1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kahverengi Kokarca ile Mücadele Çalışmaları ve Gelecek Planları

Kahverengi Kokarca ile Mücadele Çalışmaları ve Gelecek Planları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kahverengi Kokarca ile Mücadele Çalışmaları

Kahverengi Kokarca ile Mücadele Çalışmaları

Tarım ve Orman Bakanlığı, kahverengi kokarca ile mücadelenin, ilgili genel müdürlükler, il ve ilçe tarım müdürlükleri, sivil toplum kuruluşları ve üreticilerle tam bir işbirliği içerisinde yürütüldüğünü vurgulayarak şu açıklamaları yaptı: Bu çerçevede, 2023 yılı için “Kahverengi Kokarca Mücadelesi Eylem Planı” hazırlanmış ve 2024 yılı itibarıyla kahverengi kokarca ile mücadelede geniş çaplı bir seferberlik başlatılmıştır.

Kahverengi Kokarca’ya Yönelik Yapılan Çalışmalar

Tarım ve Orman Bakanlığı, tarım zararlısı kahverengi kokarca ile ilgili bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları şu şekilde sıraladı:

  • Özellikle bu istilacı türün popülasyonunun fazla olduğu 35 ilde, 196 ilçede, toplamda 1.272 teknik personel ile etkin mücadele çalışmaları yürütülmüştür.
  • Yaklaşık 100 bin üreticiye, sektör temsilcilerine ve mücadele sürecini kamuoyuna aktarmaları için basın mensuplarına kapsamlı bilgilendirme yapılmıştır.
  • Konuya dair eğitim filmleri hazırlanmış, afişler, broşürler ve el ilanları oluşturulmuş ve bu materyaller üreticilere dağıtılmıştır.
  • Kahverengi kokarca ile mücadele kapsamında biyoteknik mücadele aracı olarak tuzaklar ruhsatlandırılmış ve yaklaşık 3 bin tuzak, il müdürlüklerimiz aracılığıyla üreticilere ulaştırılmıştır.
  • Özellikle kışlak alanlarda yoğunlaşarak yaklaşık 40 bin ev, depo, ahır gibi alanlar ilaçlanmıştır.
  • Biyolojik mücadele çerçevesinde, söz konusu illerde kahverengi kokarcanın doğal düşmanı olan yaklaşık 200 bin samuray arısı doğaya salınmıştır.
  • Gelecek sezon da mücadele çalışmalarımız kararlılıkla devam edecektir.

Planlanan Çalışmalar

Tarım ve Orman Bakanlığı, fındığa yoğun şekilde zarar veren kahverengi kokarca için alınacak tedbirleri şöyle aktardı:

  • Yerel yönetimlerle işbirliği içinde, popülasyonun yoğun olduğu belirlenen yaklaşık 140 bin ünitede ilaçlama işlemleri gerçekleştirilecektir.
  • Bölge genelinde, enstitülerimiz tarafından geliştirilen 300 bin samuray arısı doğaya salınacaktır.
  • Kahverengi kokarca gerekçe gösterilerek üreticilerden daha düşük fiyatlarla ürün almaya çalışan tüccar ve manavlar hakkında ilgili Bakanlıklarımızla gerekli çalışmalar yapılmaktadır.
  • Kahverengi kokarca ile mücadeleye yönelik çalışmalar, hasat sonrasında da kesintisiz bir şekilde devam edecektir. Bu süreçte, üreticilerimizin il ve ilçe müdürlüklerimizce yapılan uyarıları dikkatle takip etmeleri büyük önem taşımaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kahverengi Kokarca ile Mücadele Çalışmaları ve Gelecek Planları
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin