PEMBENAR ÖZEL
1-Ballı-limonlu çay için
Suya bal ve limon ekleyerek bir çay yapın. Bal bir müshildir ve ayrıca limonun neden olduğu çayın ekşiliğini azaltmaya yardımcı olur. Limon da sindirim sistemi için doğal bir uyarıcı görevi görür ve toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
2-Bol su için
Sert, kuru dışkı kabızlığın en yaygın nedenidir ve yeterince su içmek vücudu düzgün bir şekilde nemlendirerek dışkının geçmesini kolaylaştırır. Armut ve elma suları da hafif doğal müshillerdir.
Bu süreçte diüretik oldukları için kafeinli içeceklerden ve gazlı içeceklerden kaçının. Çünkü bu içecekler vücudunuzu nemlendirmek yerine daha fazla sıvı kaybetmenize neden olurlar.
3-Lifli yiyecekler yiyin
Lifli gıdalar doğal müshil görevi görür. Dışkınızın daha fazla su tutmasına yardımcı olarak dışkılamayı kolaylaştırırlar. Bu nedenle günlük diyetinize en az 20-35 gram lif eklemelisiniz. Lif bakımından zengin gıda kaynakları arasında Brüksel lahanası, elma, incir, kepekli tahıl ve siyah fasulye bulunur.
Kabak, susam, ayçiçeği veya keten tohumu gibi tohumlar ve fındıklar da iyi lif kaynaklarıdır. Ancak şu uyarıyı yapmakta fayda var: Kanama bozukluğu, bağırsak tıkanıklığı veya yüksek tansiyon gibi problemleriniz varsa keten tohumu tüketmeyin! Hamile ve emziren anneler de bundan kaçınmalı.
4-Kuru erik
Kuru erik, lif açısından zengindir ve aynı zamanda kabızlığı doğal olarak hafifleten dışkı gevşetici bir şeker olan sorbitol içerir. 100 gram kuru erik 14.7 gram sorbitol içerir. Bununla birlikte birçok insan gibi eğer kuru eriğin tadını sevmiyorsanız suyunu da içebilirsiniz. Meyve suyu meyveden daha az lif içermesine rağmen yine de etki sağlar.
Ancak dikkat: Kuru eriklerin etki göstermeye başlaması biraz zaman alabilir. Bu yüzden 1 saat ya da 2 saat bekleyin.
5-Hacim artırıcı maddeler tüketin
Keten tohumu, çemen otu ve psyllium gibi bitkilerin müshil etkisi vardır ve dışkıyı yumuşatır. Kabızlık çekiyorsanız onları yiyin ve bol su için. Ayrıca çay formlarını da deneyebilirsiniz.
6-Yemeklerinize yoğurt ekleyin, diğer süt ürünlerinden uzak durun
Kabızlık çekiyorsanız süt ürünlerinden uzak durmanız tavsiye edilir ancak yoğurt bunlar arasında istisnadır. Yoğurt, bifidobacterium longum veya bifidobacterium animalis gibi probiyotikler içerir. Yapılan çalışmalar, bu probiyotiklerin dışkılamanın daha sık ve daha ağrısız olmasına yardımcı olduğunu göstermiştir.
Tuvalette böyle oturmayın!
Sırtınız dik şekilde tuvalette oturmayın! Bu duruş sebebiyle puborektalis kası çekilir. Kalın bağırsağın tam ucunda bulunan bu kas dik oturulduğunda gerildiği için dışkı çıkışı zorlaşır. Doğru oturma biçimi, omurganız uyluklarınıza göre yaklaşık 35 derece açı yapacak şekilde öne eğilmektir.