Kardeşlik dayanışması

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada “Aziz kardeşimle iş birliğimizin hem ikili düzeyde hem çok taraflı planda derinleştirilmesi için tam bir mutabakat içindeyiz. Ticaret, savunma sanayi, enerji, ulaştırma, ağırlıklı olarak tarım, hayvancılık alanında Kazakistan’la iş birliğimizi bundan sonraki süreçte daha da artıracağız” dedi. Tokayev, Erdoğan’a Birinci Derece Devlet Dostluk Nişanı takdim etti.

Erdoğan, Türkiye-Kazakistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin 4’üncü toplantısı ile Asya’da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı’nın (CICA) 6’ncı zirvesine katılmak üzere dün başkent Astana’ya gitti. Erdoğan’ı havalimanında Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev karşıladı. Karşılamada, Kazakistan Dışişleri Başkanı Muhtar Tileuberdi, Kazakistan Sağlık Bakanı Ajar Giniyat, Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Uluslararası İşbirliği Özel Temsilcisi Yercan Kazıhanov, Türkiye’nin Astana Büyükelçisi Ufuk Ekici ve diğer ilgililer de yer aldı.

Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, MİT Başkanı Hakan Fidan, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Astana’ya geldi.

Tokayev ile görüşme

Erdoğan, daha sonra Akorda Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na geçti. Erdoğan, burada da Cumhurbaşkanı Tokayev tarafından resmi törenle karşılandı. Tören kıtasını selamlayan Erdoğan ve Tokayev, daha sonra baş başa ve heyetler arası görüşmeye geçti. Görüşmelerin ardından iki cumhurbaşkanı açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, “Malumunuz kıymetli kardeşimin mayıs ayında Türkiye’ye yaptığı devlet ziyareti sırasında ilişkilerimizi Geliştirilmiş Stratejik Ortaklık seviyesine yükseltmiştik. İlişkilerimizin bu yüksek düzeyi elbette halklarımız arasındaki ortak tarih, dil, din ve kültür bağlarından güç almaktadır. Aramızdaki siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel iş birliği bu gücü daha da artırmaktadır. Kazakistan’ın bağımsızlığından itibaren başardıkları bizler için iftihar meselesidir ve 30 yıl geçti aradan ve Kazakistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden bir tanesiyiz” dedi. “Derin tarihi birikime ve devlet tecrübesine sahip olan kardeş Kazakistan’ın istikrarı, huzuru, egemenliği ve toprak bütünlüğünü desteklemeyi sürdüreceğiz” diyen Erdoğan “Dün olduğu gibi bugün de yan yanayız, birlikteyiz. Rabbim birlik ve beraberliğimizi daim eylesin. Cumhurbaşkanı Sayın Tokayev’in liderliğinde yürütülen reformları ve Kazakistan’ın geçirdiği dönüşümü takdirle takip ediyorum” ifadelerini kullandı.

Dostluk Nişanı

Erdoğan, kendisine takdim edilen Birinci Derece Devlet Dostluk Nişanı için Tokayev’e teşekkürlerini ileterek, şunları söyledi: “Az önce dost ve kardeş ülkelerimiz arasında mükemmel düzeyde seyreden ilişkilerimizi tüm boyutlarıyla değerlendirdik. Güncel, bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında fikir teatisinde bulunduk. Tabii bugün burada çok ciddi bir sürprizle de karşı karşıya kaldım. Bu sürpriz özellikle Birinci Derece Devlet Dostluk Nişanı’nı takdim etmesini hangi ifadelerle değerlendireyim şu anda bilemiyorum. Bu benim için hakikaten farklı bir sürpriz oldu. Ben de şahsım, ailem, milletim adına kendilerine çok teşekkür ediyorum.”

20 anlaşmaya imza

Erdoğan, mayıs ayında ve bugünle birlikte Kazakistan-Türkiye arasında 20 iş birliği anlaşması imzalandığını belirterek, “Aziz kardeşimle iş birliğimizin hem ikili düzeyde hem çok taraflı planda derinleştirilmesi için tam bir mutabakat içindeyiz. Ticaret, savunma sanayi, enerji, ulaştırma, ağırlıklı olarak tarım, hayvancılık alanında Kazakistan’la iş birliğimizi bundan sonraki süreçte daha da artıracağız. Eğitim güvenlik ve kültür alanlarındaki münasebetlerimizi daha da geliştirmek istiyoruz. Sizlerin de huzurunda az önce iş birliğimizin altyapısını tahkim eden anlaşmalara imza atıldı. Mayıs ayında 14 anlaşmaya imza atılmıştı, şimdi de burada artı 6 anlaşma, toplamda 20 anlaşmayı böylece imzalamış olduk” dedi.

Üçlü mekanizma

Erdoğan, Türkiye ve Kazakistan’ın 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine geçen sene ulaştığını, 10 milyar dolarlık hedefe de emin adımlarla ilerlendiğinin altını çizerek, “Orta koridorun geliştirilmesi başta olmak üzere, ulaştırma ve enerji alanlarında bağlantılarımızın kuvvetlendirilmesi için çalışmaya devam edeceğiz. Kardeş Azerbaycan’ı da dahil ederek yakın geçmişte tesis ettiğimiz üçlü mekanizmayı etkin şekilde kullanmak ve somut neticeler almak istiyoruz dedi.

Erdoğan ve Tokayev’in masa tenisi maçında renkli görüntüler ortaya çıktı.

Türk dünyasının entegrasyonu için ek adımlar

Erdoğan, Tokayev’le görüşmelerinde bölgesel ve küresel gelişmelerin Türk dünyasının iki önemli üyesi Türkiye ve Kazakistan’ın dayanışmasını zaruri kıldığı tespitinde bulunduklarını belirterek şöyle devam etti: “Dolayısıyla gerek Orta Asya’da gerek küresel çapta çok taraflı platformlarda müşterek gayretlerimizi sürdüreceğiz. 1990’ların başından itibaren, Kazakistan’la çok emek verdiğimiz sürecin geçtiğimiz yıl Türk Devletleri Teşkilatı’nın kurulmasıyla taçlanmasından memnuniyet duyuyorum. Demokrasi ve özgürlükler adasında attığımız bu adımla birlikte süreci devam ettiriyoruz ve inşallah yakında Semerkant’ta yapacağımız ikinci toplantıyla bunu tırmandıracağız. Önümüzdeki ay Özbekistan’da bu teşkilatımızın zirvesi,  dayanışmamızı daha güçlendirecektir. Türk dünyasının entegrasyonuna yönelik ilave adımlar atacağız.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kardeşlik dayanışması

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin