1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kahramanmaraş Depremi Sonrası Kamu Borçlarının Yapılandırılması

Kahramanmaraş Depremi Sonrası Kamu Borçlarının Yapılandırılması

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremi, birçok bölgeyi derinden etkilemiş ve bu durum, afet sonrası kamu borçlarının yapılandırılmasına yönelik önemli adımlar atılmasını zorunlu kılmıştır. Hazine ve Maliye Bakanlığı, depremlerden etkilenen illerdeki mükelleflere, borçlarını ödeme konusunda ek süre ve taksitlendirme imkanı sunma kararı almıştır.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, depremin etkilediği illerde, deprem tarihi itibarıyla mükellefiyet kaydı bulunanların mücbir sebep halinde oldukları kabul edilmiştir. Bu durum, beyanname ve bildirim verme sürelerinin ertelenmesine neden olmuş, ayrıca mücbir sebep hali kademeli olarak sonlandırılma sürecine girmiştir.

31 Ağustos’a Kadar Süre Tanındı

Halihazırda mücbir sebep halleri devam eden Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki mükellefler için bu durum 31 Ağustos 2023 tarihinde sona erecektir.

Özel Beyan ve Ödeme Takvimi Oluşturuldu

Söz konusu mükelleflerin mücbir sebep hali döneminde ertelenmiş beyannameleri için özel bir beyan ve ödeme takvimi oluşturulmuştur. Hazine ve Maliye Bakanlığı, aylık, 3 aylık ve yıllık olarak farklı beyanname verme ve ödeme sürelerini belirlemiştir.

KDV Beyannameleri 30 Eylül’e Kadar Verilebilecek

  • KDV beyannameleri, 30 Eylül 2023 tarihine kadar verilebilecektir.
  • Ödemeler, vergilendirme dönemleri itibarıyla 4 farklı tarih ile planlanmıştır. İlk ödeme eylül ayında başlayacak ve izleyen ödemeler takip eden ay sonları yapılabilecektir.

Gelir stopaj vergisi beyannameleri ise 31 Ekim 2024’e kadar verilebilecektir. Bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergiler için de 4 farklı ödeme tarihi belirlenmiştir. 2022 ve 2023 yılına ait yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannameleri, 31 Ekim 2023 tarihine kadar verilmesi gerekecektir. Bu beyannameler için ödemeler ise sırasıyla 2 Aralık 2024 ve 31 Aralık 2024 tarihlerine kadar yapılabilecektir. Ayrıca, motorlu taşıtlar vergisinin 2023 yılı 2’nci taksiti ile 2024 yılı 1’inci ve 2’nci taksitlerine ilişkin ödemeler ise 2 Aralık 2024 tarihine kadar gerçekleştirilebilecektir.

Kahramanmaraş Depremi Sonrası Kamu Borçlarının Yapılandırılması

Mücbir Sebep Halinin Devam Ettiğine Karar Verilen Mükelleflere İlave Süre

Depremden dolayı vergi ödevlerini yerine getiremeyecek durumda olan mükellefler, mücbir sebep halinin kendileri için devam ettiğini belgelerle ispatlayarak bağlı bulundukları vergi dairelerine bireysel olarak başvuruda bulunabilirler. Bu talepler, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından değerlendirilecektir. Mücbir sebep halinin devam ettiğine karar verilen mükelleflere ilave süre verilebilecektir. Gerekli şartları taşıyan mükelleflerin borçları, faiz alınmaksızın, 24 aya kadar taksitlendirilebilecektir.

Mücbir sebep nedeniyle ödenememiş vergi borçlarını tek seferde ödemekte zorluk yaşayan mükellefler, ödeme sürelerini takip eden ay sonuna kadar borçları için taksit talebinde bulunabilirler.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kahramanmaraş Depremi Sonrası Kamu Borçlarının Yapılandırılması
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin