Karaciğer yağlanması nedir?
Karaciğerin normal yağ içeriği yaklaşık yüzde 10’dur. Bu oranın daha fazla olmasıyla karaciğer yağlanması oluşur. Genellikle alkole bağlı olan ve bağlı olmayan yağlanma olarak karakterize edilir.
Sorun alkole bağlı değilse büyük ihtimalle obezite ile ilgilidir. Son araştırmalar, aşırı yağlı ve şekerli hazır yemek tüketiminin obezite ve karaciğer yağlanmasında artışa sebep olduğunu göstermektedir. Üstelik karaciğerin kendini yenileyebilmesi için doğru besinler alınması çok önemlidir.
Yulaf ezmesine şans verin
Çok fazla tüketmesek de yulaf ezmesi lif bakımından oldukça zengin bir besindir ve sağlık için çok önemlidir. Özellikle güne sağlıklı ve güzel bir başlangıç yapmak için yulaf çok ideal bir besindir.
Yüksek lif içeriğiyle kilo kaybına ve yönetimine destek olur. Karaciğer yağlanmasından uzak durmanın en iyi yolu, karın bölgesindeki yağlardan kurtulmak ve kilo almamaktır.
Sağlıklı yağları tercih edin
Karaciğerin yağlanmasında etkin rol oynayan besinlerin başında yağlar geliyor.
Çünkü yüksek miktarda doymuş yağ içeren besinler, kızartma ve kavurma gibi pişirme yöntemleri enflamasyona sebep olarak karaciğeri yorar ve yağlanmasına sebep olur.
Bu noktada tercih etmeniz gereken pişirme yöntemi ızgara ve fırında pişirmedir. Aynı zamanda yüksek doymuş yağlar yerine badem, ceviz, fındık, avokado yağı tercih edebilirsiniz.
Her gün 1 fincan yeşil çay
Antioksidan bakımından zengin olan yeşil çay, kateşin içerir. Kateşin bazı kanser türlerine ve yağlanmaya karşı karaciğeri savunur ve korur. Bu noktada soğuk olandan ziyade sıcak yeşil çay içmekte yarar vardır.
Çeşitli çalışmalarda yeşil çayda bulunan kateşinlerden yüksek oranda alan grupların total, deri altı karın yağlarında ve trigliseritlerinde büyük düşüş görülmüştür.
Akdeniz tipi beslenin
Hayatınızda her zaman yeşillik olsun, sofranızda yeşil sebze ve meyveleri, su ürünlerini eksik etmeyin.
Omega-3, selenyum, glutatyon, C vitamini, E vitamini içeren antioksidan içerikli yiyecekler karaciğere faydalıdır ve bunlardan tüketmeye özen gösterin.
Zeytinyağı ile yapılmış sebze yemekleri, balık, salata, kuru baklagiller, turp, lahana, karalahana, Brüksel lahanası, karnabahar, brokoli gibi besinleri daha çok tüketin.