödeme sayısında %19, banka kartları ile %8 ve ön ödemeli kartlarla %37’lik bir artış yaşanmıştır.

İnternet Üzerinden Kartlı Ödemelerde Kayda Değer Artış

İnternetten yapılan kartlı ödemeler, geçen yılın aynı dönemine göre %85 artış göstererek 421 milyar 700 milyon lira seviyesine ulaşmıştır. İnternetten kartlı ödemelerin toplam içindeki payı ise %29 olarak belirlenmiştir. İnternet üzerinden yapılan kartlı ödeme sayısı da %12 artarak 222,8 milyon olmuştur ve bu ödemelerin toplam içindeki payı %14 olarak kaydedilmiştir.

Temassız Ödeme Kullanımı Artıyor

Temassız ödeme yöntemleriyle gerçekleştirilen işlem sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre %26 artarak 1 trilyon 58 milyon işlemi bulmuştur. Bu temassız ödemelerin toplam tutarı ise %111 artışla 437,4 milyar lira olmuştur. Temmuz ayında mağaza içi yapılan her 5 kartlı ödemeden yaklaşık 4’ü temassız yöntemle gerçekleştirilmiştir.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kartlı Ödemelerde Temmuz Ayında Rekor Artış
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin